Do tří zemí světa postupně vycestovali čeští hráči, aby reprezentovali svou vlast na třech mezinárodních akcích. Nejaktivnější byl v tomto směru Lukáš Podpěra, který už potřetí absolvoval čínský turnaj Silk Road, kde se mu po předešlých zkušenostech (jedenáctý v roce 2014 a osmý v roce 2015) podařilo vystoupat na skvělé 5. místo. V konkurenci evropských profesionálů a silných čínských amatérů to byl velmi kvalitní počin. Osmikolový turnaj se konal 2. – 4. září v městské prefektuře Urumqi a svou extratřídu v něm naplno prokázal neporažený Ilya Shikshin z Ruska. Stříbrnou pozici si vydobyl Ukrajinec Artem Kachanovskyi, bronz připadl na domácího Li Peiluna. O obtížnosti turnaje nejlépe svědčí až 12. místo polského profesionála Mateusze Surmy.

V Koreji se 5. září rozehrál 11. ročník Prime Minister Cupu, kam z ČR zamířil Jan Hora. I v tomto případě hrály jistou roli zkušenosti, když se náš reprezentant po nečekaném zaváhání s Izraelcem bleskurychle vzchopil a pokořil talentovaného Američana. V konečném účtovaní z toho vyplynulo solidní 7. místo, což letos znamenalo nejlepší postavení hráče z Evropy. Šestikolový turnaj byl snadnou kořistí pro čínského mladíka Yang Rundonga. Druhou příčku obsadil Yu-Cheng Lai z Taiwanu, třetí skončil domácí zástupce Heesoo Kim. Na šampionátu se představili reprezentanti z celkem 54 zemí.

Další turnaj s českou stopou, kterou jsme mohli sledovat v online reportáži na Novinkách ze světa, byl studentský festival v ruském Petrozavodsku. Jednalo se vlastně o turnaje dva – týmový a individuální, do nichž nastoupila trojice Adriana Tomšů, Petr Kouba a v prvním odstavci zmíněný Lukáš Podpěra, jenž po návratu z Číny nelenil a po pár hodinách přesedal na let do Petrohradu. Do týmového klání se ve dnech 8. – 9. září zapojilo celkem 10 univerzitních družstev, z toho byl ukrajinský Kyjev oslaben o první desku. Naše trojice byla hlavním favoritem a přes jedno zaváhání se ji přece jen podařilo splnit očekávání.
Následovali jednotlivci, mezi nimiž jednoznačně vyčníval Lukáš Podpěra. I on si s tlakem poradil tím nejlepším možným způsobem, když šestikolový turnaj vyhrál bez ztráty bodu. Otevřeného mistrovství se zúčastnilo 24 hráčů, přičemž Petr Kouba obsadil 6. místo a Adriana Tomšů skončila devátá.

Výsledkové reportáže: Silk Road, KPMC, Student Festival

Foto: Diana Koszegi