Ve dnech 24. – 27. září hostila Mokrá-Horákov v pořadí již 24. mistrovství České republiky a tohoto úkolu se chopila nadmíru dobře. O komfort hráčů bylo postaráno od samotného zahájení turnaje až po slavnostní vyhlášení (obojí za přítomnosti starosty obce Aleše Ryšánka), takže se mohli plně koncentrovat jen na své výkony.

Republikového mistrovství se od roku 2012 účastní pouze osm nejlepších a tento rok vzešla z kvalifikace opravdu překvapivá sestava. Úplnými nováčky mezi elitou českého go byli hned tři hráči: Ondřej Kachyňa, Michal Timko a k velkému údivu i Tadeáš Berkman, jemuž se premiéra z pozice outsidera mimořádně vydařila. Jejich protipólem byl zkušenostmi oplývající Petr Cipra, který je rekordmanem v počtu startů v mistrovské skupině a mimo jiné také držitelem federálního titulu z roku 1991! Jeho cíl byl určitě o něco vyšší než 5. místo a 2 body ze sedmi možných, přesto nemusel odjíždět zklamaný, protože jako jeden z mála měl skutečně na dosah vítězství nad českou jedničkou a pozdějším mistrem Lukášem Podpěrou. Tomu se povedlo ustát roli favorita se ctí a nerozhodila ho ani brzká konfrontace s hlavními konkurenty. Hned v 1. kole totiž odstavil obhájce titulu a letos bronzového medailistu Jana Prokopa, ve druhém kole tentýž den pak zdolal nejtěsnějším možným rozdílem stříbrného Ondřeje Krumla. Pro brněnskou hvězdu je to po loňském Baronovi další – možná až příliš – krutý výsledek v boji o prestižní domácí titul. V neposlední řadě je nutno zmínit plzeňského navrátilce Jakuba Mírku, jenž obsadil slušné 6. místo, což se u hráče bez herního a turnajového zatížení cení dvojnásob.

Organizaci mistrovství měl po celou dobu pevně pod kontrolou v Mokré žijící Thierry Defer s rodinou a zaslouží si obrovský dík, protože účastníci i přítomní hosté zakusili velmi povedený šampionát. Navíc ihned po skončení se nahlas hovořilo o zopakování akce v příštích letech, což je pro pořadatele vždy to největší vyznamenání. Fanoušci, kteří nestihli přenosy mistrovských partií na KGS, najdou SGF odkazy pod tabulkou s výsledky.

Přehled vítězů MR