Hlavní událostí pražského turnaje na Deskohraní, jenž proběhl ve dnech 22. – 23. října, byly bezesporu volby do Výkonného výboru ČAGo. Rekordní účast voličů rozhodla o nové pětici, která bude řídit české go po následující 3 roky. Z minulého výboru si vysloužil dostatečnou podporu pouze Michal Zubalík, další čtyři uchazeči budou vykonávat funkci poprvé. Předsedou asociace byl ještě téhož večera určen vítěz voleb Thierry Defer, novým hospodářem se stal David Žáček.

Do hlavního turnaje na letošním festivalu her nastoupilo celkem 71 hráčů včetně české a slovenské ratingové jedničky. Pavol Lisý nakonec předčil našeho Lukáše Podpěru a vyhrál s plným počtem bodů. Další pořadí bylo podstatně zajímavější a hlavně překvapivější. Bronz totiž vybojoval mladý Petr Kouba, když mimo jiné porazil dva velezkušené borce Radka Nechanického a Petra Cipru. Na 5. místo vystoupal Bronislav Snídal, jemuž se podařilo zdolat favorizovaného Ondřeje Krumla a uhrát si dlouho očekávanou třídu 3-dan. Krom vítěze se nikomu jinému nepodařilo udržet čistý štít.

Za uspořádání akce zaslouží obrovskou pochvalu Jana Hricová, která se velkou měrou přičinila o zdárný průběh voleb a další den pořádané valné hromady. Kdo by si chtěl na Deskohraní 2016 ještě zahrát go, má možnost v úterý a ve čtvrtek při turnajích na malých deskách.

Výsledky: Volby, Deskohraní

Fotogalerie: Jaroslav Kotowski