Přátelská atmosféra turnaje, kterou tak dobře umí navodit organizátor Jarek Jiruše, přitáhla letos 65 hráčů. Nejvěrnější hráči (konkrétně 14 zastupitelů svých klubů) přijeli již v pátek, aby se zúčastnili valné hromady, za což jim děkujeme.

Vítězem turnaje se stal již potřetí v řadě Pavol Lisý. Zdá se, že tento mladík ze Slovenska nemá v blízkém okolí opravdové rivaly. Například partie s Ondřejem Krumlem (5d) měla pouhopouze 34 tahů. Druhé místo ukořistil Dominik Boviz, který se štěstím udržel výhru nad Lukášem Podpěrou (3. místo). Lukáš v druhé části partie ukázal svou pravou sílu, ale bohužel byl o 0,5 bodu krátký.

Kromě vítěze nikdo nezískal 5 bodů, ale za to byla celá řada čtyřbodových hráčů: Tristan Defer, Pavel Drábek, Jakub Fridrich, Daniel Novák, Jiří Babka a Anežka Jirušová. Blahopřejeme!

Týmový turnaj vyhrál slovenský tým, jehož jméno bylo vybráno tak, aby bylo pro české hráče co nejhůře vyslovitelné. Též jim blahopřejeme k vítězství, ale jejich jméno z důvodu utahování si, nezveřejníme.

Výsledky

Fotky od Jarka

Stav kvalifikace na MR:

p. Jméno (třída) Olomouc Blansko Plzeň celkem
1. Lukáš Podpěra 7-dan Mistr republiky 2016
2. Jan Prokop 6-dan 100 100 200
3. Ondřej Kruml 5-dan 77  60 137
4. Petr Cipra 4-dan 22 77 99
5. Ondřej Kachyňa 3-dan 36 46 82
6. Vladimír Daněk 5-dan 60  13 73
7. Bronislav Snídal 3-dan 28 36 64
8. Jan Šimara 6-dan 46  – 46
9. Michal Timko 2-dan 17 22 39
10. Tadeáš Berkman 2-dan 0 28 28
11. Martin Junek 1-kyu 0 17 17
12. Tomáš Kozelek 4-dan 13 13
13. Jitka Bártová 2-dan 10 10
13. Tristan Defer 2-kyu 0 10 10

Na závěr přidáváme zajímavé tesuji, které zahrál Schayan Hamrah (5d) a úplně tím zaskočil svého soupeře:

Shayan-suji


Pozvánka na turnaj:

Přicházející víkend nám přináší další úporné boje nad gobany, tentokrát z Blanska, města na dohled Moravského krasu. Toto 20 000 město přivítá goisty z celé země na již tradičním turnaji konaném v Masarykově škole. Prostředí školních lavic a židlí již několikrát sledovalo zápolení o kvalifikační boje na MR a nejinak tomu bude letos. Organizátorský tým je zcelen mnoha uspořádanými vynikajícími ročníky a nabízí především dobrou atmosféru, doprovodný turnaj družstev či výborný bufet s občerstvením. Otevřená tělocvična zase zívá na goisty, kteří rádi potrápí vedle své duše i svá těla (všem takovým zcela jistě redakce vzkazuje, ať si vezmou sportovní obuv a oblečení na fotbal!). Možnosti večerní zábavy jsou rozličné. Většinou padá volbu na jednu z mnohých blízkých restaurací, případně jiných podniků. Nedaleko se také nachází vyhledávaná čajovna, anebo je možné vyrazit do okolní přírody na procházky a výlety (např. Moravský kras).

V pátek 24. 2. od 20:00 také proběhne Valná hromada České asociace go, kterou povede nově zvolený výbor. Zcela jistě by měli dorazit všichni, kdo se zajímají o rozvoj českého go.

A nyní již k samotnému turnaji.

Turnaj je zařazen mezi kvalifikace na MR letošního roku (společně s již proběhlou Olomoucí a jarní Plzní). V době psaní této upoutávky bylo na turnaj přihlášeno 55 lidí, což je vzhledem k uplynulým ročníkům, kdy se do Blanska valily zástupy o 100 a více lidech i z dalekého zahraničí, poměrně neradostná zpráva. Ovšem i tak nechybí známá a zajímavá jména. Další ze soubojů na kameny a na krev určitě svedou Lukáš Podpěra 7D a Pavol Lisý 1p, jejichž jména pro české a slovenské fanoušky nejsou žádnou neznámou. Oba nemají jiné ambice než celý turnaj vyhrát. Favoritem je Pavol, jelikož jeho výsledky jsou dlouhodoběji stabilnější.

Na posledním turnaji v Olomouci překvapil mnohé svým vítězstvím Stanislaw Frejlak a za ním skončil další hráč české užší špičky a našeho repre týmu, Jan Prokop 6D , který zcela jistě chce zazářit i zde. Formu na to zástupce školy nevyzpytatelných zcela jistě má. Z Čechů má ještě šanci překvapit můj kolega z redakce, Ondřej Kruml 5D, který místo psaní tohoto článku vydatně medituje a trénuje na blížící se mače. Další silní hráči pocházejí ze zahraničí. Z Rakouska dorazí mladý talent Schayan Hamrah 5D a z Maďarska ještě mladší Dominik Bovíz 6D. Společně s výše uvedenými Čechy a Pavolem povstane vítěz turnaje právě mezi těmito 6 hráči.

Sledovat další desky může být pro fanouška také zajímavé. Na nižších deskách se odehrají zápasy o důležité kvalifikační body. Hráči 3D Ondřej Kachyňa a Bronislav Snídal budou chtít uhrát solidní umístění a zajistit si místo na finálovém červencovém turnaji. Michal Timko 2D, Tadeáš Berkman 2D, Adriana Tomšů 1D, Michal Zubalík 1D a Kamila Šamajová 1D budou také zápolit o každý bodík do konečného žebříčku. Zvláště partie poslední jmenované sympatické juniorky mohou přilákat diváky, kteří si přečetli nedávný zveřejněný rozhovor ohledně jejího studia v Koreji.

Na závěr zde necháváme odkaz na famózní upoutávkové video z roku 2007! Na viděnou v Blansku.

Napsal Bronislav Snídal