Finále Barona je tady! Jeden z nejprestižnějších turnajů v republice, který je velice štědře sponzorován Pepou Němcem (v cenofondu jsou 3 unce zlata), startuje již zítra (pátek 14. prosince).

Rychle si připomeňme pravidla: hraje se na 3 vítězné partie. Nejméně se tedy odehrají 3 hry, nejvíce 5. Hraje se dle AGA pravidel s Fisherovým časem 1h + 30s (za každý zahraný tah se hráči přičte 30s).

Většina finálových duelů měla zatím rychlý spád, obzvláště od té doby, co je úřadujícím Baronem Lukáš Podpěra. Ten se stal Baronem po vítězství 3:1 nad Ondřejem Šiltem v roce 2015. Od té doby si s vyzyvateli vždy hravě poradil. Předloni zvítězil 3:0 nad Vladimírem Daňkem a loni 3:0 nad Janem Šimarou.

Letos Lukáše vyzve Jan Hora, který si v kvalifikačním turnaji dvakrát poradil s Janem Šimarou. Partie z těchto dvou soubojů všem doporučujeme ke shlédnutí. Je v nich cítit osobitá síla a zarputilost Honzy. Porazit Lukáše byť jednou není snadný počin, ale když se Honza pro něco rozhodne, je schopný jít tvrdě za cílem a hýbat horami. Doufáme, že zde neprozrazujeme nějaké důvěrné tajemství, ale Honza je jediný Čech, který na serveru goQuest (aplikace na 9*9) dosáhl ratingu 2400 (této úrovně dosahují zpravidla až 7. dani)!

Všechny partie budou samozřejmě přenášeny na KGS, takže se můžeme těšit na skvělou podívanou. Ať lepší zvítězí!

Fotky z Barona/ Pictures from Baron

FINÁLE 1. 2. 3. 4. 5.
Lukáš Podpěra 7-dan X X B+8,5 Č+9,5 X
Jan Hora 6-dan Č+vzd B+16,5 X X Č+3,5