Disciplinární řád České asociace go

Článek 1 - Úvodní ustanovení

Při hře go se předpokládá slušné a korektní jednání všech zúčastněných. Zcela mimořádné případy, kdy bude duch fair-play z různých důvodů potlačen, řeší tento Disciplinární řád.

1.1. Působnost disciplinárního řádu

1.1.1. Tento disciplinární řád se vztahuje na projednávání všech disciplinárních provinění v České asociaci go (dále jen Asociaci). V mezích tohoto disciplinárního řádu může VV vydat prováděcí pokyny pro projednávání jednotlivých disciplinárních provinění a v nich vydat zejména přehledy o druzích provinění a trestů za ně ukládaných.

1.1.2. Disciplinární řád (dále jen DŘ) se vztahuje na projednávání všech disciplinárních provinění, jichž se dopustí jednotlivci nebo kolektivy.

1.1.3. DŘ se nevztahuje na registrované členy Asociace do 15 let věku, u nichž má v případě hrubého provinění a porušení kázně vedoucí kolektivu nebo ředitel soutěže právo žáka přechodně nebo trvale z výcviku nebo soutěže vyloučit a navrhnout VV jeho vyškrtnutí z registrace.

1.2. Účel disciplinárního řádu

1.2.1. Účelem DŘ je projednat, spravedlivě posoudit a je-li provinění prokázáno, potrestat hrubou nekázeň a nesportovní chování a vystupování, která znevažují dobré jméno Asociace.

1.2.2. DŘ sleduje jako svůj cíl výchovu každého hráče nebo funkcionáře ke slušnému a čestnému jednání a vedení partií go v duchu fair-play.

Článek 2 - Druhy provinění

2.1.

V disciplinárním řízení se projednávají porušení stanov Asociace, řádů a pravidel sportovní činnosti a případy narušení pořádku související s činností Asociace.

2.2.

Pokud se zjistí, že se jedná o porušení platných zákonů, je disciplinární komise povinna předat podklady orgánům činným v trestním řízení.

Článek 3 - Druhy disciplinárních trestů

3.1. V disciplinárním řízení lze ukládat jednotlivcům tyto tresty:

a, napomenutí
b, přísné napomenutí
c, peněžitá pokuta
d, zastavení závodní činnosti
e, zákaz výkonu funkce
f, vyloučení z Asociace

3.2. V disciplinárním řízení lze ukládat kolektivům tyto tresty:

a, napomenutí
b, peněžitá pokuta
c, vyloučení ze soutěže
d, zastavení závodní činnosti

3.3.

a, Napomenutí, přísné napomenutí

Udělují se v případech méně závažných provinění. Napomenutí se uděluje zpravidla, jestliže se jedná o první poklesek provinilého.

b, Peněžitá pokuta

Uděluje se pouze za provinění související se sportovní činností, nikoli za obecná provinění. Za hrubé porušení povinností při sportovní činnosti, které ovlivnilo průběh soutěže, lze udělit pokutu až do výše 5.000,- Kč jednotlivci a do 20.000,- kolektivu.

3.4. Zastavení závodní činnosti

3.4.1. Je nejvíce používaným trestem za hrubé provinění u jednotlivců. Zákaz činnosti platí na celém území ČR.

3.4.2. Trest zastavení závodní činnosti jednotlivce je možné uložit nejvýše na 18 měsíců. Provinilec, jemuž byl tento trest uložen, se nesmí zúčastnit žádných domácích soutěžních utkání a akcí pořádaných Asociací, a to ani nemistrovských.

3.4.3. Výkon trestu zastavení závodní činnosti, není-li delší než 3 měsíce, může být podmínečně odložen na zkušební dobu v trvání od 3 měsíců do 1 roku.

3.4.4. Trest zastavení závodní činnosti v sobě zahrnuje i zákaz reprezentace a mezinárodních sportovních styků, pokud není stanoveno jinak. Pro zákaz mezinárodních styků a reprezentace lze stanovit i delší dobu než je doba zákazu činnosti v tuzemsku. V žádném případě však ani tento zákaz nesmí překročit 18 měsíců.

3.4.5. Ve zvlášť zavrženíhodných případech lze vyslovit zákaz doživotní sportovní činnosti (pouze u velmi hrubého porušení sportovních řádů a sportovní etiky).

3.4.6. Trest zastavení činnosti lze vyslovit také jen pro reprezentaci a mezinárodní styky.

3.4.7. Družstvu lze trest zastavení závodní činnosti uložit nejvýše na 4 soutěžní utkání. V době, kdy má družstvo zastavenu závodní činnost, se nesmí zúčastnit ani přátelských, mezinárodních, ani jiných utkání. Tento trest může být vykonán formou odečtení příslušného počtu bodů po skončení soutěže

3.5. Zákaz výkonu funkce

3.5.1. Trest zákazu výkonu funkce lze uložit na dobu nejvýše 3 let

3.5.2. Trest zákazu výkonu funkce lze uložit trenérům, vedoucím a kapitánům družstev, rozhodčím a jiným osobám pověřeným obdobnými funkcemi.

3.5.3. Tento trest nelze uložit na výkon funkce ve voleném orgánu. O tom, zda členové voleného orgánu mohou vykonávat své funkce s ohledem na provinění, jehož se dopustili, náleží rozhodnout tomu orgánu, který je do funkce zvolil.

3.5.4. Trest zákazu výkonu funkce lze udělit podmíněně.

3.6. Vyloučení ze soutěže

3.6.1. Vyloučení družstva ze soutěže je možné uložit jen za zvlášť závažné a ojedinělé porušení řádů a pravidel sportovních soutěží.

3.7. Vyloučení z Asociace

3.7.1. Lze uložit jen registrovaným hráčům, kteří se dopustili zvlášť závažného provinění, jež je neslučitelné se členstvím v Asociaci, protože jím byly narušeny nejpodstatnější vztahy vyplývající ze stanov Asociace.

3.7.2. Požádá-li vyloučený opět o přijetí, je k rozhodnutí třeba souhlasu toho orgánu, který jej vyloučil.

3.8. Zásady pro ukládání disciplinárních trestů

3.8.1. Proti tomu, komu byl v disciplinárním řízení uložen trest, není možné vést nové disciplinární řízení pro týž skutek.

3.8.2. Za jedno provinění lze uložit i více trestů, pokud to jejich povaha nevylučuje.

3.8.3. Projednává-li disciplinární komise současně několik disciplinárních provinění, vysloví trest za provinění nejtěžší a k ostatním proviněním přihlédne jako k přitěžující okolnosti ve smyslu čl. 3.8.5.

3.8.4. Při výměře trestu přihlédne disciplinární komise jako k přilehčující okolnosti zejména k tomu, že provinilec
a, byl vyprovokován
b, před proviněním se řádně choval
c, nahradil dobrovolně škodu, kterou svým činem způsobil
d, projevil upřímnou lítost
e, sám oznámil provinění, jehož se dopustil
f, napomáhal účinně při objasňování svého provinění

3.8.5. Při výměře trestu přihlédne disciplinární komise jako k přitěžující okolnosti zejména tomu, že provinilec
a, se dopustil provinění surovým způsobem, zákeřně nebo lstivě
b, se dopustil provinění jako funkcionář
c, svedl k provinění jiného
d, se dopustil více provinění
e, se dopustil provinění, ačkoliv byl v posledním roce disciplinárně potrestán
f, svým jednáním narušil regulérnost soutěže

3.8.6. U termínovaných disciplinárních trestů se určuje délka údajem, kterým dnem trest začíná a končí. Údaj musí obsahovat také přesné označení druhu trestu.

3.8.7. Tresty zastavení závodní činnosti je třeba

Článek 4 - Disciplinární orgány

4.1. O disciplinárním provinění rozhodují:

a, výbory právních subjektů, v nichž se členové Asociace sdružují b, VV a disciplinární komise

4.2.

Jestliže VV nezřídí stálou disciplinární komisi, je povinen ji pro případ projednávání provinění ustavit. Nelze ji nahradit přímo rozhodováním VV (s výjimkou provinění volených členů VV).

4.3.

Výbory právních subjektů, které sdružují členy Asociace, rozhodují o disciplinárních proviněních vlastních členů, pokud není příslušná jiná disciplinární komise. Pokud výbor potrestal hráče zastavením činnosti, resp. zákazem výkonu funkce, sdělí to tomu orgánu, který řídí soutěž, v níž hráč působí nebo v něm působí jako funkcionář.

4.4.

VV a disciplinární komise rozhodují o disciplinárních proviněních jednotlivců i kolektivů, které souvisejí s jejich činností VV řízenou.

Článek 5 - Postup v disciplinárním řízení

5.1.

O zahájení řízení musí být ten, proti komu je vedeno, písemně vyrozuměn a musí být poskytnuta přiměřená lhůta, zpravidla nepřesahující 15 dnů, k vyjádření a podání návrhů na provedení důkazů nebo doplnění skutkových zjištění. Provinilci musí být dána možnost zúčastnit se projednávání jeho provinění a vyjádřit se ke všem skutečnostem, které jsou podkladem k jednání a rozhodování disciplinárního orgánu.

5.2.

Disciplinární řízení nelze zahájit, jestliže od disciplinárního provinění uplynula doba delší než jeden rok s výjimkou případu, kdy se ve věci koná trestní řízení. Pak se disciplinární řízení zahajuje až po pravomocném rozhodnutí v trestním řízení.

5.3.

Jestliže se při projednávání disciplinárního provinění jeví toto provinění jako trestný čin, upozorní disciplinární orgán na věc orgány činné v trestním řízení.

5.4.

Jakmile jsou dostatečně objasněny všechny podstatné okolnosti disciplinárního provinění, rozhodne disciplinární orgán o uložení trestu. Může od uložení trestu upustit, jestliže dospěje k závěru, že sám průběh disciplinárního řízení splnil výchovný účel a že s ohledem na osobu provinilce a povahu provinění není uložení trestu třeba.Ukáže-li se, že k provinění nedošlo, disciplinární orgán vydá rozhodnutí o zastavení disciplinárního řízení.

5.5.

Proti rozhodnutí o zastavení disciplinárního řízení není opravného prostředku.

5.6.

Disciplinární řízení lze přerušit nejdéle na dobu jednoho roku ode dne, kdy mělo dojít ke spáchání disciplinárního provinění, jestliže pro dlouhodobou nepřítomnost nebo vážné onemocnění obviněného nelze náležitě zjistit důležité okolnosti pro posouzení celé věci.

5.7.

Z jednání disciplinárního orgánu se pořizuje zápis, který obsahuje podstatné údaje o průběhu a závěrech jeho jednání. Je-li provinilec přítomen jednání, oznámí mu disciplinární orgán své rozhodnutí a poučí ho o právu podat odvolání. Jestliže se provinilec jednání disciplinárního orgánu nezúčastní, vyrozumí se o jeho rozhodnutí písemně.

5.8. Disciplinární rozhodnutí musí obsahovat:

a, přesné označení orgánu, který jej vydal b, den rozhodnutí c, výrok o rozhodnutí s přezkoumatelným odůvodněním d, poučení o opravném prostředku

5.9.

Rozhodnutí disciplinárního orgánu se vhodnou formou doručuje také všem, jichž se případně trest obviněného týká.

Článek 6 - Odvolání

6.1.

Proti rozhodnutí disciplinárního orgánu může provinilec podat odvolání.

6.2.

Příslušnost k rozhodování o odvolání se stanovuje takto:

6.2.1. o odvolání proti rozhodnutí výboru právního subjektu, který sdružuje členy Asociace, rozhoduje členská schůze tohoto subjektu.

6.2.2. o odvolání proti rozhodnutí disciplinární komise rozhoduje VA.

6.2.3. o odvolání proti rozhodnutí VA (u volených funkcionářů) rozhoduje konference členů Asociace.

6.3.

Odvolání je nutné podat písemně do 15 dnů ode dne oznámení nebo doručení rozhodnutí disciplinárního orgánu. Nemá v žádném případě odkladný účinek. Podává se odvolacímu orgánu a v opise se zasílá disciplinárnímu orgánu první instance.

6.4.

Disciplinární orgán, který rozhodoval v první instanci, zašle urychleně po obdržení kopie odvolání všechny písemné podklady, z nichž při svém rozhodování vycházel, spolu se svým stanoviskem odvolacímu orgánu.

6.5. Při odvolání na úrovni Asociace je nutné zaplatit poplatek ve výši:

a, jednotlivci: 200,- Kč b, družstva: 500,- Kč

6.6.

Funkcionář, který rozhodoval v daném případě jako člen disciplinárního orgánu první instance, nemůže rozhodovat v odvolacím řízení.

6.7.

Odvolací orgán projedná odvolání s největším urychlením, nejpozději do jednoho měsíce. Přezkoumá postup a rozhodnutí disciplinárního orgánu první instance. Vychází přitom především z podkladových materiálů disciplinárního řízení v první instanci a v případě potřeby je doplní vlastním šetřením. Provinilec má právo, požádá-li o to, zúčastnit se projednávání svého případu před odvolacím orgánem.

6.8.

Odvolací orgán odvolání zamítne, jestliže je podáno opožděně nebo osobou, která k jeho podání není oprávněná. Odvolání může zamítnout také tehdy, jestliže není předložen doklad o zaplacení poplatku z odvolání.

6.9.

Odvolací orgán potvrdí rozhodnutí disciplinárního orgánu první instance, jestliže dojde k závěru, že jeho rozhodnutí je odůvodněné a správné.

6.10.

Odvolací orgán zruší rozhodnutí disciplinárního orgánu první instance, jestliže dojde k závěru, že v projednávaném případě nedošlo k disciplinárnímu provinění.

6.11.

Odvolací orgán změní rozhodnutí disciplinárního orgánu první instance, jestliže dojde k závěru, že měl být uložen jiný trest.

6.12.

Rozhodnutí odvolacího orgánu je konečné a nelze se proti němu dále odvolávat.

6.13.

O pořizování zápisu z jednání odvolacího orgánu, o oznamování a doručování jeho rozhodnutí platí obdoba ustanovení čl. 5.12. - 5.14.

6.14.

Poplatek za odvolání se vrátí, jestliže odvolací orgán zrušil rozhodnutí disciplinárního orgánu první instance.

6.15.

Odvolací orgán má právo do jednoho měsíce ode dne rozhodnutí disciplinárního orgánu první instance zavést odvolací řízení z vlastního podnětu, dojde-li k závěru, že rozhodnutí disciplinárního orgánu první instance by mělo být zrušeno nebo změněno. Přitom postupuje podobně jako podle předchozích ustanovení.

Článek 7 - Společná ustanovení

7.1.

Po vykonání nejméně poloviny trestu zastavení závodní činnosti nebo zákazu výkonu funkce lze zbytek trestu podmínečně prominout na základě žádosti potrestaného nebo na vlastní podnět disciplinárního orgánu. Zkušební doba se stanoví na dobu od 3 měsíců do 1 roku. O podmínečném prominutí rozhoduje orgán, který o trestu rozhodl s konečnou platností.

7.2.

U běžných proviněních souvisejících se sportovními soutěžemi projedná přestupky na místě ředitel soutěže nebo rozhodčí. Pokud půjde o menší přestupky, rozhodne na místě podle Soutěžního řádu, jinak předá fakta k dalšímu řízení příslušnému disciplinárnímu orgánu.

7.3.

Disciplinární řád se vztahuje i na takové jednání, která zakládají skutkovou podstatu disciplinárního provinění podle tohoto DŘ, k nimž došlo v souvislosti s činností v mezinárodním go.

Článek 8 - Závěrečná ustanovení

8.1.

Protože nelze zcela vyloučit, že i při odvolacím řízení může přeci jenom dojít k porušení platných norem, je výjimečně možné přezkoumat konečná rozhodnutí formou mimořádné revize podle směrnic stanovených VA.

8.2.

Tento disciplinární řád je platný od 25. listopadu 1995 a ruší se jím všechny předchozí řády a ustanovení o disciplinárních proviněních.