Ve středu 14. října se odehrálo úvodní kolo nové sezóny České ligy družstev. Do letošního ročníko se přihlásilo hned 15 týmů, které byly poprvé rozděleny do dvou výkonnostních úrovní. V první lize hraje osm nejlépe umístěných družstev loňského ročníku, které se utkají každé s každým. Čtyři nejlepší opět postoupí do živého finále, které je naplánováno na začátek léta, stejně jako tomu bylo i letos. Družstvo na posledním místě sestoupí do druhé ligy. Ve druhé lize se nachází družstva, která loni skončila na 9.-11. místě a také čtyři nově vytvořená družstva. Bohužel z důvodu lichého počtu účastníku zde bude v každém kole jedno družstvo pauzírovat. Vítěz postoupí do první ligy a druhé nejlepší družstvo dostane možnost bojovat o postup v baráži proti předposlednímu z ligy první.

Lonští čtyři finalisté budou jistě patřit k favoritům i letos. Družstva pražského Weiqi Clubu a Můstku vstupují do nové sezóny bez vetších změn na soupiskách. Více by tak určitě chtěly do finálního pořadí promluvit obě prvoligová družstva So-Imba (letos „O“ a „S“), která opět zlákala do svých řad nové zajímavé hráče. Za všechny můžeme uvést Ondřeje Fidrmuce, který se na turnaji neobjevil 13 let a hned sehrál nejdelší partii tohoto kola, ve které těsně zvítězil. Ani jedno z družstev však nemá postup jistý, jelikož jim letos přibyl velice silný konkurent z Plzně, v jehož kádru nastalo v létě zemětřesení. Své možnosti naznačil hned v prvním kole, když si vyšlápl na soubor legend z Můstku. Na první desku usedl Jiří Emmer, jehož jsme neměli možnost spatřit na české goové akci takřka čtvrtstoletí. Ačkoliv po solidním výkonu nakonec podledl Vladimíru Daňkovi, mrzet ho to nemuselo, protože jeho spoluhráči již nezaváhali. Zbylá tři favorizovaná družstva zvítězila poměrem 4:0. Můžeme však očekávat, že ani skromnější družstva Brna, Frýdku-Místku a můsteckého béčka nedají v následujících zápasech kůži lacino a budou se rvát o každý bod.

Favoritem druhé ligy by mělo být jednoznačně nově složené družstvo z Karlových Varů vedené Tomášem Grosserem, který ještě loni nastupoval za Plzeň. Dohromady dal velmi solidní skvadru disponující hned čtyřmi danovými hráči. Úvodní zápas karlovarští zvládli bez problémů i bez několika opor. Jejich hráč Luděk Skořepa dokonce zaznamenal hned úvodní výhru tohoto ročníku. Šlágrem úvodního kola druhé ligy byl jednoznačně souboj Olomouce a Košic, což jsou družstva, která nepochybně taktéž šilhají po postupu. Zápas nakonec skončil remízou, kterou Olomouci zajistil Ondřej Bláha svojí výhrou nad o šest tříd silnějším soupeřem. Sympatický klub z Písku postavil do tohoto ročníku hned dvě družstva. Přestože nejspíš ani jedno z nich nebude cílit na postup, jejich týmovým duchem by se mohl inspirovat každý. Ačkoliv se letos pražskému Můstku  nepodařilo postavit třetí družstvo, brněnskému So-Imba ano, a to zejména díky přestupu třech hráčů z pražského PromoGo. V úvodním kole si připsali remízu proti A-týmu Písku. A právě PromoGo je jediným družstvem, které se v úvodním zápase nepředstavilo. Disponuje však několika nadějnými mladými hráči, a tak se jistě bude také hlásit o své slovo.

Letošní sezóna opět slibuje skvělou podívanou. Při úvodním kole bylo v Českém pokoji na KGS přítomno přes sto hráčů. Navíc partie nejsilnějších českých hráčů byly hojně sledovány i mimo náš rybníček. Na soupiskách se dohromady nachází úctyhodných 130 hráčů. Hlavní cenou je opět putovní pohár. Komu se podaří ho letos získat?