Pohyblivý termín Velikonoc byl dlouhá léta ve znamení velkého turnaje v Paříži; tento rok, po určité krizi francouzských pořadatelů, se ve stejnou dobu konal juniorský šampionát v Srbsku. Vedoucím české výpravy byl poprvé Lukáš Podpěra, který v příspěvku na Novinkách ze světa komentoval aktuální dění a počínání našich reprezentantů. Na místě byla k dispozici i předchozí „nehrající kapitánka“ Jana Hricová, tentokrát v roli hlavního představitele vedení EGF. Skrze fotografie a dojmy účastníků lze usuzovat, že vybrané místo konání bylo naprosto ideální pro tento typ akce. Poněkud rozporuplně působil velmi striktní přístup pořadatelů k průběhu turnaje a chybějící přenosy partií.

V žákovské kategorii U12 zastupovali Českou republiku pouze dva hráči – sourozenci Veronika a Tomáš Kristovi. Přestože s go teprve začínají, nevedli si vůbec špatně. Oba vybojovali 4 body z šesti možných a uhráli si nové třídy. V čele výsledkové listiny statečně zápasil rumunský reprezentant Arsinoaia proti ruské přesile, za což byl po právu odměněn zlatou medailí a postupem na MSJ. Na světový šampionát ho doprovodí Rus Krajnov a Němec Marz.

V kategorii U16 jsme mohli sledovat tři české zástupce. Nejlépe se vedlo čtyřbodovému Leonu Deferovi, nejvýše se umístila Dita Vášová a mezi nimi skončil Vojtěch Váša. O medaile soupeřili opět především Rusové, bez ztráty bodu zvítězil favorizovaný Vjacheslav Kajmin. Na MSJ do Tokia pojede ještě Djepov z Bulharska a Pittner z Německa.

Mezi nejstaršími v kategorii U20 mělo Česko čtyři hráče. Adriana Tomšů začínala jako jediná z českých juniorů na mistrovství v top skupině, avšak své postavení v silné konkurenci výsledkově nepotvrdila. Dušan Jánský a Tristan Defer své pozice obhájili a zakončili turnaj shodně se třemi body. Anežce Bukovské chyběli rovnocenní soupeři, z čehož pramenily 2 body a 19. místo. Mistrem Evropy do 20 let se stal Grigorij Fionin z Ruska a na rozdíl od mladších kategorií dostane pozvánku na jiný světový turnaj (Globis Cup) pouze on sám.

Výsledky: U12, U16, U20

Fotogalerie: Thierry Defer, EYGC 2016