Druhý adventní víkend letos připadá nejprestižnější akci na české go scéně – Finále Go Barona. Skrze kvalifikační turnaj získal právo vyzvat držitele titulu nově zrozený profesionální hráč Jan Šimara, kterému se doposud podařilo pouze jednou kvalifikovat, a to v roce 2017. Tehdy si zkušený Baron Lukáš Podpěra 7-dan poradil ve všech třech partiích a bez většího odporu svého vyzyvatele porazil. S ohledem na úspěch vyzývatele v letošní profesionální kvalifikaci, kde porazil ve finále právě úřadující Barona však soudíme, že se bude tentokrát jednat o velmi napínavé zápasy, samotný boj o titul bude i zápasem dvou dlouholetých rivalů a uvidíme, komu se podaří lépe vypořádat s vyvinutým tlakem nad celou akcí. Zatímco Baron bude zajisté chtít využít své nabyté vědomosti v čínské škole go, kde pobýval poslední měsíc, u Jana Šimary můžeme očekávat směřování k podobné hře jako v případě pro kvalifikace a využití jeho pozice vyzyvatele.

V tomto unikátním turnaji získá vítěz dvě unce zlata, zatímco poražený pouze jednu. Hraje se Fischerovým časem 1h + 30s (tzn. za každý odehraný tah je hráči připočteno 30s) a partie budou přenášeny na internetovém serveru OGS pod účtem CZBaron1. Těšit se můžete také na komentovaný přenos partií, který proběhne na Youtube kanále OhMyGo. Na přenose se nám představí naši špičkoví hráči Jan Prokop 6-dan & Ondřej Kruml 6-dan.

Závěrem velké poděkování patří především sponzorům celé akce a zároveň dlouholetým patronům českého go. Jmenovitě se jedná o zakladatele Go Barona Josefa Němce, filantropa Jana Gernera zaštiťujícího práci s juniory, silnými hráči i organizaci několika turnajů na české go scéně a v neposlední řadě čestného předsedu a organizátora nejen velkolepého pražského turnaje Vladimíra Daňka.

Nenechte si ujít tento napínavý souboj ani Vy! První kolo startuje již v pátek v 17:00. Během víkendu budou dopolední partie začínat vždy v 9:30 a ty odpolední v 15:30.

Lukáš Podpěra 7d obhájil po napínavém souboji titul Go Barona. Gratulujeme! 

FOTOGALERIE

FINÁLE 1. 2. 3. (4.) (5.)
Lukáš Podpěra 7-dan X B+vzd X B+vzd B+12,5
Jan Šimara 1-pro B+0,5 X B+4,5 X X