Potřetí v historii uspořádala Česká republika mistrovství Evropy párů a to na místě ke hře go zaslíbeném – v hotelu Santon u Brněnské přehrady. Počasí během víkendu 9. – 10. dubna účastníkům příliš nepřálo, ale o to víc si mohli užívat komfort hracího sálu. Čestným hostem byl slovenský profesionál Pavol Lisý, který se věnoval živým přenosům a rozborům partií na KGS; v sobotu před slavnostním rautem sehrál s několika hráči simultánku.

Do turnaje nastoupilo 18 smíšených dvojic z devíti evropských zemí. Největší zastoupení mělo pochopitelně Česko, ale ani tato skutečnost nestačila našim reprezentantům k vytoužené medaili. Dle všeobecného očekávání zvítězil ruský pár Svetlana Shikshina & Ilya Shikshin. Jako jediní ze startujících jsou držiteli profesionální třídy, což jim na druhou stranu znemožňuje účast na prosincovém mistrovství světa v Japonsku. Tam se probojoval maďarský pár Rita Pocsai & Pal Balogh, jenž prohrál pouze s vítězi a skončil na 2. místě. Na 3. příčku dosáhli Manja Marz & Matias Pankoke z Německa.

I když se českým barvám celkově příliš nedařilo, jedné dvojici se v turnaji vedlo opravdu znamenitě. Věra Zmeková a Ondřej Kruml dokázali předstihnout všechny medailisty z republikového šampionátu, kteří se pyšní mistrovskou pairgo-třídou. K tomu ještě směle konkurovali zahraničním výpravám, když jen těsně (o 2,5 a 1,5 bodu) nestačili na stříbrné Maďarsko a bronzové Německo.

Výsledky

Fotogalerie: GK F-M, Antonín Pavelka