Druhý ročník olomouckého turnaje přilákal 96 hráčů z devíti zemí. I přes vysoký počet účastníků byly hrací prostory velice pohodlné. Na rozdíl od mnohých turnajů, kde se luxusu dočkají pouze danoví hráči, mají olomoučtí organizátoři k dispozici dostatečný počet místností, takže všichni účastnící hrají ve vice než příjemných podmínkách. Tento ročník byl navíc obohacen sličnými slečnami Japonského Klubu Olomouc, které po dobu celého turnaje připravovaly zelené čaje. Oblečeny v japonském kimonu pak obcházely hrací místnosti a čaj s úsměvem na tváři zdarma rozlévaly.

Silně obsazený turnaj vyhrál Stanislaw Frejlak z Polska, který se po pětiměsíčním studiu go teprve ve středu 25. ledna vrátil z Číny. Druhé a třetí místo obsadili přátelé Jan Prokop a Ondřej Kruml, kteří si tak nejspíše zajistili postup na MR 2017. Na turnaji nikdo nedosáhl pěti bodů, ale blahopřání k dobrému výsledku si zaslouží Jiří Mamula, Benedikt Klaudis, Dita Vášová, Jiří Balun, Jiří Musil, Rostislav Litovkin a Zuzana Kratochvílová za krásné 4 body.

Pěkné fotky od Jarka jsou zde.

Ne příliš povedená video-reportáž z turnaje je ke shlédnutí na glogu.

Výsledky

Stav kvalifikace:

p. Jméno (třída) Olomouc Blansko Plzeň celkem
1. Lukáš Podpěra 7-dan Mistr republiky 2016
2. Jan Prokop 6-dan 100 100
3. Ondřej Kruml 5-dan 77 77
4. Vladimír Daněk 5-dan 60 60
5. Jan Šimara 6-dan 46 46
6. Ondřej Kachyňa 3-dan 36 36
7. Bronislav Snídal 3-dan 28 28
8. Petr Cipra 4-dan 22 22
9. Michal Timko 2-dan 17 17
10. Tomáš Kozelek 4-dan 13 13
11. Jitka Bártová 2-dan 10 10


Pozvánka na turnaj:

Loňským ročníkem se olomouckému turnaji podařilo úspěšně navázat na zašlou slávu let devadesátých, kdy na Hanou přijíždělo i kolem stovky hráčů. Letos se zatím můžeme těšit z devíti desítek přihlášených ze sedmi zemí. Do uzávěrky přihlášek zbývá ještě více než týden a doufáme, že se startovní pole bude ještě rozšiřovat. Oproti loňskému ročníku bylo zajištěno ubytování na univerzitních kolejích, které se nacházejí dvě minuty od hracích prostorů. Rezervace kolejí jsou možné do 20. ledna.

Šampion z loňského roku, Lukáš Podpěra, bude mít tentokrát cestu k prvenství plnou obtížných překážek. V tuto chvíli je přihlášeno 21 danových hráčů (o 9 více než loni), z toho pět šestých danů. Také máme radost opět přivítat všechny tři hráče, kteří minulý rok dosáhli plného počtu bodů: Karel Švec, Benedikt Klaudis a Ondřej Bláha. S třídami 2-kyu, 5-kyu a 9-kyu jsou pěkně rozeseti po startovním poli a připravit je o jejich olomouckou neporazitelnost bude výzva pro každého z jejich soupeřů. Pomozte nám dosáhnout magické hranice sta hráčů a přijďte si zahrát do moderních prostorů Přírodovědecké fakulty  Univerzity Palackého. Bude na Vás čekat slušný cenofond s nadstandardním počtem cen, hanácká pohostinnost a v neposlední řadě i stylové občerstvení v režii Japonského Klubu Olomouc.

Tož dojeďte do Holomóca ! Těšíme se na Vás!
… a taky sledujte turnajové aktuality na Facebooku

David Cigánek a Go klub Olomouc