První kolo populární online kvalifikace na ME týmů proběhne příští úterý (26.9) na serveru IGS. Minulý rok se českému týmu příliš nedařilo a do finále nepostoupil. Letos budou mít boj také obtížný. K postupu bude potřeba porazit alespoň pár týmů kalibru Ruska, Rumunska, Ukrajiny, Maďarska, Srbska a Francie a zároveň nechybovat s ostatními. Oproti loňskému roku se český tým podstatně změnil. Nejprve můžeme po roční pauze oslavovat návrat zlínského titána Jana Šimary a také si všimnout, že „Stará garda“ v podobě Jana Hory a v podstatě i Jana Šimary byla vystřídána Janem Prokopem a Ondřejem Krumlem. Je sympatické vidět, jak se ve všech zemích mládi dere vpřed a pomalu narušuje stávající představu o špičce. Bohužel u nás tato obměna není až tak zásluhou úspěchů mladých, jako spíš velice nepovedeným rokem „Staré gardy“, která oba mladíky v ratingu podskočila. Každopádně se můžeme těšit na zajímavé partie a tuhý boj až do konce.

Náš první soupeř, Francie, letos poprvé nasadila legendárního Daie Junfa 8-dan , hráče síly minimálně srovnatelné s evropskými profesionály. Jeho přítomnost na soupisce nejenže velice komplikuje výhru Lukášovi, ale také sesunula všechny ostatní hráče o desku níže. Thomas Debarre, Tanguy Le Calvé a Benjamin D.-G. s ratingy 2648, 2601 a 2575 budou pro naši 2. – 4. desku pěkným oříškem.

Nezbývá nám tedy než pořádně fandit a to i Lukášovi, který předehrává již zítra v 9:30 ráno.

Bohužel hrozí, že nebude online stream, neboť hlavní streamer hraje. Pražské publikum může partie sledovat z weiqi salónku, kde je bude rozebírat Vladimír Daněk.

Česko Francie 26. 9.
1. Lukáš Podpěra 7-dan (Lukan) Dai Junfu 8-dan (ericdai) B+R
2. Jan Prokop 6-dan (krabicka) Thomas Debarre 6-dan (ThomasD) W+2.5
3. Ondřej Kruml 5-dan (scurge10) Tanguy Le Calvé 6-dan (Welvang) B+R
4. Jan Šimara 6-dan (flashback) Benjamin Dréan-Guénaïzia 6-dan (BenjaminDG) W+R