Český tým se tuto sezónu pohybuje na hraně postupu do finále. Poslední dva zápasy proti Maďarsku a Ukrajině rozhodnou o všem. Výhra v zítřejším utkání s Maďarskem je obtížná, ale nutná. Nenechte se zmást umístěním Maďarů v tabulce. Je pravda, že letos se jim příliš nedařilo, ale loni skončili v celé soutěži na třetím místě. Navíc se také pohybují „na hraně“… sice na hraně sestupu, ale to je donutilo postavit nejsilnějš sestavu (opomeneme li kontroverzní Dianu).

Rozeberme si naše šance:

Lukáš vs. Pál: Ve vzájemných zápasech sice Lukáš prohrává 2:7, ale toto skóre je dané mimo jiné i tím, že se utkávali ještě když Lukáš rostl. V poslední době je Lukáš v dobré formě a ve světě go je o poznání aktivnější. Na druhou stranu máme informace o tom, že i když Pal již příliš na turnaje nejezdí, stále pečlivě sleduje profesionální scénu, studuje partie AlphaGo a hrává na KGS. Doufejme, že Lukáš nepodcení tohoto démona minulé generace a poradí si s ním, jako s Popem v minulém kole!

Jan vs. Dominik: V tomto zápase musíme uznat, že z těchto dvou je v poslední době Dominik ten snaživější. V každé volné chvilce buď studuje nebo hraje na KGS a objíždí turnaj za turnajem. Honza má tuto fázi již za sebou a obzvláště od posledního go soustředění poupravil své životní priority. Na druhou stranu nezapomeňme, že si Honza u některých hráčů v Evropě vysloužil přezdívku „génius“, a tak by Dominikův nestabilní/atypický styl neměl být pro něj problémem. I v tomto zápase si myslíme, že bychom měli mít navrch!

Ondra vs. Csaba: Zde můžeme jen stěží hledat výhody našeho borce. Vzájemné skóre 1:6 a Ondrovy nepříznivé výsledky v online turnajích dělají z Csaby favorita.

Honza vs. Peter: Pokud by se tito dva potkali na „živém“ turnaji, všichni by vsadili na Honzu – zkušený harcovník, 6.dan a masivní aura za gobanem. V intenetovém turnaji se však z Petera stává nebezpečný soupeř. Na KGS se třídy jeho účtů pohybují mezi 6-7.dan, což mívají většinou 6.danové EGF. I přes tuto skutečnost Honzovi v takto důležitém utkání věříme. Honza je typ hráče, který pod tlakem podává nejlepší výkony!

Češi do toho!

Česko Maďarsko 2:2
1. Lukáš Podpěra 7-dan (Lukan) Pál Balogh 6-dan (pogacsa) B+R
2. Jan Prokop 6-dan (krabicka) Dominik Bővíz 6-dan (BovDo) B+R
3. Ondřej Kruml 5-dan (scurge10) Csaba Mérö  6-dan (merocsaba) B+R
4. Jan Hora 6-dan (JanHora) Peter Markó 5-dan (mpepe) B+R