Chinese Weiqi Congress 2019

Worldwide Weiqi Organization leaders

 

Vše začalo e-mailem: Česká asociace Go byla pozvána na první světové setkání asociací Go, aby si vyměnila své zkušenosti s ostatními organizacemi. Celkově bylo pozváno 55 zemí. Pro nás, to však byla hlavně příležitost podívat se, jak vypadá Čínský Go kongres a dozvědět se, jak v ostatních zemích světa řídí své asociace, či jak řeší problémy kterým čelí. Dovolte mi, abych se s Vámi podělil o své dojmy. (Fotky a video zde)

Cesta proběhla bez problémů a užil jsem si společnost Milana Jadroně, který se akce také zúčastnil. Během našeho přesunu z Pekingu do Rizhao, jsme se setkali s prezidentem Evropské Go federace Martinem Stiassnym a některými delegacemi z jiných zemí.
Po příletu do Rizhao nás přivítali dobrovolníci, kteří nás dovedli k shuttle busu, který nás zavezl do hotelu poblíž moře. Každý účastník měl během celé cesty svého „Modrého anděla“, který se staral o nás a naše potřeby. Tito studenti byli k nám velmi laskaví, i když jsem se čas od času cítil, že mě „Velký bratr“ stále sleduje,
ale určitě to byl jen pocit a chtěli nám pomoci, tak nám organizátoři na celý den poskytli soukromého průvodce.

První večer jsme byli pozváni k podpisu obřích Go kamenů a jejich umístění na velkej goban. Měli jsme skvělou večeři za přítomnosti vedení Čínské Go asociace s hostama z různých asociací, především Číny, Japonska, a Koreje,
ale dokonce i z armády, vedení města či politiky.


Po překonání jet-lagu spánkem, jsem byl následující den připraven na slavnostní zahájení. Kongres byl od hotelu 20 minut jízdy autobusem. Byl jsem ohromen velikostí celé budovy a luxusem kongresu: obří konferenční sál, s nejméně 500m2 pro stánky vyhrazené pouze pro Go asociaci a projekty s umělou inteligencí, desítky malých stánků s Go materiály a „food-court“ se spoustou druhů jídla a občerstvení.

Zpět k zahájení. Bylo tam zastoupeno 55 zemí a přijelo i několik Go celebrit. Organizátoři měli skvělý nápad, jak nás všechny představit: nechat nás hrát obrovskou hru. Všichni jsme byli jeden po druhém přivoláni podle abecedy ke hře. Hru zahájil prvním tahem legendární Nie Weiping.


Čínská asociace nám následně představila přes filozofii různá témata, od historie Go až po umělou inteligenci.


Potom jsme měli prohlídku po kongrese s průvodcem, která nám ukázala budoucí Weiqi Ressort s čínským, japonským, korejským a západním sektorem, prezentovaný jako olympijská vesnice pro Go „sportovce“.


Dále jsme šli přes ostatní haly a dívali se na hráče od malých dětí po hráče vysoké danové úrovně.


Nakonec jsme si s místními hráči zahráli přátelskou hru. Já měl pěknou výukovou hru s paní Jin Qianqian 5D. Po partii jsme byli požádáni, abychom podepsali naše gobany. Ty byly dány místním go klubům, které potřebovaly materiál.

Volný čas jsem trávil procházením se po kongresu.


Chtěl bych se s Vámi také podělit o to, co jsem viděl za materiály pro děti. Časopisy kombinující hry jiné než jen Go, vše se spoustou barev a zábavných kreseb.


Dva příklady níže: koncept hranic a uzavření území.


Software je nabízen do center péče o děti, škol a dalších míst s hravými prostředky na učení dětí.

Učí se tak koncept svobody, území, vlivu,…

Další den bylo setkání všech delegací kolem kulatého stolu. Každý z nás prezentoval svoji asociaci a stav go v zemi prostřednictvím projevu trvajícího 3 až 5 minut. Všech 55 zemí bylo tímto způsobem reprezentováno. Weiqi, Go,Baduk… o 4 a půl hodiny později: zkrátka jsme dospěli ke stejným závěrům: země jiné než „Velká trojka“ (Čína, Korea, Japonsko) trpí nedostatkem veřejného povědomí a viditelnosti, stejně jako potřebou získat nové členy. Pro „Velkou trojku“ je jejich problém sjednocení. Dokud nedojde k dohodě o univerzálních pravidlech a úředním jazyku hry, nároky na mezinárodně uznávanou disciplínu, jako jsou šachy, se zdají poněkud omezené.

Večer se konal závěrečný ceremoniál s různými slavnostními vyznamenáními. Akci uzavřela show Shaolin mnichů, tradičních tanců a oper. Shrnutí Weiqi Congress 2019 bylo 1 týden s 31 aktivitami / turnaji: + 60 000 návštěvníků (včetně hráčů) + 6 000 hráčů (80% dětí) a přítomnost 500 profesionálů. Jménem ČAGo ještě jednou děkuji sdružení Weiqi Chinese za jejich pozvání a organizačnímu výboru za laskavost a efektivitu po celou dobu pobytu.