Česko

Vánoční bleskové turnaje
Vánoce znamenají v goistickém světě také již tradiční bleskové turnaje. Pro letošní rok jsme zaznamenali hned čtyři takové akce, z nichž dvě byly uskutečněny v Praze. Další dvě proběhly v Brně a Plzni. Přátelská atmosféra propojená s go nabízí ideální možnost pro všechny k setkání se těsně před svátky. Všem klubům děkujeme za realizaci a vítězům gratulujeme!

Olomoucký turnaj
Po delší turnajové pauze odstartuje novou sezónu na konci ledna turnaj v Olomouci. Jeden z největších českých turnajů bude pro tento rok také kvalifikací na Mistrovství republiky. Novinkou bude pro hráče v top skupině Fischerův čas. Skvěle sehraný organizátorský tým zajišťuje nadstandartní podmínky pro všechny hráče. Atmosféru doplňují také milé členky japonského klubu, které ochotně každému během partií doplňují zdarma čaj a jsou oblečeny v tradičních “kimonech”. Doporučujeme Vám proto zaregistrovat se co nejdříve a nepropásnout ubytování na kolejích přímo vedle hracího místa na univerzitě. Tato možnost je omezená pouze do 31. 12. 2019.

Blansko
Oblíbený turnaj na jihu Moravy oznámil svůj termín. Blansko bude nově o víkendu 7. – 8. března. Jako každý rok proběhne u této příležitosti také Valná hromada výkonného výboru ČAGo. Všichni členové jsou srdečně zváni. Těšit se můžete zajisté na mnoho pozitivních změn či oznámení ze strany nového výboru.

Svět

Lukáš Podpěra lektorem ve škole JIGS
Náš aktuálně nejsilnější hráč byl pozván koncem října do jediné mezinárodní školy Go v Evropě. Tato škola se nachází v malebném německém městečku Jena, které je známé především díky místní prestižní univerzitě. Lukáš Podpěra zde strávil necelé dva měsíce a dle slov tamních studentů se mu podařilo zanechat velmi pozitivní dojem a předat cenné rady této nastupující generaci silných hráčů. Své zážitky nám brzy bude moci více přiblížit v článku na Gowebu. Načerpané zkušenosti zajisté také využije v některé ze svých budoucích přednášek či lekcích.

Legendární Lee Sedol ukončil kariéru
Jeden z nejsilnějších hráčů historie a jediný přemožitel AlphaGo se rozhodl odejít do “goového důchodu”. Mluvíme samozřejmě o velemistrovi Lee Sedolovi. Přestože jako oficiální důvod uvedl tento šestatřicetiletý Korejec neporazitelnost umělé inteligence, prosakují informace o jeho dlouhodobých sporech s národní asociací Hanguk Kiwon. Své poslední tři partie sehrál minulý týden proti AI HanDol, přičemž v první partii se dvěma hendikepy dokázal zvítězit díky tahu (tah č. 78 – stejně jako ve slavné partii proti AlphaGo), který se nejspíše opět zapíše do historie, jelikož jej žádný počítačový program nebyl schopen rozluštit. Lee Sedol tak zůstane navždy inspirací pro mnoho hráčů naší komunity.

První profesionálové z jihovýchodní Asie
Historický moment zažily před pár týdny Malajsie a Indonésie, kdy se jejich nejsilnějším hráčům podařilo stát profesionály v japonském Nihon-kiinu. Těmi úspěšnými se stali šestnáctiletý Chang Fukang a o rok starší Rafif Fitrah. Oficiálně svoji kariéru zahájí 1. dubna příštího roku. Oběma se podařilo v profesionální zkoušce zvítězit v devíti ze čtrnácti partií, a proto byli oba doporučeni na udělení profesionálního titulu v rámci kritérií pro zahraniční hráče. Podobnou cestou před čtyřmi lety uspěl i evropský hráč Antti Törmänen z Finska.

Propagace 

Kroužky Go
V prvním vydání novinek jsme se zmínili o navázané spolupráci na základní škole v Písku. Minulý týden již proběhla oficiálně první lekce a do nového kroužku go se nám zapsalo hned šestnáct dětí. Toto poměrně nečekané číslo nás velice potěšilo a vzhledem k velkému zájmu pravděpodobně děti rozdělíme a vytvoříme tak dva kroužky – každý po devíti dětech. Jelikož předpokládáme další přihlášky ještě během ledna jsou čísla stále orientační. I přesto je na ně krásný pohled a naděje v novou českou vlnu juniorů na dosah. Dále jsme také na počátku spolupráce s olomouckým go klubem a místní základní školou. Zde prohlubujeme také započatou spolupráci minulého výboru s Konfuciovým institutem, který tuto myšlenku velmi podporuje.

Instagram
Česká asociace go má nově zřízený účet na Instagramu. Podobně jako v případě Facebooku můžete nyní i zde sledovat aktuální zpravodajství a výsledkový servis skrze příspěvky a fotky. Narozdíl od Facebooku je však Instagram veden převážně v anglickém jazyce. Pro příznivce této aplikace je název účtu: czech_go_association.

Eigasai
Pro prezentaci go na kulturní akci Eigasai hledáme dobrovolníky, kteří by byli ochotni vypomoci. Materiály pro tuto propagaci Vám rádi poskytneme a stěžejní funkcí je tedy komunikace s potenciálními zájemci přímo na místě. Jedná se o sobotu 25. 1. 2020 od 10:00 do 17:00 v kině Lucerna v Praze. Všichni zájemci jsou tímto srdečně zváni na tento festival japonské kultury. Hlásit se můžete zde: vybor@goweb.cz nebo skrze Facebook ČAGo.

 

Na závěr nám dovolte jménem celého výkonného výboru ČAGo popřát krásné prožití Vánoc a mnoho nejen goistických úspěchů v novém roce 2020!