V týdnu od 1. do 8. srpna proběhl první ročník Letního juniorského soustředění v Go. Zázemí celé akce nám poskytl kemp „Maják Slapy“, který se nachází v klidné lokalitě středního Povltaví. Soustředění se zúčastnilo 20 juniorů. Rozděleni byli do tří výukových skupin. První skupinu pokročilých hráčů (1-4k) vedl aktuálně nejsilnější hráč Česka Lukáš Podpěra 7-dan. Lektorem středně pokročilých hráčů (10-18k) byl  Petr Kouba 4-dan a začátečníci (20k) trénovali pod společným vedením Jitky Bártové 2-dan a Františka Čáhy 2-kyu. Kromě každodenní dávky tsume-go a lekcí Go měli junioři program zpestřen o týmové soutěže, které se jim počítaly do tzv. celotáborové hry. Hned v úvodu se tak junioři rozdělili do čtyř týmů pojmenovaných dle aktuálních velmocí v Go (Čína, Korea, Japonsko, Taiwan) a každý tým si následně vylosoval i jednoho z lektorů jako svého „patrona“. Jak probíhal den po dni jsme průběžně během soustředění psali na blog oficiálních stránek LJSGO 2020. Články jsou vždy doprovázeny fotogalerií z daného dne.

Během týdne proběhly různé turnaje, z nichž některé bychom rádi zde alespoň zmínili. V neděli odpoledne se odehrál uvítací turnaj, který byl jako jediný zařazen do ratingu. Vítězem se stal překvapivě František Čáha 2-kyu. Výsledky turnaje můžete shlédnout zde. Začátečníci se později utkali v turnaji na desce 13×13, ve kterém nejlépe obstál Filip Grosser 20-kyu. Celý týden ve volném čase bylo možné hrát partie do bleskového marathonu a poslední den se všichni účastníci utkali v turnaji na 9×9. V obou turnajích zastínil všechny své soupeře Ondrej Králik 3-kyu z Košic.

Poděkování patří všem, kdo se akce zúčastnili. Díky Vám na kempu panovala skvělá atmosféru a všichni odjížděli se spoustou nezapomenutelných zážitků. Zejména však děkujeme lektorům, kteří s nadšením školili české (a slovenské) naděje, zapojili se s chutí do organizace, a zároveň i bojovali za svůj tým z pozice patrona. Dále děkujeme Bohuslavu Zmekovi, který se o všechny účastníky nejen po celý týden pečlivě staral jako zdravotník, ale také zakomponoval do programu hned několik her, které u dětí sklidily vždy obrovský úspěch. Na závěr bychom rádi poděkovali všem sponzorům, kteří do nás vložili svou důvěru a podpořili náš projekt. Soustředění jednoznačně sklidilo pozitivní ohlas a již nyní se všichni moc těšíme na příští rok!