Letošní Mistrovství Evropy se mělo uskutečnit na Ukrajině v malebném Kamenci Podolském. Z důvodu koronavirových restrikcí však bylo odloženo na příští rok, stejně jako celý Evropský go kongres. Chvíli se tak zdálo, že se letos šampionát neuskuteční, avšak na poslední chvíli EGF změnila svůj postoj a vytvořila alternativu v podobě turnaje, který se odehraje na serveru OGS a  bude možné jej sledovat po celý následující měsíc.

Pozvánku obdrželi všichni evropští hráči od 5.danu výše, z nichž následně bylo vybráno 32 účastníků. Turnaj se uskuteční systémem play-off, nicméně silnější hráči budou nasazeni až do kol pozdějších. První předkolo se odehraje 24.-30. září, zde nastoupí všichni hráči na pozicích 17-32. Jedním z nich bude i Ondřej Kruml, který je v pořadí 28. Do druhého předkola mezi 1. a 13 říjnem již zasáhnou hráči na pozicích 9-16, kteří změří síly s vítězi prvního předkola. V období od 15. do 25. října se pak bude hrát hlavní turnaj a právě až do osmifinále bude nasazena elitní osmička z loňského Mistrovství Evropy v Bruselu. Součástí této osmičky je i náš hráč Lukáš Podpěra, který zaznamenal v loňském roce skvělý úspěch umístěním se na třetí pozici. Turnaje se však nezúčastní mistr Evropy z roku 2018 Pavol Lisý, a tak byla nejvýše nasazená osmička doplněna o Andrije Kravce, který vynechal loňský šampionát.

Stejně jako při finále Mistrovství Evropy týmů budou muset hráči splnit velmi tvrdé podmínky v rámci zajištění fair-play. Hráči budou hrát pod dozorem kamer a od semifinále budou muset mít i svého vlastního proktora. Hrát se nebude jen o čest a slávu, ale také o nominace na asijské turnaje pro příští rok a v neposlední řadě samozřejmě o solidní finanční ceny. Turnaj můžete podpořit i Vy pomocí crowdfundingu, kde můžete získat například přístup k online komentářům závěrečných kol na Twitchi či další zajímavé bonusy.
Přestože letošní mistrovství nebude mít takový lesk jako obvykle, stále jednoznačně nabídne skvělou podívanou, kterou si nelze nechat ujít. Neváhejte přijít podpořit oba české reprezentanty na OGS!

1. předkolo:
Vjačeslav Kajmin 6-dan – Ondřej Kruml 5-dan W+R

Osmifinále:
Lukáš Podpěra 7-dan – Benjamin Dréan-Guénaïzia 6-dan B+0,5