Členské příspěvky – to bylo hlavní téma včerejší valné hromady ČAGo. Pro členy se toho od roku 2023 příliš nezmění, naopak členství by jim mělo přinést nové výhody. Bylo však potřeba upravit podmínky pro účast na turnajích pro nečleny.

Základní sazba členských příspěvků zůstala nezměněna – 500 Kč. K ní členům přibydou některé výhody v podobě slev na lekce go u Lukáše Podpěry nebo na nákupy v několika obchodech. Nově je zavedeno VIP členství, u něhož je sazba 2000 Kč. Kromě dobrého pocitu, že pomohli rozvoji skvělé hry go, získají VIP členové další výhody, jako např. online lekce zdarma, VIP večeři, další slevy ad. K mírnému zvýšení došlo u některých dalších sazeb, k výraznějšímu pak u doživotního členství. Naopak zcela zrušeno z důvodů uvedených níže bylo neaktivní členství. Kompletní výčet sazeb je následující:

  • základní členství: 500 Kč;
  • VIP členství: 2 000 Kč;
  • rodinné členství (rodič(e) + děti do 15 let): 900 Kč;
  • děti do 15 let: 150 Kč;
  • studenti do 26 let, důchodci a mateřská/rodičovská dovolená: 300 Kč;
  • doživotní členství: 20 000 Kč.

Hlavní schválená změna se dotkne nečlenů ČAGo od 10. kjú. Pokud se budou chtít od roku 2023 zúčastnit turnaje, budou muset v rámci startovného odvést ČAGo příspěvek 150 Kč.

Důvody již byly na gowebu několikrát popsány: Evropská federace go od letošního roku změnila systém vybírání příspěvků od národních asociací. Nově se EGF odvádí 3 EUR za každého hráče od 10. kjú, který se v posledních třech letech zúčastnil turnaje započítaného do ratingu, a to bez ohledu na to, zda je členem asociace ve své zemi, nebo ne. Pro ČAGo to znamená, že musí odvádět zhruba o 120 % více než dosud. Po plánovaném zvýšení na 5 EUR to bude téměř čtyřnásobek dosavadní částky.

Aby toto co nejméně zasáhlo do chodu ČAGo, bylo nutné zavést zmíněný příspěvek od nečlenů. Ten lze navíc chápat nejen jako pokrytí poplatku EGF, ale také jako podporu toho, co ČAGo pro členy i nečleny dělá – informační servis na gowebu, půjčování souprav na turnaje, administrace ratingu atd.

Nutno ale znovu zopakovat, že tento příspěvek se týká pouze českých hráčů od 10. kjú, takže nijak nezatíží např. začátečníky, kteří ještě nevstoupili do ČAGo a chtějí si zkusit hrát na turnaji.

Kromě příspěvků se valná hromada věnovala také např. hospodaření a schválení rozpočtu na rok 2023. Zápis z valné hromady bude zveřejněn do sedmi dnů.

Novou směrnici o členských příspěvcích si můžete stáhnout ZDE.