České go má od neděle nového 1. dana v juniorském věku! Je jím Jan Komín, který předvedl skvělý výkon na turnaji v Sokolově a po zásluze si uhrál mistrovskou třídu. Stal se tak jedním z nejmladších 1. danů v historii českého go.

Přitom moc nechybělo a Honza místo na gobanu zápolil jen na fotbalových trávnících. Go sice dostal už v sedmi letech, protože celkem často hrál šachy. Zkusil ho, ale tehdy ho ještě moc nebavilo. Zlom přinesla až covidová karanténa, kdy Honzovi fotbal zavřeli a on neměl co dělat. Zhlédl celé Hikaru no Go a začal hrát přes OGS. „Pak nás s mámou napadlo najít někoho, kdo by mě go učil. První jsem psal Lukanovi (Podpěrovi) a ten mě poslal za Áďou (Tomšů),“ líčí Honza, jak vyměnil kopačky za goban a kameny. Zhruba po měsíci se zúčastnil prvního turnaje.

Během následujících 23 měsíců se zúčastnil 46 turnajů a soutěží započítávaných do ratingu. Během nich se s velmi dobrým skóre 143:73 dostal na aktuálních 2064 bodů. Dokázal to ve věku 12 let, 9 měsíců a 3 týdny.

Jedinými, kteří mu v tomto u nás mohou konkurovat, jsou Lukáš Podpěra a Ondřej Šilt. Nicméně toto srovnání není úplně přesné, protože v jejich době se 1. dan získával až za 2100 bodů a také se změnil způsob výpočtu ratingu. První jmenovaný si uhrál 1. dan podle tehdejších pravidel ve 12 letech, 1 měsíci a 2 týdnech, avšak hranici 2050 bodů platnou dnes pokořil už o tři měsíce dříve. Ondřej Šilt byl 1. danem ve 12 letech a 1 měsíci. Podle dnešního způsobu výpočtu měl ovšem v té době jen 2034 bodů. Hranici 2050 bodů pokořil až o dva měsíce později a 2100 bodů až za další půlrok. V pořadí čtvrtý Jan Prokop získal 1. dan až po třináctých narozeninách.

Také rychlost 23 měsíců od prvního turnaje je hodně dobrý výkon. Sice výkony např. Tomáše Kozelka, Jana Hory či Víta Brunnera to neohrožuje, nicméně ti začali hrát starší. Například Tomáš Kozelek získal 1. dan za zhruba rok a čtvrt od svého prvního turnaje; podle současných pravidel by ho měl dokonce za pouhých 11 měsíců a 8 dní.

Je ale potřeba zdůraznit, že české věkové rekordy se momentálně notně chvějí v základech, protože je může brzy pokořit Bartoloměj Dach, 3. kjú. Do získání 1. danu mu chybí přesně 223 ratingových bodů a do dvanáctých narozenin má rok a půl čas.

Vypadá to, že Česko by se mohlo vrátit do zlatých juniorských dob, kdy hlavně zásluhou zlínské školy go a následně i brněnské a pražské mělo každý rok hned několik hráčů, kteří na ME juniorů byli schopni bojovat o nejvyšší příčky. A kdy se sice účast českého reprezentanta na MS juniorů považovala za úspěch, ale zároveň se bralo skoro jako neúspěch, pokud se nikdo z Česka na světový šampionát nekvalifikoval.

(Za statistické podklady děkuji Lukáši Podpěrovi.)

 

Ještě dodatek, aby věkové rekordy někoho neodradily: Ve východní Asii mají rčení, že velcí talenti zrají pomalu. Snad nebude Janu Šimarovi vadit, že ho vezmu jako názorný příklad. Trvalo mu přes 7,5 roku, než se dostal z 20. kjú na 1. dan. Za další 2 roky a 9 měsíců byl ale už 5. dan – tedy na třídě, na kterou většina hráčů go zatím nedosáhla. A hlavně v roce 2012 se stal mistrem Evropy.

Takže pokud vaše třída nedosahuje výše uvedených kvalit, věřte tomu, že je to jen proto, že váš talent ještě nestačil dozrát a největší úspěchy ještě máte pořád před sebou!