Už jen několik dní nás dělí od letošní největší go-ové akce u nás – 51. pražského turnaje v go o pohár Staré žitné myslivecké a o pohár korejského velvyslance. A ten, kdo to s go myslí alespoň trochu vážně, na něm rozhodně nemůže chybět! Zde je stručný přehled důvodů:

Top hráčské obsazení – Momentálně jasně nejkvalitněji obsazený „víkenďák“ v Evropě, který se může co do kvality hráčů úplně směle poměřovat i s mistrovstvím Evropy. Listině zaregistrovaných dominuje šest profesionálů (P. Lisý, A. Jabarin, T. Le Calve, S. Frejlak, náš novopečený profík J. Šimara a čínsko-rakouská profesionálka Li Ting, která se ale možná zaregistrovala jen jako doprovod svých dcer). Hodně vyhrát však budou chtít i dva korejští 8. dani – loňský vítěz Kim Do-hyup a vítěz z roku 2019 a ratingově suverénně nejsilnější účastník Kim Seong-jin. Zavařit jim bude chtít několik 7. danů. A 6. danové tentokrát mohou nejspíš jen sami sebe konejšit, že jsou to černí koňové, ale ve skutečnosti budou mnozí z nich rádi, když je hlavní rozhodčí Aleš Cieplý vůbec zařadí do top skupiny, což je jev běžně nevídaný a neslýchaný.

Počet hráčů – Jeden z největších turnajů v Evropě. Přihlášeno je aktuálně 165 hráčů. (Podaří se překonat loňských 168 hráčů?) Více hráčů letos bylo jen na začátku dubna v Paříži – rovných 200. Další v pořadí Tiggre Ellie Cup 2023 v Grenoblu měl 151 účastníků. Dá se očekávat, že kromě mistrovství Evropy už nikde více hráčů letos nebude. Z toho plyne, že si každý může hodně dobře zahrát. Zvláště dvouciferná kjú by měla zpozornět a hlavně se zúčastnit. Na běžných turnajích jsou momentálně rozdíly tříd u slabších hráčů často hodně propastné.

Ceny – Jak už napovídá krkolomný název s několika poháry, i z hlediska cen je tento turnaj v absolutní evropské špičce, mezi víkenďáky hodně pravděpodobně úplně na vrcholu. Organizátoři slibují rozdělit minimálně 10.000 euro, což je mimochodem více i než na již zmíněném turnaji v Paříži. Bude také spousta vedlejších cen, různé kategorie, pro nejlepšího hráče dané třídy atd. Hlavním sponzorem je prostějovská Palírna u Zeleného stromu, kterou reprezentuje její majitel a goista Milan Hagan. Sponzorů je však mnohem více – kdyby měl mít každý také svůj „pohár“ v názvu, byl by to turnaj s nejdelším názvem v historii go, což možná je už teď.

Tradice – V cyklistice je pět nejprestižnějších jednodenních závodů označováno jako „monumenty“. Pokud bychom podobné monumenty hledali v go mezi evropskými víkenďáky, je pražský turnaj bez nejmenšího zaváhání jasná volba: 51 ročníků, obvykle vždy s hodně slušnou účastí, na dobrém místě, s dobrými cenami. Pařížský turnaj – další z jasných monumentů – letos slavil jubilejní 50. ročník, London Open Go Congress bude mít na konci roku 49. ročník, Berliner Kranich 43. ročník…

Ostatní – Turnaj se hraje na kvalitním místě – v hotelu Duo, v němž mohou hráči i bydlet. Letos organizátoři využili prodlouženého víkendu, takže turnaj bude šestikolový; každý den jen dvě kola. Je zařazen do série European Grand Prix 2023 – spolu s Paříží jediný v kategorii B (přičemž A má jen mistrovství Evropy). Na turnaji bude i vedlejší mini-turnájek pro děti, takže ty budou mít mezi koly o zábavu postaráno. O osvěžení se postará tradiční čajovna. V neposlední řadě během turnaje proběhne křest nové české knihy o go.

Takže pokud ještě nejste přihlášeni, rozhodně neváhejte!

Foto: Jaroslav Kotowski; medailisté 2022

VÝSLEDKY a PÁROVÁNÍ ZDE.