Úvod

Mistrovství republiky 2023 se uskuteční v Blansku, kam se vrací po 8 letech (reportáž z roku 2015). Obhajovat titul bude úřadující mistr republiky Ondřej Kruml. Zkřížit cestu se mu pokusí pětinásobný bývalý mistr republiky Lukáš Podpěra či letos ve skvělé formě hrající Jan Šimara, který má na kontě dokonce titul mistra Evropy. Kvalifikoval se vítězstvím ve všech 3 kvalifikačních turnajích, podle jeho slov „aby to bylo stoprocentní.“ A do boje o titul bude jistě chtít promluvit i Jan Prokop, který právě vyhrál první mistrovství v Blansku v roce 2015. Tuto čtveřici hlavních favoritů pak doplňují nebezpeční mladí talenti Jan Šebela, František Čáha a Leon Defer a veterán Petr Cipra, který má titul mistra ještě z doby Československa.

Organizuje místní klub, který po léta pořádá známý každoroční turnaj a za kterým stojí Jarek Jiruše (je i rozhodčí MR), Ríša Knecht, Jirka Babka a omladina Anežka, Klára a Tomáš Jirušovi, Kája Vachová a Matouš Babka. Hraje se na hotelu Sýpka, kde jsou hráči rovněž ubytovaní, hned vedle zámeckého parku. Záštitu převzal blanenský starosta pan Crha.

Podporovateli blanenských go akcí jsou kromě ČAGo též firmy Nekupto a SKS a též Město Blansko, kterým děkujeme.

Pro Goweb napsal Jarek Jiruše

Partneři

Vzpomínka na Mistrovství republiky z roku 2015 v Blansku

Kompletní fotogalerie 2015

Reportáž 2015

Reportáž 2023

Letos se kvalifikovaný Vláďa Daněk vzdal účasti a náhradníci Michal Timko, Ríša Knecht a Zbyněk Dach rovněž, nastoupil tedy Leon Defer, který ovšem hrál MR již loni. Účast oproti loňsku je velmi obdobná, jediným novým hráčem ve finále je Jan Šebela.

1.kolo
Podpěra – Šimara B+vzd
Šebela – Prokop Č+vzd
Kruml – Čáha B+vzd
Cipra – Defer Č+5,5

Do blanenského týmu se zapojil Vítek Brunner z Brna, který řídí přenosy a Matoušek s Tomáškem a Kájou zahájili svou kariéru zapisovačů.

Všechny partie byly bojovné. Hned na začátku se střetli Lukáš Podpěra s Janem Šimarou. Ti letos odehráli slavné derby ve finále jarní kvalifikace na profíka a Lukáš jistě hořel touhou po odvetě. Hrálo se moderní zahájení na velká území a Lukáš vypadal lépe poté, co vzal velký roh spolu s pěti soupeřovými kameny. Po zajímavém boji dotáhl partii k vítězství a revanš se mu tedy podařil.

Úřadující mistr republiky Ondřej Kruml si poradil s Františkem Čáhou, ten ovšem bojoval velmi srdnatě.

Jan Omino Prokop rozehrál velmi pevné územní go s Janem Šebelou. Ten zase zkusil ve střední hře hrát na velký střed, ovšem neudržel ho dostatečně pevný. Prokop pronikl příliš hluboko dovnitř a vyhrál.

Petr Cipra s Leonem Deferem šli od začátku do zápletek, které postupně zaplnily celou desku. Leonovi se podařilo jednu ze šesti soupeřových skupin dostat do kó. Petrovi nepomohlo ani chmatácké vzetí 10 kamenů přes zpětné braní, Leon vyhrál o 5,5 bodu.

2.kolo
Prokop – Podpěra Č+vzd
Šimara – Kruml B+vzd
Cipra – Šebela B+vzd
Defer – Čáha B+13,5

Klíčové souboje mezi favority – 6D a výše – pokračují! Ondřej Kruml svedl s Janem Šimarou boj obtížný na propočet mezi několika do sebe zaklesnutými skupinami, nakonec zvítězil Šimara dobytím skupiny.

Další dvojice favoritů Jan Prokop a Lukáš Podpěra hrála zajímavou partii. Po zahájení od asi 40. tahu již podle AI vedl o něco Lukan. Po několika zápletkách velmi rychle vznikla pozice s velikými územími, takže po ani ne 100 tazích byla partie prakticky v koncovce, ve které Lukan jen upevnil své vedení.

Petr Cipra s Honzou Šebelou sehráli pěkné semeai, kde si Petr dovolil dokonce hrát tenuki, aby jej vyhrál přes kó. Když se protiútok nezdařil, Honza kapituloval.

Souboj druhých Danů vyhrál o 13,5 bodu Leon proti Františkovi.

Po prvním dnu se tedy nejvíce raduje Lukáš spolu s Leonem.

3.kolo
Podpěra – Cipra B+19,5
Šebela – Defer B+vzd
Kruml – Prokop Č+vzd
Čáha – Šimara Č+18,5

Včera se nechal slyšet Lukáš, že by dal tomuto mistrovství 9,5 bodu z 10, k úplné dokonalosti mu chybí sušenky. No tak jsme si pro tu poslední půlku bodu došli a dnes je tu celý stůl sušenek. Teď už jsme tedy stoprocentní!

Jako rozhodčí se docela kochám podívanou na všechna ta moderní zahájení, která přišla s AI. Když porovnáme partie z mistrovství před 8 lety a nyní, tak je to úplně jiné fuseki i džoseki. Naším dalším spolupracovníkem je na dálku Áďa, slečna prezidentka ČAGo, která umisťuje reportáže na Goweb.cz. Tým se nám stále rozrůstá.

Lukáš v partii s Petrem hrál instruktivní moderní zahájení s lehkými tahy. Já říkám i vzdušnými, abych to odlišil od jednoduchých tahů. Oni ty vzdušné nejsou vůbec jednoduché, lehké prostě není v go lehké zahrát. Dost filosofie, Lukan vyhrál o 19,5.

Naproti tomu Leon, aby udržel své dosud 100% skóre, zvolil proti Honzu Šebelovi velmi pevnou teritoriální hru opepřenou ještě provokací s prázdnými trojúhelníky. Jenže se mu zatoulalo 5 kamenů ve středu a s nimi i partie. Pikantní situace, kdy by ve vedení byl v půli turnaje poslední přistoupivší náhradník se tedy nekoná. V porovnání těchto dvou partií tedy můžeme říci, že dnes tedy vítězí vzdušné rychlé vlivové tahy nad pevnými pomalými teritoriálními.

Jan Šimara proti Františkovi vsadil na vliv a postavil dvě paralelní dlouhé zdi, mezi které František skočil. Rovněž instruktivní partie pro středně pokročilé hráče, jak se hraje s vlivem. Jan vyhrál o 18,5.

Ondřej s Janem Prokopem hráli od počátku bojovné go, semeai s kó náročná na propočet a tak. Prostě sekačky a honičky, pro pozorovatele velmi zábavné go, pro hráče nervák. Nakonec triumfoval Jan a revanšoval se tak za loňské MR. Naopak pro Ondřeje se sen o obhajobě titulu začíná rozplývat.

4.kolo
Cipra – Kruml Č+vzd
Šebela – Podpěra Č+vzd
Defer – Šimara Č+vzd
Prokop – Čáha B+20.5

Tentokrát proti sobě stáli soupeři s dost rozdílnými třídami. Favoritám s třídami 1p, 7D, 6D, resp. 6D se podařilo vyhrát proti proti 2D, 3D, 4D, resp. 2D. Ovšem jednoznačné partie byly jen dvě. Lukáš Podpěra s Honzou Šebelou zahrál málo obvyklé džoseki, kde na 5-3 a soupeřově přiblížení 3-4 odpovídá černý na druhé lince 2-4. Pro druhou stranu dopadlo téměř katastrofálně a partie skončila za necelou hodinu. Jan Šimara si také poradil dle očekávání s Leonem Deferem.

Ovšem František Čáha stál proti Janu Prokopovi velice dlouho vyrovnaně a solidně, ba chvílemi vedl, a až teprve v pozdní střední hře povolil tlaku a při výměnách skupin si vybral tu menší. A Petr Cipra zase z horší pozice velice zkomplikoval a zamotal boj s Ondřejem Krumlem, kterému se tedy nakonec přeci jen podařilo zvítězit.

Počet střídajících se zapisovatelů vzrostl již na 11. Tohle bude nejvíc zapsané mistrovství v Evropě a přilehlém okolí.

V pátek večer si byli účastníci zahrát bowling. Hned v úvodu hodil Ondřej dva striky, později Vítek i tři za sebou, ale nejúspěšnější byl nakonec rozhodčí Jarek ve všech třech hrách. Na posezení přišel i blanenský šachový velmistr Radek Kalod.

5.kolo
Podpěra – Defer B+vzd
Šimara – Prokop Č+vzd
Kruml – Šebela B+vzd
Čáha – Cipra Č+vzd

Lukáš vyhrál bez problémů proti Leonovi, v závěrečné pozici vedl přes 30 bodů. Drží se tedy s přehledem na prvním místě.

V klíčovém souboji dvou tříbodových Janů velmi mírně od zahájení vedl Prokop. Šimarovi se nedařilo dotáhnout. V pozdní střední hře Prokop svůj náskok ještě zvětšil a po dalších ziscích v bojích o kó donutil soupeře k rezignaci. To posunuje Jana Prokopa na průběžně druhé místo.

Ondřej Kruml proti Janu Šebelovi hned v zahájení obětoval 9 kamenů v semeai, za což získal jisté území po čtvrté lince, vliv na střed, tempo a možnost si kdykoliv kvůli kó vynutit dva tahy za sebou. Ačkoliv se Honzův zisk zdál veliký, byl to danajský dar a v dalším průběhu bylo jen stále jasnější, kdo je pánem na celé desce. Honza kapituloval při rozdílu téměř 20 bodů.

Petr proti Františkovi získal výhodu v zahájení a pak spolehlivě dovedl partii k vítězství.

6.kolo
Kruml – Podpěra B+12,5
Cipra – Šimara Č+vzd
Defer – Prokop Č+vzd
Šebela – Čáha B+vzd

Lukáš Podpěra si proti Ondřeji Krumlovi bral jeden roh za druhým a nechal soupeři veliký vliv na střed se dvěma stranami. A ovšem hned střihnul a napohled velice snadno se umístil uprostřed. Očekávaný vzdušný boj tak skončil sotva začal a Lukáš se mohl vrátit k teritoriálnímu rozšiřování. Tato hra koncovkového typu mu jde skvěle, z rovné hry postupně stále navyšoval vedení a nakonec zvítězil o 12,5 bodu.

Tím si zajistil titul mistra republiky, i kdyby snad v posledním kole prohrál. Gratulujeme! A symbolicky to bylo v partii proti dosavadnímu mistru.

Leon Defer se proti Honzu Prokopovi dostal poměrně záhy pod rozdělující útok a při třech polomrtvých skupinách vzdal.

František Čáha si nechal od Honzy Šebely rozstřihnout skupinu v půli tak, že se okamžitě dostal pod dvojitý útok. Pět kamenů na každé straně a co hájit dřív? První zachráněna za cenu velké zdi do centra a druhá za cenu zajištěného rohového území až do půli obou přilehlých stran pro Šebelu. Ten pak sebejistě dotáhl partii k vítězství včetně malé parádičky na závěr.

Petr Cipra, který má čerstvě opět 4D se pustil do Jana Šimary s plnou vervou. Ten však v 59. tahu hrál poblíž středu desky a přirovnal to k tahu „červených uší“ od Shusaka. K posouzení bylo ale třeba doktora, což je právě Cipra, a ten s tím nesouhlasil a zůstal zcela v přirozené barvě uší. Nicméně o pár tahů později podobně jako kdysi Gennan Inseki přiložil diagonálně k onomu středovému tahu. Dopadl taky jako Gennan: boj ve středu v soupeřově vlivu mu nepřinesl mnoho a Šimara skóroval.

7.kolo
Kruml – Defer B+8,5
Šimara – Šebela B+vzd
Čáha – Podpěra Č+9,5
Prokop – Cipra B+vzd

Lukan si proti Františkovi vzal v zahájení všechny rohy a nechal mu vliv. Pak se hned z jednoho rohu prokousal ven a ve 40 tazích měl již zřetelnou výhodu asi o komi. František se pak ale zakousnul a po 80 tahů celé střední hry držel status quo aniž by se nějak výrazně zhoršil – výborný výkon – a teprve v koncovce připustil dobrodružství ohledně kó o skupinu, které ustál. Lukáš vyhrál o 9,5 bodu.

Lukáš Podpěra se tak stal novým šampiónem s perfektním skóre 7:0. A nejen to, ani v jedné partii nebyl ohrožen, tedy ve smyslu, že by stál viditelně jednoznačně hůře. Zvítězil tedy stylem start-cíl bez nějakého zaváhání a může si titul užívat plným právem.

Jan Prokop s Petrem Ciprou hráli bojovné go a Jan měl jen drobnou výhodu. Pak v zápletkách srdnatě obětoval 7 kamenů za obalení soupeře (skvíz) a se svou zdí začal útočit po celém zbytku desky. Opravdu podívaná na krásný útok, pozice soupeře se nezadržitelně sypala jak Římská říše pod kopyty Attilových vojsk.

Tím se Jan Prokop stal vicemistrem republiky, a to zcela zaslouženě, neboť prohrál jen s vítězem turnaje a všechny ostatní soupeře porazil.

Jan Šimara s Janem Šebelou rozehráli paralelní utíkající skupiny, ve kterých ale Šebela ponechal střih. Napojil se až přes hrozbu po vyvolání ztrátového kó, což ho ovšem stálo cenné body a Šimara pohodlně vyhrál. Bronzové umístění v turnaji je opět plně zasloužené, i když lze předpokládat, že Jan sám doufal v ještě lepší.

Ondřej Kruml proti Leonu Deferovi hrál poklidně a vedl jenom o fous. Směrem ke koncovce se však přeci jen projevily zkušenosti, Ondřej přehrál Leona o 6,5 bodu a obsadil celkově čtvrté místo v turnaji.

Trojice hráčů Cipra, Šebela a Defer tak při vzájemném zacyklení obsadila 5-7. místo. Na 8. místě skončil František Čáha, jak jsme však viděli, předvedl místy pěkné výkony a jistě cennou zkušenost z tohoto mistrovství zužitkuje ve své další dráze.

Kariéru zapisovačů úspěšně rozjeli Víťa Brunner, Anežka, Klára a Tomáš Jirušovi, Jirka a Matouš Babkovi, Kája Vachová, Irena Novotná, Hynek Effenberger, Ríša Knecht, ba i moje maličkost. Hlavním ovšem byl Víťa, který přenosy nastavil a sám zapsal polovinu partií, bral vždy dvě desky najednou! Všem díky za spojené úsilí, jakož i milým sponzorům. Snad si i čtenáři užili mistrovství podobně jako my.

Na závěr bych chtěl přidat pár slov o milé atmosféře mezi hráči, skromnosti a jejich píli a úsilí, která z nich vyzařovala. Dnes je opravdu české go ukázkou toho, když špičkoví lidé hrají špičkovou hru. A tak to má být.

Na příští setkání se těší

Jarek Jiruše, organizátor akce a rozhodčí

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Σ bodů Konečné pořadí
1. Petr Cipra 4-dan X 1 0 0 1 0 0 0 2 5-7.
2. Jan Šebela 3-dan 0 X 0 0 1 0 0 1 2 5-7.
3. Lukáš Podpěra 7-dan 1 1 X 1 1 1 1 1 7 1.
4. Ondřej Kruml 6-dan 1 1 0 X 1 0 0 1 4 4.
5. František Čáha 2-dan 0 0 0 0 X 0 0 0 0 8.
6. Jan Šimara 1-pro 1 1 0 1 1 X 0 1 5 3.
7. Jan Prokop 6-dan 1 1 0 1 1 1 X 1 6 2.
8. Leon Defer 2-dan 1 0 0 0 1 0 0 X 2 5-7.

Los dle startovních čísel

1. utkání 28.9. 10:00 1-8 2-7 3-6 4-5
2. utkání 28.9. 15:00 8-5 6-4 7-3 1-2
3. utkání 29.9. 9:00 2-8 3-1 4-7 5-6
4. utkání 29.9. 14:00 8-6 7-5 1-4 2-3
5. utkání 30.9. 9:00 3-8 4-2 5-1 6-7
6. utkání 1.10. 8:30 8-7 1-6 2-5 3-4
7. utkání 1.10 13:30 4-8 5-3 6-2 7-1

Mistrem republiky pro rok 2023 se stal Lukáš Podpěra 7-dan. Gratulujeme!!