Pražský turnaj o pohár korejského velvyslance je již řadu let jedním z nejluxusnějších českých turnajů. Organizátor Vladimír Daněk nejenže bojuje o sponzory, ale i sám na turnaj přispívá. Tento rok se jeho úsilí obzvláště vyplatilo: na turnaj přijelo 111 hráčů z 13-ti zemí.

V odděleném pavouku kvalifikace na Korean Prime Minister Cup se utkalala česká špička, ale žádná přílišná překvapení se nekonala. Kuriózní prohru na čas zaznamenal Jan Hora v semifinále turnaje, kdy v dobré pozici v byoyomi přemýšlel vždy až do poslední sekundy. Tato technika se mu nevyplatila, když při jednom pro něj z nejjednodušších tahů partie nedomáčknul hodiny. Jan Prokop tak proklouzl do finále, kde podlehl suverénímu Lukáši Podpěrovi.

V hlavním turnaji dominovali profesionálové Pavol Lisý (3. místo) a Mateusz Surma (2. místo). Rád bych zde poznamenal, že Mateusz působil jako úplně jiný člověk, než byl před pár lety. Za gobanem vypadal klidně a neoblomně a atmosféra u jeho gobanu byla vždy velice intenzivní. Bohužel i tato klidná síla nestačila na pokoření Kim Seong-Jina, který turnaj vyhrál bez ztráty bodu.

Gratulace si zaslouží Polák Adam Bialozyt a brněnský Jiří Musil, kteří získali pět bodů. Turnaj byl pozoruhodný v tom, že 17 hráčů dosáhlo čtyř bodů. Z jejich úspěchů bohužel také plyne, že řada hráčů tolik bodů neměla, tak doufáme, že jim výborný čaj připravovaný Pavlem Krumlem pomohl se přes neúspěchy dostat!

Na závěr bych rád dodal, že KAC by mohl sloužit jako model dobře zvládnutého turnaje. Velice klidné a důstojné prostory v hotelu Duo umožňují hráčům hluboké soustředění. Vysoké finanční ceny přitáhly velice silné hráče a dokonce probudily naši špičku, která v poslední době s okolními zeměmi nedrží krok. Doufejme, že příští rok zajistí organizátoři přenos alespoň čtyř desek a dotáhnou tak turnaj k dokonalosti!

Fotky od Soňky

Fotky od Jarka

Fotky od Pepy

Výsledky

 


Vážení přátelé a příznivci Go!

Zveme Vás na 46. pražský turnaj v Go, O pohár korejského velvyslance, konající se už příští víkend, 22. až 23. dubna.

Jako každý rok se zápolící borci (a krvelačné publikum) můžou těšit na napínavé partie, pěkné ceny – letos přes 2500 EUR – a příjemné prostředí. Hráči (a čajulačné publikum) budou mít k dispozici skvělý čaj zdarma a samozřejmostí bude i tombola o goistický materiál. Kromě toho je přichystán i miniturnaj pro úplné začátečníky a jedno velké (tajemstvím zahalené) překvapení!

Letos bude mít naše špička v turnaji náležitou konkurenci ze zahraničí, registrován je například Mateusz Surma, Dominik Boviz, nebo Kim Seong-jin, a samozřejmě by neměl chybět ani Pavol Lisý.

Z našich machrů si na dobré umístění brousí zuby Lukáš Podpěra, říčanským pivem posilněný Jan Prokop, či nevyzpytatelný mistr Evropy Jan Šimara. Ze zákulisí Vám navíc prozradíme, že by se letos mohl jako účastník objevit i Vladimír Daněk!

Ještě jednou Vás všechny jménem spolku Pagoda na turnaj zveme!

 

Pro Goweb napsal Pepa Moudřík