První víkend v září proběhl 15. ročník mezinárodního turnaje Moravian Go Open, který je dlouhodobě pořádán pod záštitou 1. náměstka hejtmana Jihomoravského kraje Stanislava Juránka. Zúčastnilo se celkem 113 hráčů z 11 zemí Evropy. Přestože měli Češi výraznou převahu, na špici startovního pole dominovali hosté ze zahraničí. Vítězem se stal rumunský reprezentant Cristian Pop, jemuž se sice nevyvedlo závěrečné kolo, ale toto zaváhání už ho o titul nepřipravilo. Právě Viktor Lin z Rakouska byl jediným, komu se Popa podařilo přehrát, nicméně dřívější prohra a horší pomocná kritéria mu vynesla až druhou pozici. Bronz vybojoval ratingově nejvýše nasazený Ukrajinec Adrii Kravets. Naši reprezentanti oslabeni o českou jedničku Lukáše Podpěru tentokrát nestačili a skončili až mimo hodnocenou desítku. Se svým výkonem v horních patrech výsledkové tabulky mohl být spokojen snad jen veterán Vladimír Daněk, jemuž se 12. místem podařilo zastínit favorizované mládí.

Mezi nejúspěšnější ve výkonnostních kategoriích se prosadili tři čeští hráči a jeden zástupce Polska:

  • 3-dan – Marcin Majka
  • 2-dan – Bronislav Snídal
  • 1-dan – Štěpán Hrbek
  • Nejlepší kyu – Kamila Šamajová

Turnaj se tento rok konal ve spolupráci s Jihomoravským krajem, který turnaj sponzoroval částkou 300 tisíc korun. Za řádný a svižný průběh turnaje je třeba poděkovat rozhodčímu Aleši Cieplému a pořadatelskému týmu pod vedením Bohuslava Zmeka.

Výsledky

Záznam přenášených partií (chybí 2. kolo): Kravets-Daněk, Nechanický-Pop, Mitic-Pop, Kravets-Lin, Kozelek-Lin, Pop-Kravets, Kravets-ZhangYi, Balogh-Pop, Pop-Lin, ZhangYi-Burzo