První prosincový víkend bojovali v Praze 2 muži a 10 žen o to nejcennější, čeho jde v daných kategoriích dosáhnout.

Rekordní účast na Mistrovství republiky žen slibovala zajímavou podívanou od začátku do konce a toto očekávání se bohatě naplnilo. Hlavní favoritka Jitka Bártová, která se před nedávnem vrátila z Britských ostrovů, svou úlohu k údivu fanoušků nezvládla, jelikož podlehla hned ve 2. kole pozdější vítězce Martině Šimůnkové. Ta dokázala proti mnohem mladším soupeřkám skvěle využít letité zkušenosti, klid a rozvahu. Nakonec ji sice došly fyzické síly a musela velice brzy vzdát poslední kolo, to už však byla v rámci zisku zlatého poháru jen malá vada na kráse. O stříbrné a bronzové medaili tentokrát rozhodovalo až úplně poslední pomocné kritérium – poturnajový rating, což bylo obzvláště kruté pro Adrianu Tomšů, jelikož se s Jitkou Bártovou neutkaly a s novou mistryní ztratila vyhranou partii. Velmi dobrý dojem zanechala na mistrovství Lenka Daňková, která jako nejníže nasazená zaznamenala dva cenné skalpy.

V páteční podvečer vypuklo v nedalekém Karlíně ještě žádanější představení – finále štědře dotovaného Go Barona. Zde byly karty rozdány zcela jasně, když asi jen málokdo pochyboval o obhajobě titulu v podání Lukáše Podpěry. Vyzyvatelský turnaj hraný před dvěma týdny však měl zcela nečekané rozuzlení, takže malý červíček pochybností určitě hlodal ve prospěch Vladimíra Daňka. Zkušený matador bojoval seč mu síly stačily, nicméně proti dravému mládí tentokrát neuspěl a musel po prohře 0:3 uznat sílu svého protivníka. Popáté jsme tak byli svědky velkolepého zápasu o titul a podle vyjádření pořadatele se můžeme těšit na pokračování i v příštích letech.

Obě akce se nenásilně propojily při sobotní oslavě deseti let Wej-čchi salónku v Dejvicích, kde se sešli oba pánové Miloš Podpěra a Josef Němec, jímž vděčíme za uspořádání těchto divácky atraktivních turnajů. Poděkovat je třeba i dalším pomocníkům, bez kterých by to jednoduše nešlo.

Fotogalerie: MR žen