Na většině goistických akcích se za gobanem setkáváme jako soupeři a rivalové. Tentokrát bychom vám však rádi představili olomoucký „turnájek u vody“, který jde na věc trošku jinak.

Při zrodu této akce bylo hlavní myšlenkou svolat „přátelské setkání hráčů go“. Hrát go? Samozřejmě (a co nejvíce!), ale bez ratingu. Symbolické startovné v turnaji neslouží k zajištění cen pro vítězné trio, ale na pořízení medailí pro všechny hráče. I když máme v go každý jinou výkonnost, jsme si rovni a za své výkony v partiích si malé ocenění zasloužíme. Z důvodů omezené kapacity je akce pořádána spíše pro olomoucké hráče, ale v případě zájmu můžete organizátory (Václav Göbl, Zdeněk Kratochvíl) kontaktovat a domluvit se s nimi.

Turnájek se odehrává vždy v okolí svátků 5. a 6. července, což letos padlo výborně na čtvrtek a pátek. Celá akce probíhá u zaplavené pískovny nedaleko městečka Grygov. Pozemek a chalupa, kde se hraje a přespává, patří Zdeňkově rodině. Nejenže tento prostor nabízí, ale dokonce se jejich rodina stará o obsluhu a spokojenost hostů. V obývací místnosti je umístěn bar s pípou a obsluha funguje na vzájemné domluvě: „co si objednáte, vám rádi nachystáme a přineseme, ale bylo by dobré, kdybyste to po sobě umyli“. Pro účastníky jsou dvě možnosti ubytování: pod střechou nebo ve stanu. Snídaně se dají koupit (sestavit) na místě, obědy se nechávají vozit z nedaleké restaurace a večeře se řeší pomocí grilování nebo opékání.

Ve čtvrtek a pátek se odehrál hlavní šestikolový turnaj (45 min. základní čas + byoyomi 20/5). Turnaj se hraje „olomouckým hendikepem“, tedy systémem, který přepočítává rozdíl v třídách na komi. Znamená to tedy, že všichni spolu hrají rovné partie s větším či menším komi. Kuriozitou je, jak „silně“ byl letos turnaj obsazen. Vladimír Daněk, Jan Šimara, Ivan Kostka, Petr Cipra a Ondřej Kruml jsou v českém go zvučná jména. Všichni si dobře zahráli a v této těžké konkurenci, kdy místní hráči naši špičku olupovali o cenné body, se nejlépe dařilo Ivanu Kostkovi, který se skóre 5/6 turnaj vyhrál.

V sobotu a neděli se hrál druhý turnaj a to v takzvaném „Olgo“. Je to varianta go, která se hraje na desce 13×13. Hráč má v ruce kartičky s různými tvary (tvořeny vždy ze dvou kamenů, např. keima, kosumi, jednobodový skok). Během svého tahu vždy jednu z kartiček vybere a tvar na desku položí (zahraje tedy dva kameny zároveň). Dále se hraje podle běžných pravidel. Musíme zde uvést, že ze všech „crazy“ variant go, je tato jedna z nejzábavnějších. Čekání na tvar, kterým soupeři můžete zabít skupinu nebo chvíle, kdy se modlíte, aby soupeř neměl kosumi (nebo jiný tvar), vyvolávají velké „přehupy“ emocí. Turnaj bez sebemenšího problému vyhrál Ondra Bláha, vynálezce této hry. Pokud si kartičky chcete koupit, napište mu!

Jak vám musí být jasné, tak i když je go v centru zábavy, podniká se toho mnohem víc. Pískovna se nachází asi 30m od hracích prostor, takže odběhnout se zchladit můžete i během partie. Vláďa dostal k nedávným narozeninám paddleboard, který si řada účastníků s chutí vyzkoušela. Jiní zase zkoušeli například kajak, nebo hráli badminton. Na místě nechybí jiné deskové hry, které účastnící ve volných chvílích hrají. Když se setmělo, mohli účastníci sledovat souboje mezi Janem Šimarou a Ondřejem Krumlem, kteří rozveseleni vínem a pivem předváděli tahy, které nenapadlo snad ani AlphaGo.

Na závěr nezbývá než poděkovat organizátorům za vřelé přijetí a popřát jim, aby si akce zachovala svůj pohodový ráz!

Fotky z turnaje od Ilony Jurečkové