1. Jan Hora
  2. Ondřej Kruml
  3. Jan Prokop
  4. Lukáš Podpěra
  5. Ondřej Kachyňa
  6. Petr Cipra
  7. Adriana Tomšů
  8. Tristan Defer

Kompletní výsledky

Fotky z mistrovství


Letošní Mistrovství republiky se odehraje v Olomouci a startuje již tento čtvrtek!

Aktualizace 7. 7.: titul mistra republiky získal Jan Hora 6-dan!

Konečné výsledky

Turnaj je pořádán předsedou ČAGo Thierrym Deferem a jeho rodinou ve spolupráci s Českou asociací go a Konfuciovým Institutem v Olomouci. Právě díky sponzorské kontribuci ČAGo a Konfuciova Institutu bude letošní ročník opravdu stát za to! Nejenže se pozvedly finanční ceny, ale i doprovodný program působí lákavě. Ve čtvrtek účastníky čeká galavečer v asijské vyhlídkové restauraci 818, který bude následovaný odpočinkovým dopolednem s kurzem kaligrafie a tai-chi.

Systém MR se změnil jen nepatrně, takže se můžete opět těšit na bitvu osmi hráčů systémem všichni proti všem. Všechny partie budou přenášeny pomocným organizačním týmem: Ivan Kostka, Michal Zubalík, Leon Defer, a tak doufáme v hojnou sledovanost na KGS.

Z pracovních důvodů se Mistrovství nemůže zúčastnit v pořadí sedmý kvalifikovaný Jan Šebela. Štěstí se tak usmálo na Tristana Defera, který se po boku s Adrianou Tomšů zúčastní MR poprvé.

Pojďme se ve stručnosti podívat na jednotlivé účastníky:

Lukáš Podpěra 7-dan: Lukáš již Mistrovství  v minulosti opakovaně vyhrál a v této chvíli je bez debat nejsilnější a nejaktivnější český hráč. Nedávno ho postihl finálový neúspěch na Pro-kvalifikaci ve Štrasburku, ale všichni objektivní diváci se shodli na tom, že na turnaji hrál nejlépe právě on. Lukáš je tedy jednoznačně hráč evropského kalibru a je tak jasným favoritem turnaje. V jeho neprospěch však hraje fakt, že s českými soupeři sehrál již nespočet partií a to ve sportu vždy trošičku mění pravděpodobnostní výpočet.

Ondřej Kruml 5-dan: Ondra je v tuto chvíli druhým nejaktivnějším hráčem ze špičky. V první půlce roku se účastnil Finále Evropské Grand-Prix, Kvalifikace na Grand Slam a Pro-kvalifikace. V žádném z těchto turnajů se však nijak zásadně neprosadil a spíše se u něj táhne řada těsných proher v důležitých partiích. V jeho prospěch však hraje fakt, že následující MS se bude hrát v Rusku, kam se mu nechce jet. Dle názoru redakce jestli někdy vyhraje MR, tak to bude teď!

Ondřej Kachyňa 3-dan: Ondra je již pravidelným účastníkem Mistrovství a když má formu, je nebezpečnou kachnou pro celou špičku, možná kromě Lukáše. V minulosti porazil Ondřeje Krumla i Jana Prokopa a měl řadu dobrých partií se soupeři síly 5-dan i lepšími. Jeho úkolem na tomto Mistrovství bude porazit především hráče ratingově pod ním (a také pak rivala Petra Cipru) a pokusit se ukrást bod někomu z favoritů.

Jan Hora 6-dan: Honza je jedním z méně aktivních členu úzké špičky, který i přes svoji neaktivitu drží formu. V roce 2017 a většinu roku 2018 se mu sice příliš nedařilo, ale za poslední tři velké turnaje jednak zvýšil svůj rating o 65 bodů a zároveň porazil Lukáše Podpěru v pěti zápasovém souboji o baronský titul. Pokud si do Olomouce přiveze formu, bude pravděpodobně on ten, koho se Lukáš bude nejvíce obávat.

Jan Prokop 6-dan: Janek měl v jeho nejlepších letech rating okolo 2570 a běžně na turnajích porážel hráče jako je Csaba Mérö, Pál Balogh či Cornel Burzo. V poslední letech však go bere spíše jako doplňkovou zábavu a do bojů se nevydává tak často. Na Mistrovství republiky však téměř vždy zahraje skvěle. Dvakrát se mu již podařilo získat titul a minulý rok byl jedním ze tří hráčů, kteří prohráli v turnaji pouze jednou. Podobně jako jeho jmenovec Honza v sobě Janek nese silný faktor náhodnosti, a tak není divu, že na tomto turnaji poprvé bude hrát za nově založený klub So-Imba!

Petr Cipra 3-dan: Šampion z roku 1991 je na tomto Mistrovství již tradičně nejstarším účastníkem. V minulých letech často startoval na chvostu startovní listiny, ale vždy z turnaje přijel s nějakým skalpem. Tentokrát houževnatý Petr zajisté plánuje vyhrát alespoň tři partie (především s rivalem Ondrou Kachyňou) a zkusí si vyšlápnout i na někoho ze silné čtyřky.

Adriana Tomšů 1-dan: Všichni diváci jsou zajisté nadšení, že Adriana za všechny dívky světa navázala na úspěch Terky Kotowské z loňského roku a kvalifikovala se na Mistrovství republiky. Ádě se v poslední době přiměřeně daří a již několik měsíců útočí na 2-dan. Tento turnaj je pro ni ideální šance dosáhnout svého cíle. Jak vidno na posledním týmovém turnaji, část špičky je dnes schopna zaváhat s kýmkoliv a kdokoliv Áďa rozhodně není! Zároveň však na turnaji bude lovenou kořistí posledního účastníka…

Tristan Defer 1-dan: Sympatický mladík a lovec dívčích srdcí celý rok bojoval, aby se na Mistrovství kvalifikoval. Na posledním kvalifikačním turnaji však kvůli nízkému ratingu nebyl v top skupině, a tak i přes dobrý výsledek těsně svůj cíl nesplnil. Neúčast jeho dobrého přítele Honzy Šebely mu tak uspořádala letní Vánoce. Zajisté by se u Tristana dala považovat byť jediná výhra jako velký úspěch, ale máme pocit, že tento Casanova míří výš. Že má v plánu ulovit Ádin bod je každému jasné, ale po partii z Plzně s jeho mistrem, kterou málem vyhrál, určitě zamýšlí zaútočit i na zbylé účastníky, včetně Lukáše!

Nechť nejlepší zvítězí!