Finále celoroční Evropské Grand Prix, které bylo první dva ročníky hoštěno naší Olomoucí, se letos odehraje od čtvrtka 16. po neděli 19. ledna ve švédském Leksandu. Na letošním ročníku bude naše barvy reprezentovat pouze Lukáš Podpěra, který během roku posbíral 30 kvalifikačních bodů, a tak na turnaj postoupil z krásného 5. místa. Těchto třicet bodů je mimo jiné důležité i z důvodu kvalifikace na Grand Slam, který se sehraje v červnu v Číně. Pro nás ostatní by mohlo být do příštích ročníků zajímavé si povšimnout, že letošní poslední z kvalifikovaných (Tanguy Le Calvé) postoupil s pouhými čtyřmi body. To je laťka, kterou by zajisté mohli překonat i hráči z naší širší špičky!

Systém turnaje je stejný jako v minulých letech, ale trochu ho zde rozebereme:
Dle počtu kvalifikačních bodů je 16 hráčů rozděleno do čtyř výkonnostních košů. Následně se obdobně jako na fotbalových mistrovství tahají hráči z jednotlivých košů, a tak se vytvoří čtyři skupiny se čtyřmi hráči. Na rozdělení hráčů do košů se můžete podívat zde. Pro našeho bojovníka budeme doufat ve skupinu tvořenou z Artema Kačanovského, Daniela Hu a Oscara Vazquéze, proti kterým si věří. Důležitější však může být vyhnout se skupině smrti s Iljou Šikšinem, Andrijem Kravcem a Dominikem Bövízem (i když cítíme, že posledního jmenovaného by zde Lukáš nezařadil). Ve skupině si zahrají všichni proti všem, ale ve velice důležitém pořadí. První kolo hrají hráči z košů 1.-3. a 2.-4. Ve druhém kole se potkají vítězové a poražení. A v posledním kole si zahrají ti, kteří spolu ještě nehráli. Z každé skupiny postoupí dva hráči. Osm kvalifikovaných hráčů následně sehraje vyřazovacího pavouka. V takovémto systému se může snadno stát, že se ve skupině tři hráči zacyklí. Například všichni porazí 4. a následně se porazí dokola mezi sebou. V případě že tato situace nastane, postupují ti, kteří vyhráli ve 3. kole.

Rádi bychom také rozebrali úskalí tohoto systému a zeptali se čtenářů, co si myslí o „naší“ alternativě.
V loňském vydání byla zrovna Lukášova skupina tvořena z tří velice vyrovnaných hráčů: Lukáš, Dušan Mitić a Stanisław Frejlak. Čtvrtý hráč byl Lucas Neirynck 5-dan, který všechny své partie prohrál. Zbylí hráči se porazili dokola a Černý Petr padl na Dušana, který si svou prohru vybral právě v posledním kole. Další zajímavostí je, že partie vítězů z druhého kola neměla žádný vliv na postup ze skupiny. Je pravda, že ve třetím kole bude pravděpodobně hrát silný hráč s někým ze třetího nebo čtvrtého koše, a proto nejspíš zvítězí. Také díky tomuto systému hrají všichni hráči tři partie. Naše alternativa se používá ve světě počítačových her a jde o dvojitý knock-out ve skupině se čtyřmi hráči. Nejdříve spolu budou hrát 1.-3. a 2.-4. koš. Následně si to rozdají vítězové o přímý postup a poražení o vyřazení. Třetí kolo potom spolu sehrají zbylí dva jednobodoví hráči. Tento systém má nevýhodu, že dva hráči hrají pouze dvě kola (ale předpokládáme, že postupujícímu to příliš nevadí 🙂 ) a také, že spolu mohou hrát stejní hráči dvakrát. Na druhou stranu není potřeba zavádět pomocná kritéria a postup je velice fér. Budeme rádi za vaše názory!

Na závěr bychom chtěli popřát mnoho zdaru Lukášovi. Na posledním ME dokázal, že umí porážet i ty nejlepší z evropských profesionálů, je tedy na čase začít získávat vítězné trofeje! Také se sluší zmínit, že náš slovenský kamarád a stálý učitel na českém soustředění Pavol Lisý se rovněž účastní turnaje. Probojoval se do prvního koše a patří samozřejmě mezi favority. Mnoho zdaru i jemu a ať se hlavně kluci potkají až ve finále!

Los skupin dopadl následovně:

Mateusz Surma, Lukáš Podpěra, Nikola Mitić, Dominik Bövíz.
Pavol Lisý, Stanisław Frejlak, Daniel Hu, Tanguy Le Calvé.
Artem Kachanovskyi, Ali Jabarin, Andrii Kravets, Dusan Mitić. <- skupina smrti
Ilya Shikshin, Cornel Burzo, Benjamin Dréan-Guenaïzia, Óscar Vázquez.

 

Zápisy partií:
Boviz – Lukan (GPF 2019)
Nikola – Lukan (GPF 2019)
Lukan – Surma (GPF 2019)

Průbežné výsledky