Česko

Členství ČAGo
Úvodem nám dovolte upozornit na obnovu členství v České asociaci Go, a to jednoduše formou uhrazení členských příspěvků pro rok 2020. Pro usnadnění a zrychlení tohoto procesu Vám doporučujeme zvolit formu převodu poplatku na transparentní účet ČAGo. (2001135934/2010) Další možností poté bude ve dnech 24. 1. a 25. 1. 2020 uhrazení poplatku hotově paralelně s registrací do turnaje v Olomouci.

Nová přihláška
Pro nové členy ČAGo jsme si připravili registraci prostřednictvím nové elektronické přihlášky, kterou snadno vyplníte zde. Nadále pak samozřejmě zůstává i varianta tištěné verze přihlášky. Obě jsou pak nově upraveny a doplňeny o nový právní rámec ochrany osobních údajů (GDPR).

Proč se stát členem?
Členství ČAGo disponuje hned několika výhodami. Těmi viditelnými jsou především slevy ze startovného na všech českých turnajích, možnost participace na mistrovských akcích pod záštitou ČAGo, podpora na mezinárodních soutěžích nebo vypujčování literatury z knihovničky. Existuje pak ale také řada dalších, které už nejsou tak snadno viditelné. Být členem znamená pomáhat rozvoji Go v Česku. Být členem znamená propagovat tuto úžasnou hru mezi lidmi na našem území a také podporovat naše briliantní a neúnavné organizátory turnajů. Být členem v neposlední řadě znamená postupně vést asociaci od amatérství k profesionalitě.  Ani tím to však stále nekončí. Asociace nám dále zajišťuje možnost reprezentace naší země na světových akcích, vytváří příležitosti k růstu našim mladým juniorům a přináší zpravodajství ze světa Go. ČAGo je navíc součástí mezinárodních asociací jako EGF či IGF, jež nám otevírají další možnosti. Dovolte nám proto poděkovat všem našim členům za jejich dlouholetou přízeň a doprovod na této né vždy přímé a jednoduché cestě. Bez Vás by nebylo nikdy možné, aby komunita Go vzkvétala. Neměli bychom tolik úspěchů na mezinárodní scéně a nedisponovali jednou z nejuznávanějších asociací nejen v Evropě, ale i ve světě. Díky Vám je tohle vše možné, a proto být členem…..je především čest.

Doživotní členství
Nechcete-li každý rok řešit obnovu členství a plánujete v této komunitě pobýt ještě nějakou tu dobu, můžete využít možnosti stát se doživotním členem. Tuto variantu zvolilo doposud pouze pět statečných, které můžete vidět zde.

Mistrovství republiky žáků a juniorů
Druhý týden v únoru se uskuteční již tradičně pod organizátorským vedením dlouholeté učitelky Go Jany Hricové Mistrovství republiky žáků a juniorů. Doporučujeme Vám pro tento ročník upřít zrak do kategorie U12, kde se nám rodí dva velmi nadějní hráči Ladislav Kořan ml. a Tadeáš Grosser. Oba jmenovaní nenašli doposud v aktuálně probíhajícím Mistrovství Evropy juniorských týmů sobě rovného a jejich třídy rozhodně neodpovídají realitě. Pozornost také prosím věnujte doprovodnému turnaji, který se odehraje v sobotu při této příležitost a je otevřen jak pro úplné začátečníky, tak i pokročilejší hráče, kteří si nejsou jisti přímou účastí na MR.

Česká liga družstev
Populární internetová liga má za sebou polovinu své sezóny. Po čtyřech kolech základní části se na čele tabulky uhnízdila pražská družstva Weiqi Clubu a Můstku se sedmi body. V následujícím pátém kole navíc dojde k jejich vzájemnému zápasu, který nám nejspíš napoví o vítězi kvalifikace. Jen o bod za nimi se nachází družstva Plzně a So-Imba S, která také okupují postupové pozice. Několik dalších týmů však rovněž není bez šance na postup do finálové čtyřky. Závěr základní části tedy ještě jistě bude dramatický. Všem zúčastněným přejeme hodně štěstí ve zbylých zápasech!

Svět profesionálního Go

Japonsko

Souhrn roku 2019

Titul Obhájce Vyzyvatel Výsledek
Kisei

Iyama Yuta 9d

Yamashita Keigo 9d

4 : 3

Meijin Cho U 9d Shibano Toramaru 8d

1 : 4

Honinbo Iyama Yuta 9d Kono Rin 9d

4 : 2

Judan Iyama Yuta 9d Murakawa Daisuke 7d

1 : 3

Tengen

Iyama Yuta 9d

Kyo Kagen 8d

3 : 2

Oza Iyama Yuta 9d Shibano Toramaru 8d

1 : 3

Gosei

Kyo Kagen 8d

Hane Naoki 9d

2 : 3

 

Po absolutní nadvládě Iyamy Yuty v roce 2017, kdy získal všech sedm titulů, pokračuje i tento rok pozvolné ztrácení jeho výsadního postavení. Dokazuje to v roce 2018 nejprve uhájení pěti titulů a tento rok již pouze tří. 

Za novou nastupující generaci je považována trojice mladých hráčů. Prvním je Shibano Toramaru (9p, 20 let), který si nejprve poradil v boji o titul Meijin s předchůdcem Iyamy Yuty na pozici japonské jedničky Cho U, a následně dokonce obral o titul Oza samotného Iyamu. Další vycházející hvězdou je Kyo Kagen (8p, 23 let). Tento mladík ale nejspíš čekal výraznější úspěchy od loňského roku. Odehrál sice dva zápasy o titul, ale ani v jednom neuspěl. V prvé řadě podlehl veteránovi Hane Naoki. Následně si neporadil ve skvěle rozehraném souboji s Iyamou. Do třetice prohrál se svým rivalem Shibanem Toramaru ve finále vyzyvatele o titul Oza. Posledním z této trojice je Ichiriki Ryo (8p, 23let). Jeho sezóna byla úspěšná zejména u turnajů v bleskovém go. Vyhrál tak hned dva prestižní turnaje v tomto odvětví Ryusei a NHK Cup. Na titulové zápasy Velké Sedmy však nedosáhl, ač byl dvakrát ve finále o vyzyvatele.

Naopak z pomalu, ale jistě odcházející generace dřívějších hegemonů si pro titul došel Hane Naoke, který tak zajistil největší překvapení sozóny v podobě výhry nad Kyo Kagenem.

Mezinárodní Go
Jak tomu bývá zvykem na mezinárodní scéně se Japoncům moc nedařilo, a tak jejich nejlepším zaznamenaným výsledkem je účast Ichirikiho Ryo ve čtvrtfinále MLILI Cupu. Zachráncem od absolutního propadáku Japonska se opět stal Iyama Yuta, který v týmovém turnaji Nongshim Cupu zastavil do té doby v turnaji neporaženého Yang Dingxinga, který by v případě výhry vyřadil Japonsko ze závěrečné třetí fáze týmového klání.

Ženské Go
Turnaje domácí scény si mezi sebou rovným dílem podělily dvě nejlepší současné hráčky: Fujisawa Rina (4p, 21 let) a Ueno Asami (3p, 18 let). Na Mezinárodní scéně poté zazářila Fujisawa Rina probojováním do semifinále Qionglong Cupu. Bohužel ale ani zde nebylo příliš dalších úspěchů. Ačkoliv malý krůček od naprosté senzace byla Ueno Asami, která ve finále Agon Cupu postupně porazila hráče světové špičky: Takao Shinji, Murakawu Daisike a Kyo Kagena. Ve finále se pak ve své partii proti již zmíněnému Ichirikovi Ryo pustila do zabíjení obrovské skupiny, a když už byla skupina v bezvýchodné situaci vybrala si bohužel snad jedinou možnou variantu vedoucí k prohře…

Velkým hitem roku 2019 se stala Nakamura Sumire, která se teprve v 10-ti letech stala nejmladším profesionálem v japonské historii (nutno dodat, že ji byl titul udělen na základě nového pravidla, aniž by si profesionální titul uhrála tradiční cestou). Avšak se ctí potvrdila čestně udělený titul, když se na konci roku mohla pyšnit bilancí 27 výher ku 17-ti prohrám v oficiálních partiích.

Propagace

Projekt “Oh my Go”
Jeden z našich nejsilnějších hráčů – Ondřej Kruml 5d – založil Youtube kanál, kde ve svém volném čase nahrává videa lekcí Go pro začátečníky nebo komentuje partie. Nejčastěji partie své nebo z Mistrovství Evropy týmů. Jedná se o skvělý projekt vedený zábavnou formou a navíc celý v češtině. Chcete-li shlédnout tato videa můžete tak učinit zde. Doporučujeme Vám přidat se také do facebookové skupiny nazvané podle názvu celého projektu. Aktuálně se tak dozvíte, kdy přesně se bude odehrávat další stream.

Novinky ze světa Go
Součástí novinek bude počínaje tímto vydáním i zpravodajství z profesionálního světa Go. Tato sekce bude zpracovávána vždy samotným předsedou asociace Janem Horou. Průběžně se i nadále pracuje na ustálení konkrétních sekcí či datu vydávání, kde aktuálně především zabraňujeme kolizi s články z turnajů. Podařilo se nám však vytvořit nové logo pro jednodušší rozeznání tohoto speciálního druhu článku.

Turnajový kalendář
Závěrem bychom rádi předali informaci o větší aktualizaci turnajového kalendáře pro nový rok. Můžete si tak začít plánovat na jaké turnaje se pro tuto sezónu vydáte a na část z nich i dokonce rovnou registrovat.