O víkendu 1.-2. února se v prostorách Pražského go klubu na Můstku odehraje Mistrovství republiky párů. Střídání na tahu bez možnosti domluvy během partie klade na oba hráče ještě větší nároky než běžné turnaje jednotlivců a o nečekané zvraty nebývá nouze. Stejně tak časový limit 45 minut a náhlá smrt je nekompromisní a vede k (někdy až příliš) dramatickým koncovkám.

Kromě domácího titulu se hraje také o body pro kvalifikaci na již tradiční MS párů konané vždy začátkem prosince. Letošní rok je navíc obohacen o možnou účast na turnaji v párovém go při olympiádě v Tokiu. I zde bude pro určení reprezentantů použito naše bodování párů. Připomeňme, že účast na párovém ME (v dubnu v srbském Niši) naopak žádnou kvalifikaci nevyžaduje.

V době psaní článku jsou přihlášeny čtyři páry reprezentující českou mužskou i ženskou špičku. Přinejmenším z prvních tří je obtížné vybrat favority.

Klára Žaloudková a Jan Hora obhajují loňský titul a mají stabilně výborné výsledky, přestože Klára už ukončila svoji sólovou kariéru.

Pár Jitka Bártová a Ondřej Šilt představuje loňskou vítězku MR žen a někdejšího nejlepšího českého hráče, který nicméně také přestal být aktivní mezi jednotlivci.

Tereza Kotowski a Jan Prokop nemají na svém kontě tolik superlativů, ale oba v předchozích získali republikové tituly ve svých kategoriích a nezaostávají více než o krok.

Tereza Vlčková s Ondřejem Krumlem budou mít obtížnější úlohu se v tvrdé konkurenci prosadit. Je škoda, že se neúčastní více párů – párové go je krásné i bez soupeření o titul a redakce každému vřele doporučuje dojet do Prahy a zahrát si také.

Adriana Tomšů a Lukáš Podpěra by též promlouvali do bojů o celkové vítězství, ale podle našich informací se letos pravděpodobně nezúčastní.

Sobota, 1. 2.
1. kolo (10:00)
Anežka Bukovská, Dušan Jánsky – Klára Žaloudková, Jan Hora

2. kolo (13:00)
Žaloudková, Hora – Jitka Bártová, Ondřej Šilt

3. kolo (15:00)
Bukovská, Jánsky – Bártová, Šilt

4. kolo (17:00)
Žaloudková, Hora – Bukovská, Jánsky

Neděle, 2. 2.
5. kolo (08:30)
Bártová, Šilt – Žaloudková, Hora

6. kolo (10:30)
Bártová, Šilt – Bukovská, Jánsky

Mistry republiky v párovém Go jsou pro rok 2020 Klára Žaloudková a Jan Hora!