Tento měsíc jsme si pro Vás připravili speciální juniorské vydání novinek. Rádi bychom Vás seznámili se stále více populární akcí na evropské scéně. Jedná se o šestý ročník Mistrovství Evropy juniorských týmů, které bylo vytvořeno po vzoru všem již dobře známé “dospělácké” varianty. Pro letošní rok se do turnaje zapsalo neuvěřitelných šestnáct týmů, z nichž právě jeden byl i náš český.

EYGTC

Stejně jako našim reprezentantům ME týmů se letos i českým juniorům dařilo a oproti minulým ročníkům zaznamenali neuvěřitelný úspěch umístěním na stupních vítězů. Junioři si tak z této sezóny hrdě odnáší bronz! Ještě většího úžasu tento výsledek nabývá při pohledu na finální tabulku. První dvě místa postupně obsadili velikáni goové scény Německo a týmy Ruska. Ačkoliv bylo Rusko rozděleno do týmů A a B, mohli využívat všechny hráče v obou týmech zároveň. Ve výsledku tedy působili jako jeden tým. Pojďme se ale nejprve podívat detailněji, jak probíhala celá tato sezóna.

V minulosti český juniorský tým vedl Lukáš Podpěra, kterému se dařilo povětšinou obhajovat slušné sedmé až osmé místo. Poslední sezónu ale Češi překvapili obsazením šestého místa a podařilo se připravit ideální startovní pozici pro letošní ročník. Těsně před jejím začátkem se ovšem rozhodl Lukáš přenechat místo kapitána z časových důvodů někomu jinému. První novou tváří týmu se stala Adriana Tomšů, která ihned začala sestavovat tým českých nadějí. V kategorii U20 se poměrně rychle přihlásilo hned několik rovnocenných hráčů. Bylo tak později možné nominovat na každé kolo někoho jiného a všichni měli příležitost ukázat co v nich doopravdy je. O něco těžší pozice byla vykreslena v U16. Pomyslnými pilíři zde byli Rostislav Litovkin s Martou Hrbkovou, kteří náš tým pevně drželi a statečně nastupovali téměř každé kolo. Úplné základy poté tvořili Ladislav Kořan ml. a Tadeáš Grosser. Sehrané duo našich nejmladších a nepostradatelných hráčů. Oba zde odehráli všechna kola a prohru v kategorii U12 jsme zaznamenali pouze jedinkrát.

Léto se definitivně překlopilo v barevný podzim a první kolo se již hlásilo o své slovo. Jako první soupeř nám byl nalosován složený tým z několika států – Chagi. Na první pohled se zdálo, že mírnými favority budeme my. Bohužel jsme poměrně smolně prohráli 2:3. Ačkoliv jsme byli z prohry v dané chvíli nešťastní, zpětně by se dalo říci, že právě tento výsledek odstartoval náš boj o přední pozice v turnaji. S odhodláním napravit prohru junioři již netrpělivě vyhlíželi další kolo. Čekalo nás derby proti našim sousedům ze Slovenska. S výsledkem 4:1 jsme potvrdili roli favoritů. Ve třetím kole v nás vítězná atmosféra přetrvala a shodným výsledkem se nám podařilo porazit i Nizozemí zejména díky přesvědčivým výhrám v U12, kde se skoro zdálo, že kluci soupeří o to, kdo porazí svého soupeře o více bodů. Dvě výhry pro nás znamenaly již nyní umístění alespoň ve vrchní polovině tabulky. V závěru byl na nás los velmi štědrý. Posledním soupeřem se stala Velká Británie pověstná nasazováním rovnocenných hráčů na všechny desky, kdykoliv je to jen možné. Dveře pro třetí bod tak byly pootevřené a my se této příležitosti chopili a začali si prorážet cestu k prvním příčkám. Výhru 3:2 jsme si vybojovali především díky porážce Marty o pět tříd silnějšího soupeře! Všechny partie byly ale velmi napínavé a ke shlédnutí Vám je vřele doporučujeme. Jako poslední dohrávala svou partii Dita, která potvrdila naše vítězství a zbývalo si počkat na definitivní verdikt organizátorů.

Věříme, že se juniorská kategorie opět hlásí o své místo a tento úspěch je jedním z prvních krůčků k obnovení či dokonce předčení slavných dob české juniorské scény z minulosti. Více informací o celém turnaji můžete nalézt na oficiálních stránkách EGF.

MRJ – doprovodné akce

Všichni jste zajisté zaznamenali letošní Mistrovství republiky juniorů. Málokdo však již slyšel o jeho doprovodném turnaji. Děti především z Prahy a Písku bojovaly ve dvou věkových kategoriích a zároveň poměřovaly své síly na deskách 9×9 a 13×13. V závěru celého turnaje také řešily úlohy. Rádi bychom v Česku viděli a podpořili více možností, kde by si junioři mohli zahrát mezi svými vrstevníky. Jakékoliv návrhy pro místo uskutečnění jsou tedy vřele vítány.

Závěrem nám dovolte pozvat všechny na Mistrovství Evropy juniorů, které se bude konat ve velmi oblíbeném Chorvatsku. Potřebné informace naleznete na stránkách pořadatelů zde.