Závěrečné kolo kvalifikace druhého ročníku České ligy družstev se odehrálo v aprílovou středu. Od loňského října v ní bojovalo 12 družstev, avšak neutkala se všechna mezi sebou. Turnaj byl losován švýcarským systémem, jenž byl usouzen jako nejvhodnější pro tento sedmikolový formát turnaje. Pojďme si tedy shrnout konečné výsledky:

Vítězem se podle očekávání stal legendami napěchovaný A-tým pražského Můstku, následovaný rovněž pražským Weiqi Clubem. Tato dvě družstva ani jednou v ročníku nenašla přemožitele, a tak měla postup mezi nejlepší čtyřku zajištěn již před posledním kolem. Klíčovými hráči těchto družstev byli jejich kapitáni Vladimír Daněk a Lukáš Podpěra, kteří za celou sezónu ani jednou nezaváhali. Mezi nejlepší čtyři se nakonec zaslouženě probojovala obě družstva brněnského klubu So-Imba, která zaujala velmi širokými kádry a obměňováním hráčů každé kolo. Zaujmout mohl zejména jejich týmový duch. Například ve vzájemném souboji, kdy obě strany nasadily po dohodě i začátečníky. Tým „S“ porazil tým „I“, a „Esko“  tak skončilo o jednu příčku výše. Klíčovými hráči však byli opět zejména kapitáni – Ondřej Kruml a Jan Prokop. Tato družstva se tedy mohou těšit na velké finále o putovní pohár, které se bude hrát ve stejném formátu jako to v ME týmů. Hrací místo je momentálně v jednání a optimisticky tedy doufejme, že se již akce bude moci začátkem léta bez problémů uskutečnit. Informace budou k dispozici co nevidět.

Nyní se podívejme do středu tabulky. Třetí jihomoravské družstvo Go klub Brno mělo velmi slabý start, ale nakonec se odpoutalo od sestupových příček, vyhrálo poslední tři zápasy a vyškrábalo se až na solidní páté místo. Nepostradatelným byl pro družstvo zejména kapitán Ondřej Kachyňa, který na první desce vybojoval hned několik cenných bodů. Družstvem s velmi stabilními výkony se ukázal B-tým pražského Můstku, vedený ženským tandemem Cao-Bártová. Tým velmi přesvědčivě porážel družstva pod sebou, avšak nejlepším konkurovat nemohl, a tak mu právem patří šestá příčka. Stejně jako loni bojovala až do posledního kola o postup Plzeň, která několikrát obrala o body hlavní favority. Postup ji ale nakonec stály mizerné výkony v závěrečných dvou kolech. Prohra s Frýdkem-Místkem ještě možná tolik nepřekvapí, nicméně výbuch se sestupujícím Pískem byl nejspíš šokem pro celou veřejnost. Sedmé místo tedy nejspíš bude impulsem ke změnám. Zákulisní informace totiž tvrdí, že plzeňské družstvo projde přes léto obměnou kádru…  Již zmíněný Frýdek-Místek nejspíše očekával vyšší umístění. Pokud by nevyhrál zmiňovaný souboj s Plzní, mohl dopadnout i hůře než na poslední nesestupové příčce. Největší příčinnou konečné osmé příčky byly jistě velmi nevyrovnané výkony. Družstvo však disponuje několika danovými hráči, mohli bychom tak určitě v příštím roce očekávat vzepětí.

Většinu sezóny se v sestupových vodách pohybovalo deváté PromoGo. Tento tým má však bezpochyby velkou šanci na návrat do první ligy hned příští rok, jelikož na soupisce disponuje hned několika pražskými nadějemi, které se rychle zlepšují. Není tedy vyloučené, že v příštích letech bude atakovat postup mezi finalisty. Již od podzimu předvádělo sympatické výkony nově založené družstvo Olomouce, kterému ale poněkud došel dech v závěru sezóny. V posledním kole prohrálo přímý záchranářský souboj s Brnem, a tak se nakonec propadlo až na desátou příčku. Velmi populárním družstvem mezi fanoušky byl Písek, který si do svých řad přivedl velkou posilu v podobě Petra Cipry a byl následně schopen zapalovat i papírově mnohem silnějším soupeřům (v Plzni by mohli vyprávět). Kapitán družstva Ladislav Kořan navíc opět získal cenu o nejlépe komunikujícího kapitána s organizátory a jeho talentovaný syn stejného jména se postaral o nejpřekvapivější výhru tohoto ročníku. Písecké družstvo však ale nakonec sestup neodvrátilo a skončilo stejně jako loni předposlední. Husarský kousek se povedl pražskému Můstku, když těsně před startem postavil ještě třetí C-tým. Nastupovali zde však pouze hráči od 6-kyu níže a jejich šance na úspěch tak nebyly příliš velké. Jinak tomu však může být ve druhé lize, se kterou se pro příští sezónu rozhodně počítá!

Na závěr bychom rádi všem týmům poděkovali za účast a všem fanouškům za podporu a fandění! Doufejme, že se příští rok soutěž opět rozšíří!

Konečná tabulka
Podrobné výsledky
Statistiky