Česko

Po úspěšném turnaji v Blansku nejspíše nikdo nečekal, že další go akce bude na poměrně dlouhou dobu v nedohlednu. Vzhledem k aktuálnímu vývoji pandemie koronaviru SARS-CoV-2 a na základě opatření vlády byly zrušeny postupně všechny turnaje konané v březnu a dubnu. Zda a které turnaje bude možné odložit na druhou polovinu roku, je zatím v jednání. 

I přesto se čeští hráči nenechali odradit, chopili se příležitosti a vytvořili několik alternativ. První z nich jste měli možnost zaznamenat hned z několika stran. Internetový turnaj Corona Cup, který měl původně za cíl spíše komorní účast přerostl v druhý největší turnaj v historii evropského go (samozřejmě vyjma kongresů). Organizátorský tým v čele s Lukášem Podpěrou se tak může pyšnit 354 účastníky, avšak zároveň má nyní na bedrech nelehký úkol zajistit bezproblémový průběh celé akce. Více informací a průběžné výsledky naleznete zde.

Další skvělá iniciativa přišla ze strany klubů v podobě zavedení on-line schůzek skrze skype nebo jiných variant komunikace na dálku. Zpráva o této činnosti se k nám dostala z Písku, brněnského klubu So-Imba či Wej-čchi salonku, z nichž poslední jmenovaný přenesl celý svůj koncept do on-line světa a kdokoliv se nyní může zúčastnit za symbolický poplatek lekce se silnými hráči z Česka.

Smutnou zprávou pro naše reprezentanty bylo zrušení několika světových akcí. Jako první bylo již v polovině února zrušeno Mistrovství světa studentů v Japonsku, kde nás měla reprezentovat Adriana Tomšů. Vzápětí přišlo oznámení o zrušení obnoveného Mistrovství světa žen, kam jsme měli možnost vyslat dokonce dvě účastnice, a to Jitku Bártovou a Alžbětu Kadlecovou. V neposlední řadě bylo také definitivně rozhodnuto o odložení Mistrovství světa amatérů na další rok se zachovaným místem konání. Ačkoliv nás tato skutečnost mrzí, věříme, že se našim podaří opět úspěšně kvalifikovat a zrušené akce budou pokračovat opět příští rok.

Na závěr nám dovolte upozornit na zveřejnění ověřeného zápisu z Valné hromady ČAGo. Doporučujeme všem členům i příznivcům přečíst si o novinkách, změnách a plánech asociace. Zápis i s jeho přílohami naleznete v sekci dokumentů

Evropa

Ani evropská goová scéna nezůstala pozadu a vytvořila hned několik nových on-line akcí. Jednou z nich je Evropská on-line liga profesionálů. V lize hrají všichni evropští profesionálové kromě Mateusze Surmy. Každou sobotu a neděli se hraje jeden zápas, přičemž hráči vždy odehrají dvě partie, vždy s prohozením barev. Hry zároveň ve stejnou chvíli komentuje jeden z účastnících se profesionálů na Twitchi.

Další nově vzniklou akcí je zápas Evropy proti Číně. Jedná se o obdobný turnaj jako “Transatlantic Match” ve stylu arény. Každý tým vyšle vždy do zápasu svého hráče. Poražený vypadává, vítěz pokračuje. Jakmile některému z týmů nezbude již žádný hráč, prohrál. Tohoto utkání se zúčastní mimo jiné i náš reprezentant Lukáš Podpěra. 

V Evropě byla doposud zrušena většina akcí do konce května. Z velkých turnajů například Paříž, Amsterdam nebo Kido Cup (Hamburk). Evropská federace go také odložila na neurčito Mistrovství Evropy párů. Nejistý osud je také pro letošní Grand Slam, který se měl letos konat v Číně. O konání Kongresu se má rozhodnout během května.

Svět profesionálního Go

Začátek roku 2020 byl vzhledem k celosvětové situaci značně ovlivněn, a tak proběhly pouze dvě mezinárodní akce.

První z nich byl turnaj Chinese New Year Special, určený pouze pro zvané hráče ze tří goových velmocí (Čína, Korea, Japonsko). Postupu do finále předchází dvě partie v předkole. Prvním finalistou se stal Park Junghwan, když porazil Ke Jie. Ten si pak ovšem zajistil odvetu, když přehrál Shibano Toramaru. Ve finálové partii Park Junghwan potvrdil své vítězství proti čínské jedničce a mohl se těšit ze svého dalšího cenného úspěchu.

Ve finále 24. LG Cupu se střetli korejští hráči číslo 1 a 2, totiž Shin Jinseo a Park Junghwan. Devatenáctiletá hvězda Shin Jinseo, současná korejská jednička, potvrdil famózní formu na začátku roku a dokráčel si pro svůj první mezinárodní titul, když zvítězil 2:0 na zápasy.   

Korea

První měsíce nového roku se na korejské profesionální scéně nesly v duchu úžasu nad sérií výher již zmíněného Shin Jinsea. Poslední prohru zaznamenal 3. prosince loňského roku proti svému rivalovi Shin Minjun (dvacetiletá korejská trojka). Od té doby dokázal vyhrát 25 soutěžních partií v řadě. Teprve ve 26. partii našel přemožitele a jeho více než tříměsíční neporazitelnost symbolicky ukončil opět Shin Minjun, když ho 8. března porazil v partii korejské ligy. Tito dva mladíci se v letošním roce pyšní opravdu impozantními bilancemi:

Shin Jinseo 20:1
Shin Minjun 19:3   

21. Maxim Cup
Na další zápas Shinů se můžeme těšit v semifinále korejského turnaje určeného jen pro hráče, kteří mají 9-dan. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Lee Jihyun (10.) a Na Hyun (12. a mimo jiné bývalý spolužák Lukáše Podpěry z jeho studií v korejském dojangu)

1. Supreme players
Zcela nový ligový turnaj, kterého se účastní osm nejsilnějších korejských profesionálů.  Asi není překvapením, že i zde uvidíme v čele tabulky Shin Jinsea se skóre 3:0, následován Park Junghwanem a Kim Jiseokem s bilancí 3:1.

3. Crown Haitai Cup
Třetí vydání turnaje „pro mladé hráče“ ovládl na přelomu ledna a února Song Jihoon 4p, když si poradil ve finále 2:1 se svým soupeřem Lee Changseokem 5p. Oba hráči zatím nejsou nikterak známí, ale jistě o sobě dají vbrzku vědět i na mezinárodní scéně.

Čína

V Číně zmítané koronavirem se toho bohužel příliš neodehrálo. 

V lednu proběhl vyzyvatelský turnaj o 34. titul Tianyuan (Tengen), kterým jako jediný bez porážky prošel 21letý Yang Dingxin, když si po cestě poradil s takovými hráči jako jsou Shi Yue, Fan Tingyu a ve finále Li Xuanhao. První jmenovaný se proslavil výhrou čínského turnaje (otevřeného pro všechny) v pouhých 13ti letech. V tomto ohledu je možná trochu překvapivé, že se dosud pyšní jediným titulem mistra světa. Na začátku března se poté odehrála řada partií v předehrávce k čínské lize, tak doufejme, že to je předzvěst návratu k normálnímu běhu v celé Číně. 

Japonsko

Od ledna do začátku března probíhalo finále 44. ročníku nejprestižnějšího japonského turnaje Kisei mezi obhájcem Iyama Yutou a vyzyvatelem Kono Rinem. Po bezchybném úvodu (3:0) ztratil Iyama trochu nervy a zápas se po dvou prohraných partiích z vyhrané pozice (obzvlášť v páté partii bylo v podstatě rozhodnuto) ještě zdramatizoval. Potřebnou čtvrtou výhru si ale v šestém zápase už utéct nenechal. 

V průběžně hrané kvalifikaci dalšího ročníku o titul Kisei došlo k nevídané situaci. Poprvé v historii se do závěrečné fáze turnaje probojoval amatérský hráč. 21letý amatér Kurita Yoshiki si poradil v řadě s pěti profesionály, z nichž nejcennějším skalpem byla jistě výhra nad Cho Sonjinem, někdejším držitelem titulu Honinbo. Uvidíme, jak se mu bude v průběhu roku dařit v ligové části turnaje. Teoreticky by se mohl stát i příštím vyzyvatelem Iyama Yuty.

Na přelomu roku odstartovala liga 45. Meijina. V ní se Iyama ujal vedení se skóre 4:0. Jedinými, kdo ho ještě mohou připravit o odvetu proti obhájci Shibano Toramaru jsou mladíci Ichiriki Ryo a Kyo Kagen, kteří drží naději s bilancí 3:1.

V posledním turnaji „Velké trojky“ Honinbo je již téměř jisté, že se o vyzyvateli rozhodne mezi dvojicí hráčů nastupující generace, v čele ligy jsou Kyo Kagen 8p se skóre 5:1 a v hned závěsu se drží Shibano Toramaru (4:1).

V březnu poté odstartoval zápas o 58. Judan (v překladu „desátý dan“). Vyzyvatel Shibano Toramaru se ujal vedení 1:0 nad obhájcem titulu Murakawa Daisuke 8p.

Ve finále bleskového turnaje NHK Cup (hrací čas na partii je 30 sekund na tah) si to v repríze z let 2017 a 2019 rozdají obhájce Ichiriki Ryo a Iyama Yuta.

V neposlední řadě v ženském go se zkušené Suzuki Ayumi podařilo prolomit absolutní nadvládu dvojice Fujisawa Rina – Ueno Asami, když si ve finále překvapivě poradila s druhou jmenovanou 2:1 na zápasy.