Česko

Kameny v Písku

Oblíbený turnaj v malebném městečku Písku byl nucen z důvodu stále trvajících opatření vlády v souvislosti s výskytem pandemie Covid-19 k odložení. Nově zvolený termín bude záviset na aktuálním vývoji situace. Předpokládá se, že by se turnaj mohl uskutečnit nejdříve koncem června.

Mistrovství republiky 2020

V závislosti na zrušení kvalifikačního turnaje ve Frýdku-Místku a následného odložení Kamenů v Písku bylo také rozhodnuto o odložení Mistrovství republiky, a to z původně plánovaného termínu v létě na podzim. Více informací o místu konání, kompenzaci pro loňského mistra i kvalifikačních turnajích se můžete dozvědět v zápisech ze schůzí výkonného výboru, které probíhají vždy první pondělí v měsíci skrze Skype.

Moyo Open – Pardubice

Také velkolepý turnaj v Pardubicích bohužel oznámil své odložení, a to konkrétně na 19. – 20. září. Turnaj se nejspíše neodehraje na svém obvyklém hracím místě, avšak na své kvalitě rozhodně neubude ba naopak! Právě Pardubice byly vybrány jako náhradní kvalifikační turnaj na Mistrovství republiky. Zároveň bude turnaj stejně jako v minulých letech součástí evropské Grand Prix Bonus Point kategorie C a chybět by tak neměla ani večerní lekce. Doporučujeme Vám si toto datum již nyní zapsat do svých notýsků a nepromeškat tuto skvělou akci.

Letní soustředění

Pozitivní a nadějeplné zprávy přichází od organizátorů Go campu, kteří akci i přes současnou situaci nadále plánují bez větších komplikací. Soustředění se bude odehrávat pro velký úspěch minulého ročníku opět na chatě Zátiší v Karlově pod Pradědem v Jeseníkách. Již nyní jsou potvrzeni dva hlavní učitelé Pavol Lisý 2-pro a Lukáš Podpěra 7-dan. Do konce května trvá první termín pro levnější startovné. Neváhejte se tedy registrovat co nejdříve, abyste tuto šanci nepropásli!

Imba-Weiqi turnaj 9×9

Ve čtvrtek 23. 4. proběhl on-line turnaj na desce 9×9. Tato skvělá iniciativa vzešla ze spolupráce klubů Imba a Weiqi. Akce se zúčastnilo šestnáct hráčů a hrálo se plným hendikepem. Vítězem turnaje se stal bez sebemenšího zaváhání Ondřej Kachyňa 3-dan. Výhrou mu byla společně s druhým a třetím v pořadí – Ondřejem Krumlem 5-dan a Janem Prokopem 6-dan – “věčná” (na měsíc) sláva v podobě vystavení jejich jmen v českém pokoji na KGS.

Svět

Kongres 2020 byl zrušen, Mistrovství Evropy odloženo

Jak nejspíše mnozí z Vás již čekali, bylo oznámeno zrušení letošního ročníku Evropského go kongresu. Doposud šestnáct přihlášených českých hráčů se však nemusí obávat úplného zrušení této dlouho očekávané akce na Ukrajině. Organizátorský tým se nevzdal a rozhodl se akci uspořádat příští rok. Kongres pro rok 2022 tak připadl původnímu zájemci pro rok 2021, a to Rumunsku. Detailnější informace a oficiální vyjádření naleznete na stránkách EGF.

Mistrovství Evropy bude pouze odloženo na podzim. Pozváno bude nejspíš šestnáct nejsilnějších hráčů Evropy. V možnosti je také varianta odehrání tohoto mistrovství on-line. 

V neposlední řadě finále Mistrovství Evropy týmů proběhne s největší pravděpodobností taktéž on-line. V naději je však stále i uspořádání turnaje ve Švédsku či dokonce u nás v Česku. Náš tým hraje letošní kvalifikaci na výbornou, a pokud by se podařilo v posledním kole definitivně potvrdit postup, věříme, že hráči i diváci by vřele uvítali finále týmů doma.

US Go kongres zrušen

Také za Atlantikem bylo oznámeno zrušení letošního Go kongresu. Podobně jako v případě evropského vydání bylo předběžně rozhodnuto o ponechání místa konání i pro příští rok v Coloradu.

Další on-line turnaje

Po úspěchu on-line turnaje Corona Cup se spustila vlna dalších iniciativ v organizování on-line turnajů. Aktuálně se můžete stále registrovat například do New York Go League, která Vám zajistí hned dvě vážné partie týdně nebo můžete zvážit účast v německé on-line verzi turnaje Corona-Peep, který se odehraje 13.-14. června.