Jubilejní desátá sezóna Mistrovství Evropy týmů se uchýlila ke svému finále. Pojďme si nejprve připomenout, jak se českému týmu vedlo v průběhu těchto deseti let. V úvodní sezóně 2010/11 náš tým zůstal těsně před branami finále. V následující už však bez větších komplikací postoupil do finálové čtyřky, ve které skončil druhý za vítězným Ruskem pouze na pomocná kritéria. Následující tři sezóny náš tým postup do finále zopakoval. Sezóna 2012/13 se stala historickou, jelikož se Češi stali mistry Evropy! Následně náš tým přidal ještě jednu stříbrnou medaili a nakonec i bronzovou na domácí půdě v Liberci. Po této sezóně soupiska prošla velkou obměnou a český tým několikrát marně bušil na brány finále. V sezóně 2018/19 dokonce naší reprezentaci reálně hrozil sestup z A-ligy, který se naštěstí podařilo odvrátit. V letošní sezóně došlo k neuvěřitelnému vzepětí všech hráčů v týmu a výhrou nad Rumunskem v posledním kole byl stvrzen postup do finále.

Na papíře vypadá český tým jako nejslabší ze čtyř postupujících týmů. Rusko zvítězilo v pěti případech a je vedeno Iljou Šikšinem a Alexandrem Dinersteinem, kteří dohromady vyhráli 13 individuálních titulů mistra Evropy. Francie zvítězila dvakrát a jejím lídrem bude naturalizovaný Číňan Dai Junfu 8-dan. Ukrajina sice zvítězila v minulosti pouze jednou stejně jako český tým, nicméně má na své soupisce dva evropské profesionály Artema Kačanovského a Andrije Kravce. Navíc jako jediný tým se ve všech deseti sezónách kvalifikovala do finále. Nicméně českým hráčům vždy role černých koní seděla a obvykle uspěli, když se s nimi příliš nepočítalo. Vzpoměňme na rok 2013, kdy český tým zvítězil i bez účasti v té době úřadujícího mistra Evropy Jana Šimary. Právě Jan Šimara bude ze zdravotních důvodů scházet našemu týmu i tentokrát, což bude nepochybně oslabení. Nicméně, český tým naštěstí disponuje velmi vyrovnaným kádrem a budou tedy připraveni nastoupit tito hráči: Lukáš Podpěra, Jan Hora, Jan Prokop, Ondřej Kruml a Martin Jurek.

Kvůlu koronavirovým restrikcím nejsou schopny týmy z východní Evropy cestovat, z toho důvodu se letošní finále odehraje online na serveru IGS. Každý tým musel splnit velmi přísné hrací podmínky. Naši budou hrát všichni společně v prostorách pražského Go klubu Můstek, za jehož zařízení můžeme poděkovat Vladimíru Daňkovi. Hráči budou pod dozorem několika kamer, aby byly zajištěny fair-play podmínky bez možnosti jakéhokoliv podvádění. V neposlední řadě bude na místě přítomen proktor, který bude hráče dále kontrolovat. Této role se zhostí v sobotu Jaromír Šír a v neděli pak Jana Hricová.

Na hracím místě bude vymezen i prostor pro diváky, bude ale nutné zachovat absolutní klid. Neváhejte však přijít podpořit naše hráče naživo a nebo alespoň online v tomto důležitém klání! Naši hráči budou hrát pod účty „czechia1-4“.

Termíny zápasů a předpokládané sestavy (mohou se změnit):

Stream českých hráčů

sobota 29. 8. 11:00

Match 1 Česko Rusko 1:3
1. Lukáš Podpěra 7-dan (Lukan) Ilja Šikšin 3-pro (Roln) W+0.5
2. Jan Prokop 6-dan (krabicka) Alexander Dinerstein 3-pro (breakfast) B+R
3. Ondřej Kruml 5-dan (scurge10) Anton Černych 6-dan (myway2) B+6,5
4. Martin Jurek 5-dan (FieldMouse) Vjačeslav Kajmin 6-dan (albatros) B+7,5


sobota 29. 8. 16:00

Match 2 Česko Francie 1:3
1. Lukáš Podpěra 7-dan (Lukan) Dai Junfu 8-dan (ericdai) B+R
2. Jan Hora 6-dan (JanHora2) Tanguy Le Calvé 1-pro (Welvang) B+R
3. Jan Prokop 6-dan (krabicka) Thomas Debarre 7-dan (ThomasD) B+9,5
4. Ondřej Kruml 5-dan (scurge10) Benjamin Dréan-Guénaïzia 6-dan (BenjaminDG) W+R


neděle 30.8. 11:00

Match 3 Česko Ukrajina 3:1
1. Lukáš Podpěra 7-dan (Lukan) Artem Kačanovskij 2-pro (artem9212) B+R
2. Jan Hora 6-dan (JanHora2) Andrij Kravec 1-pro (Nighthawk) B+R
3. Jan Prokop 6-dan (krabicka) Bogdan Žurakovskij 6-dan (Bohdan) B+R
4. Ondřej Kruml 5-dan (scurge10) Valerij Krušelnyckij 5-dan (?) W+R


Český tým získal bronzové medaile!