Po kratší odmlce během letních prázdnin se se začátkem školního roku opět vracíme se spoustou novinek ze světa Go. V tomto letním vydání se dozvíte o všem, co se během posledních tří měsíců odehrálo a také co nás v brzké budoucnosti na goistické scéně čeká a nemine.

Česko

Grygovský Turnájek u vody
Začátkem prázdnin se odehrál tradiční přátelský Turnájek u vody. Turnaj, který byl původně určen převážně pro zvané hráče, je nyní dostupný i širé veřejnosti v případě, že si včas rezervujete své místo. Prodloužený víkend díky státním svátkům se zde věnuje go, radovánkám u vody i ve vodě a dalším doprovodným aktivitám. Výsledky hlavního turnaje naleznete zde. Doporučujeme si pro další rok do diáře zapsat datum 3. – 7. 2021 a nenechat si ujít tuto skvělou akci.

Kroužky Go v DDM
V sprnu se podařilo uskutečnit pezentaci Go v Domě dětí a mládeže v Rokycanech. Organizátorem celé akce byl Martin Kačerovský, který společně s Michalem Timkem prezentoval Go osmnácti dětem celé dvě hodiny. Ohlasy na celou akci byly skutečně úžasné a my jsme zcela nadšení, že zde budou oba zmínění hráči usilovat o otevření nového kroužku Go. Článek o této propagaci naleznete na Rokycanském deníku. Od září by se měl také v Olomouci otevřít plánovaný kroužek Go v DDM pod vedením Ondřeje Bláhy. V neposlední řadě v průběhu celého července propagovala Adriana Tomšů ve spolupráci s univerzitou Palackého v Olomouci Go na letních táborech „Léto dětí“ dětem od 8 do 15 let. Každý týden byl pro nový turnus v programu připraven jeden den věnovaný pouze Go. Velice si vážíme všech těchto aktivit a držíme palce, aby se kroužky podařilo otevřít!

Moyo Open Pardubice
Nejbližším českým turnajem je mezinárodní turnaj v Pardubicích, který je součástí šachového festivalu Czech Open a byl z důvodu pandemie koronaviru přeložen z tradičního červencového termínu. Pro všechny hráče je tedy opět možnost zahrát si v příjemné atmosféře na živém turnaji. Pro silné hráče může být turnaj lákadlem z důvodu zařazení do evropské Grand Prix. V neposlední řadě je turnaj kvalifikací na Mistrovství republiky 2020. Neváhejte tedy přijet do Pardubic o víkendu 19-20. září!

Evropa

Tým z univerzity Fu-tan v Šanghaji vyzve tým Evropských studentů
Po dvou on-line zápasech Číny proti Evropě v období izolace se zrodila nová myšlenka v podobě zápasu studentských týmů. Oba týmy se pro tentokrát rozhodly sestavit vyrovnané soupeře na všech deskách, aby byl zápas co nejvíce divácky zajímavý. Zároveň však byla v podmínkách uvedena povinnost nasazení jednoho dítěte do 12 let a alespoň jedné ženy. Kapitánem Evropy je Artem Kačanovskij, který do svého týmu nominoval hned dva české hráče – Adrianu Tomšů a Lukáše Podpěru. Fandit jim můžete v článku, který jsme pro tuto příležitost vytvořili zde.

Evropská pro liga
Druhá sezóna populární ligy evropských profesionálů se pomalu chýlí ke svému konci. Z kvalifikace vzešli tři finalisté: Ilja Šikšin, Pavol Lisý a hostující kanadský profesionál Ryan Li. Mezi finalisty překvapivě chybí vítěz minulé sezóny Artem Kačanovskij. Tato akce hraná na serveru OGS se koná převážně o víkendech a můžete ji sledovat s online komentářem na Twitchi. Před pár týdny také byla založena propagační stránka na Facebooku, kde můžete sledovat nejnovější zprávy z dění evropských profesionálů.

SEYGO tour on-line
Stejně jako mnoho jiných evropských turnajů byla i série juniorských klání přeložena na internet, v tomto případě na server OGS. První dva turnaje letošní sezóny se stihli ještě odehrát v zimě naživo. Nicméně, ukrajinský a chorvatský turnaj se hráli až nyní v létě. Vítězi se stali Arved Pittner a Davide Bernardis.

Bonus Point turnaje
Pardubickým turnajem po korona-pauze opět postupně ožívají turnaje evropské Grand Prix. Potvrzena je například říjnová akce v Bordeaux, kde se bude konat kromě Bonus Point turnaje také kvalifikace na Grand Slam 2020. Žádné informace však zatím nejsou známy o zářijových turnajích v Moskvě a Istanbulu. Otazník pochopitelně visí i nad turnaji v srbském Niši či v Londýně. V listopadu se měl konat odložený vídeňský turnaj, jehož zrušení je již potvrzeno. Tentýž osud potkal i turnaj v Mannheimu.

Svět

Nongshim Spicy Noodles Cup
Čína obhájila prvenství v Nongshim Cupu. Tento turnaj se hraje stylem arény, kdy každý vyšle svého hráče, který zůstává ve hře, dokud není poražen. Turnaje se účastí tři největší goové velmoci. Letošní ročník si budeme pamatovat zejména díky neuvěřitelné jízdě Yang Dingxina, který zvítězil sedmkrát v řadě a prakticky sám vyřadil téměř celý japonský i korejský tým. Park Junghwan však následně čtyřmi výhrami v řadě vrátil Koreu do hry a o celkovém vítězi musela rozhodnout až poslední partie, kdy ho porazil Ke Jie o půl bodu.

Globis Cup
Neoficiální Mistrovství světa juniorů se tentokrát odehrálo na internetovém serveru Tygem. Celkovým vítězem se stal relativně neznámý Korejec Moon Minjun, který po cestě turnajem vyřadil několik známých čínských hráčů, zejména Liao Yuanhe a Xie Ke. Evropu reprezentoval Anton Černych, který však nevyužil příznivého losu a vypadl hned v prvním kole s Japonkou Tanaka Koyu.

US e-Go congress
Velkému úspěchu se těšil nápad amerických organizátorů uspořádat kongres na internetu. Turnaj se hrál na serveru KGS a hráči se zároveň mohli potkávat na aplikaci Zoom. Akci nechyběly vedlejší turnaje, lekce od profesionálů nebo schůzky funkcionářů. Počet účastníků nakonec jen těsně nepřekonal tisícovku, což je počet, kterému se žádný z živých amerických kongresů dosud ani nepřiblížil.

Korejské turnaje
Světová jednička Shin Jinseo si upevnila svoji dominanci i na domácí scéně. Přes léto zvítězil ve třech nejvýznamnějších turnajích GS Caltex Cup, Ryonsang a Supreme player. Všechna finále navíc vyhrál drtivě 3:0. Dvakrát byl poraženým Park Junghwan a jednou Kim Jiseok. Dvacetiletý Shin za letošní rok na domácí scéně zaznamenal jen tři porážky ze 46 partií. S 93% úspěšností překonal i legendárního Lee Changhoa, který dominoval na přelomu tisíciletí.