Vážení členové České asociace go,

chtěli bychom Vám jménem celého výkonného výboru popřát pevné zdraví, spousty živých skupinek a samé dobré tahy do nadcházejícího roku 2021. Věříme, že se již brzy budeme moci sejít za gobanem a opět pocítit tu pravou atmosféru turnajové partie jako dříve. Pro radost, motivaci a naději jsme si pro Vás připravili článek o našich juniorech, kteří poctivě trénují i v době koronavirové.

Přejeme přijemné čtení a těšíme se na další spolupráci při rozvoji go v České republice.

VV

Nová Juniorská online liga sklidila úspěch

Ke konci listopadu se rozběhla nová online liga určená pro české a slovenské juniory. Hlavním účelem ligy je kontakt s go a zábava. Současně však tento projekt nabízí možnost rozvoje schopností, díky lekcím od silných hráčů. V průběhu jednoho cyklu účastníci hrají čtyřkolový turnaj, kde mohou trénovat proti stejně silným soupeřům. Hlavní lektorkou pro první cyklus se stala aktuálně nejsilnější aktivní hráčka Jitka Bártová 2-dan. Z reakcí, které se k nám dostaly jsou děti nadšené z této příležitosti a nemohou si vynachválit svou lektorku. Děti neměly ani problém se přizpůsobit online prostředí. Na lekcích se převážně komentují odehrané partie z turnaje či probíhají přednášky, které se soustředí na ukotvení základních principů v go.

Zájemci se mohou hlásit do 17. ledna

Pokud někoho z Vás zaujala tato liga a máte doma juniora, který by se do ní rád zapojil, neváhejte kontaktovat hlavního organizátora Dušana Jánského (jansky@goweb.cz) či se přímo registrujte skrze formulář na stránkách ligy. Na těchto stránkách (jedná se o záložky na stránce Letního juniorského soustředí go – ljsgo.org – záložka: Juniorská liga + podzáložky) také naleznete podrobné informace o lize, lektorech a další. Začátek nového cyklu je aktuálně plánován na 17. ledna. Zbývá tedy stále spousta času na zvážení Vaší účasti.

Český juniorský tým i tento rok pomýšlí na přední příčky v EYGTC

Vypukla další sezóna Mistrovství Evropy juniorských týmů. Česko po loňském úspěchu v podobě krásného 3. místa vkročilo do letošní sezóny slibně a po dvou kolech si drží čistý štít.

V prvním kole Češi vyhráli 5:0 proti Srbům a další kolo vybojovali odvetu proti složenému týmu z Rakušanů, Italů, Řeků a Švýcarů 3:2. I letos přeje Čechům los a do třetího kola, které se uskuteční 16. ledna, nám bylo nalosováno velmi hratelné Maďarsko. Soudě dle jejich sestavy je výsledek zápasu odhadován na ten nejtěsnější, tedy 3:2 z jedné či druhé strany. Podpořit naše juniory můžete přijít na KGS ve 14h i Vy!

Kapitánka týmu: Síla našeho týmu letos tkví v kategorii U12

Sestava se skládá z 15-ti nadějných juniorů. V průběhu let však prošla naše soupiska několika obměnami, ta největší se podle kapitánky odehrála letos. „Síla našeho týmu letos tkví rozhodně v kategorii U12. Nepamatuji si, kdy naposledy tomu tak na české scéně bylo. Náš tým se povětšinou spoléhal na starší juniory a naopak v U12 jsme silně zaostávali a někdy měli dokonce problém sehnat dva hráče, kteří by za nás v této kategorii nastoupili. Oproti tomu letos hráče z U12 nasazujeme i v kategorii U16, jak můžete vidět v obou doposud odehraných kolech,“ uvedla Adriana Tomšů, kapitánka juniorského týmu.

Pro naše juniory se rozhodla kapitánka týmu domluvit za odměnu menší soustředění před nadcházejícím zápasem proti Maďarsku. Soustředění se uskuteční v podobě online lekce s našim aktuálně nejsilnějším hráčem. Lukáš Podpěra 7-dan bude komentovat na Twitchi dvě vybrané partie juniorů. Na lekci budou mít všichni přístup zdarma, a to včetně veřejnosti. Junioři však budou mít privilegium klást otázky k partii s přednostním právem. Stream bude moderovat sama kapitánka a bude jej možné zhlédnout i zpětně. Aktuálně se hledá vhodný termín, který bude vyhovovat co nejvíce juniorům. O konkrétním datu budou případní zájemci informování v dostatečném předstihu.

Pozvánka na online výukovou lekci s Lukášem Podpěrou 7-dan

Srdečně Vás zveme na online výukovou lekci, která se uskuteční 10. 1. 2021 od 17h !

Lekcí Vás provedou aktuální mistr a mistryně republiky Lukáš Podpěra 7-dan & Adriana Tomšů 1-dan.

Sledovat ji budete moci na Twitch kanále České asociace Go.

Hlavní záměr lekce je online soustředění pro naši juniorskou reprezentaci, kterou čeká nadcházející týden klíčové utkání proti Maďarsku, zároveň je však lekce otevřena všem členům České asociace Go zdarma.

Vítáni jsou všichni kyu hráči, kteří si chtějí upevnit základy v Go.

Lekce bude koncipovaná na dvě části. První se bude zaměřovat na rozmezí tříd 10k – 15k a druhá se poté bude soustředit na hráče v rozmezí 1k – 6k. Věříme, že si však každý hráč nalezne v obou částech nové poznatky, které obohatí jeho znalosti v Go.

Po odvysílání bude lekce zpřístupněna také ze záznamu.

FB událost

Záznam lekce