Finále celoroční Evropské Grand Prix se podle očekávání letos odehraje na OGS. Původně se pořádání této akce měli ujmout Němci v rámci tradičního turnaje v Essenu, avšak z pochopitelných důvodů byla akce zrušena. Již v pátek 8. ledna večer se tedy koná on-line zahájení turnaje, aby o víkendu mohly začít partie prvního kola. Celá akce včetně play-off pak potrvá až do konce ledna. Ač celoroční série tentokrát nemohla nabídnout tolik „Bonus Point“ turnajů, Lukáš Podpěra se opět dokázal prosadit a postoupil z 3. místa v celkovém pořadí. České barvy bude hájit také Jan Šimara, který se kvalifikoval díky velmi povedenému vystoupení v Pardubicích. Díky tomuto turnaji byl v okruhu pozvaných i Radek Nechanický, ten však svou účast bohužel odmítl.

Systém turnaje je stejný jako v minulých letech, pár drobných změn zaznamenal pouze v pomocných kritériích. Dle počtu kvalifikačních bodů je 16 hráčů rozděleno do čtyř výkonnostních košů, ze kterých se vytvoří čtyři skupiny po čtyřech hráčích. Lukáš Podpěra byl zařazen do prvního koše a Jan Šimara do druhého. Mohlo by se tedy zdát, že takto vysoké postavení umožní našim reprezentantům se ve skupinové fázi vyhnout nejsilnějším soupeřům, opak je však pravdou. Díky nedostupnosti mnoha loňských turnajů se například Pavol Lisý na turnaj dostal až díky divoké kartě od EGF, z toho důvodu bude číhat ve čtvrtém koši, stejně jako další tři nebezpeční hráči. Los tedy může být velmi přívětivý, ale také může znamenat skupinu smrti pouze s profesionály.

Ve skupině hrají všichni proti všem a z každé postupují dva hráči. Osm hráčů následně sehraje vyřazovacího pavouka. V takovém systému se může snadno stát, že se ve skupině tři hráči zacyklí. Vzhledem k dispozici mnoha hracích dnů se pro tuto situaci vyhradil jeden den navíc a konečně se našlo spravedlivější řešení než v minulých letech. Tři zacyklení hráči sehrají další kolo partií proti sobě na rychlejší čas. Pokud ani po něm nebude rozhodnuto o postupujících, následuje los.

Účastníci budou muset opět splnit velmi tvrdé podmínky v rámci zajištění fair-play. Hráči budou hrát pod dozorem kamer a jejich partie budou navíc kontrolovány softwarem proti podvádění. Hrát se nebude jen o čest a slávu, ale také o nominace na asijské turnaje a v neposlední řadě samozřejmě o solidní finanční ceny. Neváhejte tedy přijít podpořit oba české reprezentanty na OGS!

Los skupin dopadl následovně:

Skupina A: Ilja Šikšin 3p (RU), Stanisław Frejlak 7d (PL), Anton Černych 6d (RU), Nikola Mitić 7d (RS)

Skupina B: Artem Kačanovskij 2p (UA), Alexandr Dinerstein 3p (RU), Tanguy Le Calvé 1p (FR), Pavol Lisý 2p (SK)

Skupina C: Lukáš Podpěra 7d (CZ), Benjamin Dréan-Guénaïzia 6d (FR), Óscar Vázquez 6d (ES), Dušan Mitić 7d (RS)

Skupina D: Ali Jabarin 2p (IL), Jan Šimara 6d (CZ), Andrij Kravec 1p (UA), Viktor Lin 6d (AT)

Průběžné výsledky

1.kolo
Podpěra – Vázquez  B+vzd
Šimara – Lin  B+vzd

2.kolo
Podpěra
– Dréan-Guénaïzia B+vzd
Šimara – Jabarin Č+vzd

3. kolo
Podpěra – D. Mitić B+1,5
Šimara – Kravec B+vzd

Čtvrfinále – na dvě vítězné partie, 22.-24.1.
Podpěra – Lisý  1:2
1. partie Č+vzd
2. partie Č+vzd
3. partie B+20,5

5.-8. místo
Podpěra – Jabarin Č+vzd

5.-6. místo
Podpěra – Vázquez B+0,5

Lukáš Podpěra se umístil na 5. místě. Gratulujeme!