Od pondělí 25. 10. do neděle 31. 10. bude probíhat evropská profesionální zkouška, která určí kdo se připojí k sedmičce profesionálů v Evropě. O tento titul bude letos bojovat také Čech Lukáš Podpěra 7d. Jeho šance na výhru jsou poměrně velké, což dokazuje i jeho startovní pozice jakožto dvojky hned za favorizovaným polským rivalem Stanislawem Frejlakem 7d. Oproti minulým ročníkům změnil turnaj zcela svůj formát. Nově se bude hrát v každém kole utkání na tzv. „best of three“. Změna je reakcí na stížnosti proti původní variantě pavouka, kde bylo možné projít do finále s prohrou z prvního či druhého kola, následně porazit druhého neporaženého finalistu a získat titul.

Náš reprezentant bude v prvním kole bojovat se svým vlastním studentem Elianem Ioanem Grigoriu z Rumunska, který získal divokou kartu od EGF. Doposud se nikdy nestalo, že by s ním prohrál v rovné partii a předpokládáme tedy, že obtížnější partie jej budou čekat až v dalších kolech. Není radno však podceňovat žádného z přítomných hráčů, jelikož jak dnes ve vlaku do Leksandu uvedla i legenda rumunského go Cornel Burzo 7d, jedná se přesně o ten typ akce, kde se může hráč se startovním číslem 16 umístit jako první a  favorizovaná 1 zase poslední. Důvodem je bezpochyby psychologická stránka, která zde hraje významnou roli.

Zázemí akci poskytuje honosný resort ve švédském městě Leksand známém mezi goisty především díky kongresu z roku 2008. Účastníci jsou ubytováni v chatkách oficiálně určených pro 6 lidí pouze po 2-3  a mohou si tak dopřát značného komfortu během veledůležitých utkání. Kromě toho zajistili organizátoři v čele s aktuálním prezidentem Evropské federace go Martinem Stiassnym pro všechny hráče na úvod „startovací balíček“ skládající se ze základních potravin jako je máslo, pečivo, sůl či vajíčka. Samozřejmostí byl v neposlední řadě i goban čekající na každého v pokoji. Kemp se nachází přímo u jezera Siljan a ačkoliv jeho teplota pravděpodobně nepřesahuje 10°C, na místě padlo již několik prupovídek a sázek mezi hráči o skoku do něj. V kombinaci se zdejším chladným počasí se jedná o poměrně silnou motivaci sázku vyhrát. Uvidíme, zda se některá z nich naplní.

Fandit Lukášovi budete moci nejen zde, ale také na kanále OhMyGo, kde bude Ondřej Kruml 6d komentovat všechny jeho partie. Přenos bude možné sledovat na KGS. Profesionálové budou komentovat utkání na svém Twitch kanále a případné zajímavosti přímo z hracího místa budu pak psát já – Adriana Tomšů 2d.

Fotogalerie

1. kolo 
Lukáš Podpěra 7d – Elian Ioan Grigoriu 5d B+vzd
Lukáš Podpěra 7d – Elian Ioan Grigoriu 5d Č+vzd

2. kolo
Lukáš Podpěra 7d – Jonas Welticke 6d Č+5,5
Lukáš Podpěra 7d
– Jonas Welticke 6d B+2,5

3. kolo 
Lukáš Podpěra 7d – Rémi Campagnie 6d Č+vzd
Lukáš Podpěra 7d
– Rémi Campagnie 6d B+vzd

Finále 31.10. 2021 9:30
Lukáš Podpěra 7d – Stanisław Frejlak 7d B+6,5
Lukáš Podpěra 7d – Stanisław Frejlak 7d B+0,5
Lukáš Podpěra 7d – Stanisław Frejlak 7d Č+vzd

Stanislaw Frejlak 7d zvítězil a získal titul profesionála. Gratulujeme!