V lednu má již pět let své místo turnaj, jenž vždy uzavírá sérii turnajů Evropské Grand Prix. Během uplynulé sezóny se kvalifikovalo 16 účastníků, kteří nasbíraly nejvyšší počet Bonus pointů . Akce se měla původně konat ve francouzském Grenoble, nicméně z důvodu striktních podmínek cestování do Francie byla na poslední chvíli oznámena změna a turnaj se tedy odehraje online na serveru OGS. Lukáš Podpěra stejně jako v loňské sezóně postoupil z třetího místa v celkovém pořadí. Jan Prokop s Ondřejem Krumlem se kvalifikovali díky úspěšnému turnaji v Pardubicích. České barvy bude hájit hned trojice hráčů a můžeme být tedy patřičně hrdí, jelikož žádná jiná země nebude mít v turnaji tolik zástupců.

Systém turnaje je stejný jako v minulých letech. Dle počtu kvalifikačních bodů jsou hráči rozděleni do čtyř výkonnostních košů, ze kterých se vytvoří čtyři skupiny po čtyřech hráčích. Lukáš Podpěra byl zařazen do prvního koše, Jan Prokop do třetího a Ondřej Kruml do čtvrtého. Ve skupině hrají všichni proti všem a z každé postupují dva hráči. Osm hráčů následně sehraje vyřazovacího pavouka.

Účastníci budou muset opět splnit velmi tvrdé podmínky v rámci zajištění fair-play. Hráči budou hrát pod dozorem kamer a jejich partie budou navíc kontrolovány softwarem proti podvádění. Hrát se nebude jen o čest a slávu, ale také o nominace na asijské turnaje a v neposlední řadě samozřejmě o solidní finanční ceny. Neváhejte tedy přijít podpořit české reprezentanty na OGS! Komentář od evropských profesionálů bude možné sledovat na Twitchi Evropské federace go.

Los skupin dopadl následovně:

Skupina A: Artem Kačanovskij 2p (UA), Ali Jabarin 2p (IL), Stanisław Frejlak 1p (PL), Benjamin Dréan-Guénaïzia 6d (FR) ,

Skupina B: Ilja Šikšin 4p (RU), Mateusz Surma 2p (PL), Jan Prokop 6d (CZ), Lucas Neirynck 6d (BE)

Skupina C: Lukáš Podpěra 7d (CZ), Pavol Lisý 2p (SK), Anton Černych 7d (RU), Ondřej Kruml 6d (CZ)

Skupina D: Tanguy Le Calvé 1p (FR), Jonas Welticke 6d (DE), Óscar Vázquez 6d (ES), Nikola Mitić 7d (RS)

Průběžné výsledky

1.kolo 22.1.2022
Podpěra – Černych B+4,5
Kruml – Lisý  Č+vzd
Prokop – Šikšin Č+vzd

2.kolo 23.1.2022
Podpěra – Lisý B+4,5
Kruml – Černych Č+vzd
Prokop – Neirynck Č+vzd

3.kolo 24.1.2022
Podpěra – Kruml Č+vzd
Prokop – Surma B+vzd

Bleskovky o postup do čtvrtfinále ve skupině B 25.1.2022
Prokop – Neirynck B+vzd

Z Čechů postoupil do čtvrtfinále pouze Lukáš Podpěra 7d. Držíme palce a všem děkujeme za reprezentaci!

Čtvrtfinále 25.1.2022
Podpěra – Šikšin Č+vzd