Koncem minulého roku jste sledovali zápasy o titul Go Baron a 3 unce zlata již podesáté a ve vzduchu byla jistá obava, jestli tento skvělý turnaj bude pokračovat. Mám pro vás dobrou zprávu: bude! Navíc se změnami a doplňky, které by akci měly ještě vylepšit. Na tom se před pár dny dohodli tři sponzoři příštích let Go Barona, kterými budou:

Josef Němec, zakladatel Go Barona a dosavadní hlavní sponzor
Jan Gerner, mnohaletý sponzor českého go
Vladimír Daněk, dosavadní hlavní pořadatel a go-sponzor

Baron si zachová tyto standardní rysy: dvojitý knock-out, Fischerův čas, AGA pravidla, finále Barona bude stále na tři vítězné partie a se stejnými cenami (dvě unce pro vítěze, jedna pro poraženého).
Nových rysů bude hodně: do Barona (dříve často s názvem „kvalda“) bude zváno přesně osm hráčů (je to nejlepší počet pro knock-out, omezí se počet pauzírujících a neuvidíme partie, kde je výsledek „předem jasný“). Odpadne přidružený turnaj, cena pro poraženého v poslední partii Barona se zvýší na 15 tisíc korun.

A teď to hlavní: na návrh Ondřeje Krumla a po řadě konzultací se sponzory vznikne „předkolo“ Barona s názvem B-Baron, kam bude pozváno osm hráčů o síle nejvýše 4-dan. Systém turnaje bude stejný jako u Barona – dva nejvýše umístění hráči získají luxusní stříbrné ceny a tituly „stříbrný rytíř“ a „bílý rytíř“. Případně také možnost účasti v Baronovi, pokud tam nebude naplněn počet osmi hráčů. Tím se sponzoři snaží potěšit a podpořit ty silné hráče, kteří v Baronovi mají jen mizivou šanci vyhrát. Navíc sám Ondřej Kruml přislíbil online komentování celého B-Barona na svém YouTube kanále OhMyGo, takže se i diváci mají na co těšit.

B-Baron 2022 se bude hrát v Praze ve dnech 11.-13. listopadu (v dalších letech v Brně i jinde).
Baron 2022 se pak uskuteční ve svém trvalém termínu (týden před první adventní nedělí) 18.-20. listopadu.

pro goweb sepsal Vladimír Daněk