Napadlo mě v tomto vánočním čase a s blížícím se turnajem v Londýně napsat článek o českém goistovi, kterého v Česku zná málokdo, ale v Británii každý. Je to můj kamarád Jirka Keller 3. kjú, významný „britský“ portrétista z Kutné Hory. Goisté ho znají především přes jeho portréty profesionálních hráčů, které vycházely v British Go Journal (děkuji Patricku Ridley za povolení použít BGJ) i na pohlednicích, my jsme je vystavovali v sálech při Go Kongresu 1993 v Praze. Jiří se několik dekád podílí na pořádání London Open, každý rok jim vytváří logo (většinou zvířata podle čínského kalendáře u gobanu, kde „nové“ vítězí nad „starým“). Jeho mikinu mám už 26 let.

Jiří je ale nesrovnatelně známější a úspěšnější jako výtvarník, především portrétista. Výstav měl mnoho, důležité je, že vystavuje i s prestižní Royal Society of Portrait Painters v Londýně. Na některá díla se můžete podívat na jeho oficiálních webových stránkách. Kromě portrétů rád maluje i historické budovy, mně se moc líbí malý kostelík pod londýnskou okurkou (která ho hrozně štve).


Autoportrét – Jiří Keller

Jirka žil zajímavý bohémský život, po emigraci v roce 1969 cestoval po světě a portrétoval. Projel Evropu na kole a živil se portrétováním významných osobností. Usadil se v Londýně, byl pozván na Taiwan a do Japonska, kde hrál go a maloval profíky. Portrétoval i britskou princeznu Alici (vnučku královny Viktorie) s celou její 4-generační rodinou.

V posledních 20 letech žije napůl i v Kutné Hoře, kde krásně zrenovoval rozpadlý dům ze 17. století přímo pod katedrálou sv. Barbory. Letos oslavil 80 vernisáží v KH, blahopřeju ke kulatinám (a mimochodem, taky bych chtěl mít v 80 letech jeho elán).

Vše dobré do Nového roku, ať se vám daří nejen na gobanu.

Vláďa Daněk