Tento týden mezi čtvrtkem a sobotou proběhne juniorské mistrovství Evropy. Poprvé se vrcholná evropská akce stěhuje geograficky mimo evropský kontinent. Turecko má velmi širokou hráčskou základnu a již mnoho let usilovalo o pořádání některé z velkých evropských akcí. Vzpomeňme například na neuskutečněný evropský kongres go v roce 2017… Turci se tedy nyní konečně dočkali. Nicméně je trochu škoda, že turnaj umístili do nepříliš zajímavé Ankary a taktéž publikovali propozice až v letošním roce. Pouhých 500 km východně od hlavního města se navíc nedávno udála přírodní katastrofa v podobě ničivého zemětřesení, které nejspíše odradilo velkou část potenciálních účastníků, zejména ze západní Evropy. I proto jejich celkový počet dosahuje sotva stovky.

Česko však vyslalo své dva nejnadějnější juniory Jana Komína a Bartoloměje Dacha, které doplní Zbyněk Dach jakožto teamleader.

Desetiletý Bartoloměj (2-kyu) je papírově v kategorii do 12 let čtvrtý nejsilnější. Na loňském domácím mistrovství mu medaile těsně unikla a dobrou šanci bude mít i tentokrát. I přes zákaz startu ruských juniorů však bude mít hned tři soupeře danové úrovně. Čínský hráč s britským pasem Ryan Zhang (2-dan) se jeví jako papírově nejsilnější. Devítiletí Bende Barcza (1-dan) z Maďarska a domácí Alper Sulak (2-dan) taktéž nebudou snadnými soupeři.

Za nedlouho třináctiletý Jan si minulý měsíc uhrál danovou třídu jako jeden z nejmladších českých hráčů. V kategorii do 16 let se nachází na papírové osmé příčce, takže mezi favority nepatří. O to větším překvapením však může být pro své soupeře. Nejsilnější výpravu poslala Ukrajina, vedenou velmi známým Vsevolodem Ovsijenkem (5-dan), od kterého se očekává obhajoba loňského titulu. Konkurovat by mu mohl loňský vicemistr – německý junior s čínským původem Xing Yuze (4-dan).

Kategorie do dvaceti let zřejmě letos nenabízí cenu v podobě kvalifikace na Globis Cup. Minimálně tedy nelze žádná ocenění dohledat na skromných webových stránkách. Vítězství se očekává od Denise Dobranise (5-dan) z Rumunska. Při slabší účasti má dobrou šanci na medailové umístění slovenský reprezentant Ondrej Králik (2-dan).

Držme palce našim juniorům na turecké výpravě!

Průběžné výsledky

1. kolo:
Komín – Anna Melnyk 2-dan (UA) (přehlédnutí v závěru)
Dach – Özgür İşçimen 4-kyu (TR)

2. kolo:
Komín – Teo Sladetić 4-kyu (HR)
Dach – Alper Sulak 2-dan (TR) (o 1,5 b.)

3. kolo:
Komín – Stjepan Medak 2-dan (HR)
Dach – Danylo Petryk 4-kyu (UA)

4. kolo:
Komín – Roman Kušnerik 2-kyu (UA)
Dach – Bende Barcza 1-dan (HU)

5. kolo:
Komín – Robert Grosu 1-dan (RO)
Dach – Ryan Zhang 2-dan (UK) (o 1,5 b.)

6. kolo:
Komín – Yuze Xing 4-dan (DE)
Dach – Alexander Timperi 3-kyu (FI)