Výprava až ze Slovinska, nový klub v Cetechovicích, Šimara nenašel přemožitele..

Letošní kvalifikace na MR v Blansku se zúčastnilo 73 hráčů, z toho 19 danových, s velmi pestrým národnostním obsazením. Kromě Čechů si přijeli zahrát Poláci, Slováci, Rakušané, Ukrajinci, Maďaři, Slovinci a také vídeňská děvčátka Hu, která jsou původem národnosti čínské.

Turnaji dominovala dvojice Janů – Šimara 6-dan a Prokop 6-dan. Druhému jmenovanému se podařilo porazit ve třetím kole velmi silného konkurenta Dominika Bövíze 6-dan z Maďarska v téměř čtyřhodinové partii s 353 tahy o 18,5 bodu, ale ve čtvrtém kole podlehl Šimarovi. K souboji mezi Šimarou a Bövízem kvůli poměrně široké top-skupině nedošlo, a tak jediným neporaženým a vítězem turnaje se stal Jan Šimara, na druhém místě se umístil Jan Prokop a na třetím Dominik Bövíz

Velmi zajímavé souboje se však odehrávaly i na dalších místech. Čtvrtý v pořadí Mátyás Kende 3-dan zatápěl papírově mnohem silnějším soupeřům: v prvním kole složil českou legendu Vladimíra Daňka 5-dan a ve druhém velmi zdatně bojoval s Prokopem, byť mu nakonec podlehl. Pátý skončil Róbert Csizmadia a maďarská výprava tak byla s 3-5. místem velmi úspěšná. Finanční ceny byly rozšířeny až do pátého místa, což právě Maďaři velmi ocenili

Skvělá výprava ze Slovinska dorazila v sedmi hráčích a Ukrajinci okouzlili v čele s pětičlennou rodinou Stašků ze zbrusu nového klubu v Cetechovicích (vesnice kousek od Uherského Hradiště), kteří zde hráli na svém prvním turnaji.

Blanenskou specialitu – soutěž týmů – ovládli So-Imba s 15 body (ze 20 možných) ze stejnojmenného brněnského klubu následovaní třemi týmy se shodným výsledkem: eGoisti (domácí junioři), GoSinus (další blanenští hráči) a Promogo1 z pražského juniorského klubu.

Pásmové ceny za nejlepšího prvního dana získal Martin Šmérek, nejlepší kyu Jan Brinda a nejlepší třetí kyu Bartoloměj Dach, čerstvý vítěz MR juniorů do 12 let.

Sedm dalších hráčů skórovalo čtyři výhry z pěti partií: Zdeněk Kratochvíl, Karel Wälzer, Yannick Pasquier, Jakub Kolář, Anežka a Klára Jirušovi a Irena Novotná (na svém prvním turnaji).

Organizátor a rozhodčí Jarek Jiruše měl k dispozici sehraný tým pomocníků, jemuž za barem vládly Marcela Jirušová a Ája Babková. Za zvláštní zmínku také stojí návrat dvou legend českého go, Richarda Knechta 4-dan a Petra Svaška 3-dan, kteří nyní hrají pod pořadatelským klubem Blansko.

Turnaj byl sponzorován firmou Nekupto, za níž stojí právě Ríša Knecht. Dále pak místní firmou SKS a městskou dotací.

Nově uhrané české třídy: B. Dach 2k, Z. Kratochvíl 4k, J. Fridrich 6k, K. Wälzer 7k, Y. Pasquier 10k, J. Kolář 11k, A. Jirušová 15k, K. Jirušová 17k, T. Jiruše 17k, I. Novotná 18k.

Všem gratulujeme.

Fotogalerie – Jarek Jiruše

pro Goweb napsal Jaroslav Jiruše