Druhá část 7. evropské profesionální kvalifikace se sehraje tento týden od pátku do neděle opět v obecní knihovně v Mokré-Horákov. (Fotky z 1. části od Víta Brunnera.)

  • Semifinále: 1. hra: pátek, 09:30 ; 2. hra: pátek, 15:00 ; 3. hra: sobota 09:30*
  • Finále: 1. hra: sobota, 15:00 ; 2. hra: neděle, 09:30 ; 3. hra: neděle 15:00*
    (* za stavu 2:0 se 3. hra nehraje)

Čtvrtfinále bylo pro českého fanouška opravdu nervydrásající záležitostí. Všichni tři zástupci našich barev prohráli svou první partii. Naštěstí se turnaj hraje systémem „na dvě vítězné“, takže měli stále šanci postoupit, když vyhrají obě zbývající partie. V druhé partii předvedl obří houževnatost Jan Šimara, který o půl bodu porazil favorizovaného, ale overplayujícího Óscara Vázqueze. Lukáš Podpěra působil stále lehce rozhozen svou předešlou prohrou, ale zkušeně nalákal svého hladového soupeře na jednu z jeho slabých skupinek. Obranu měl dopředu připravenou a tato strategie přinesla cennou výhru. Jan Prokop bohužel podlehl v neortodoxní partii maďarskému Dominikovi Bövízovi a byl vyřazen. V rozhodující partii začal konečně foukat vítr tím správným směrem. Lukáš vyhrál s přehledem a Jan Šimara se také v druhé půlce hry ujal vedení, které udržel až do konce. Máme tedy dva borce v semifinále.

Semifinále se nasazuje ratingově, a tak všichni napjatě čekali na poturnajový výpočet. Naštěstí pro nás jsme těsně se vyhnuli vzájemnému zápasu našich reprezentantů:



České finále! Česko bude mít po tomto víkendu profesionálního hráče!!!

Jan Šimara se stává prvním českým profesionálním hráčem v historii!!


Lukáš Podpěra sehrál s Dominikem Bövízem 33 her a z toho 28 vyhrál, má o více než 100 bodů vyšší rating a navíc od roku 2019 se svým soupeřem drží sérii 12 výher v řadě. Veškerá statistika hraje pro Lukáše, ale v těchto „do-or-die“ partiích se jí většinou nedá řídit. Dominik hraje svým specifickým stylem a poslední dobou začal experimentovat s otevřením se dvěma san-sany za černého. Čtvrteční den plánuje Dominik strávit na hotelu studiem (zajisté Lukášových partií), zatímco Lukáš se půjde rozehřát do So-Imba go klubu s Janem Prokopem.

Jan Šimara a Benjamin Teuber se na turnajích míjeli. Jediná společná partie datuje z roku 2011. Odehrála se online a zvítězil Benjamin. Ještě před čtvrtfinále byl Benjamin považován za největšího outsidera. Obzvláště po první partii s Cornelem, ve které se mu rozsypaly snad všechny tvary. Potom se však stalo něco neuvěřitelného, Benjamin začal hrát tak o tři úrovně lépe a vyřadil po dvou velice přesvědčivých partiích jednoho z favoritů… Že by povstal Fénix z popela? Na druhou stranu Honza je expert na důležité turnaje (mistr Evropy z roku 2012!) a je v posledních letech výrazně aktivnější a rozehranější. Minulý víkend přesvědčivě vyhrál blanenský turnaj, a tak má naši plnou důvěru.

Doufejme tedy v české finále!

Podpořte hráče komentářem ke článku nebo kibicováním na KGS či OGS.

Turnaj bude možné sledovat na KGS i OGS pod účty EGF1-2. Partie budou na Twitchi rozebírány evropskými profesionály a na YouTube kanále OhMyGo bude přenos z hracího místa. Ve facebookové skupině budeme zveřejňovat výsledky, fotky a různé odkazy. Další informace můžete najít na stránkách EGF.


Čtvrtfinálová část:

Tento víkend v Mokré-Horákov odstartuje sedmá evropská profesionální kvalifikace, které se z osmi hráčů účastní hned tři Češi!

Evropská go federace se v posledním desetiletí snaží zavést profesionální systém po vzoru našich asijských protějšků. V tuto chvíli má EGF 8 profesionálních hráčů. Zatím sice nemají evropští profesionálové nějakou formu stálého příjmu, ale z jejich titulu plyne celá řada výhod. V posledních letech v Evropě vznikají dobře dotované turnaje, které jsou pouze pro profesionály, nebo kde mají profesionálové garantované místo. Navíc čas od času dostanou příležitost opustit evropský rybníček a zúčastnit se turnajů v Asii.  Nejednou se jim podařilo vystrčit růžky a urvat cennou výhru nad asijským profesionálem – viz například tyto turnaje: 4. MLily Cup, Čínská liga C, 1. Tianfu Cup, 12. Sankei tournament.
Z mého pohledu se vlivem covidu a války na Ukrajině pozastavila řada akcí a entusiasmus našich profesionálů trochu opadl, což se v poslední době projevuje jejich občasnými prohrami se silnými amatéry. Tak či onak, stát se profesionálem je prestižní záležitost a životní sen řady hráčů.

Pravidla turnaje jsou následovná:
Hraje se přímý pavouk „na dvě vítězné“. Pro postup do dalšího kola je tedy potřeba svého soupeře porazit dvakrát. První kolo se losovalo (hráči byli umístěni do dvou košů) – semifinále se napáruje ratingově nejsilnější na nejslabšího – čínská pravidla, Fischerův čas 60min + 30s. Profesionálem se stane vítěz turnaje. Čtvrtfinále se odehraje 25. a 26. února. Semifinále a finále pak o dva týdny později 10. – 12. března.

Zápasy prvního kola:

1. hra: sobota, 15:00 ; 2. hra: neděle, 09:30 ; 3. hra: neděle 15:00

1. hra: sobota, 15:00:

Lukáš Podpěra (Česko) — Elian Grigoriu (Rumunsko) W+R
Óscar Vázquez (Španělsko) — Jan Šimara (Česko) W+R
Cornel Burzo (Rumunsko) — Benjamin Teuber (Německo) W+R
Jan Prokop (Česko) — Dominik Bövíz (Maďarsko) W+R

2. hra: neděle, 09:30

Lukáš Podpěra (Česko) — Elian Grigoriu (Rumunsko) W+R
Óscar Vázquez (Španělsko) — Jan Šimara (Česko) W+0,5
Cornel Burzo (Rumunsko) — Benjamin Teuber (Německo) W+14.5
Jan Prokop (Česko) — Dominik Bövíz (Maďarsko) B+R

3. hra: neděle, 15:00

Lukáš Podpěra (Česko) — Elian Grigoriu (Rumunsko) W+R
Óscar Vázquez (Španělsko) — Jan Šimara (Česko) B+R
Cornel Burzo (Rumunsko) — Benjamin Teuber (Německo) W+6.5

Postupují: Dominik Bövíz (Maďarsko), Lukáš Podpěra (Česko), Jan Šimara (Česko), Benjamin Teuber (Německo)

Pro naše barvy vyšel los skvěle, vyhnuli jsme se bratrovražedným soubojům. V následujícím odstavci si dovolím napsat svůj osobní názor na soupeře našich reprezentantů.

Lukáš hraje s Elianem, stejně jako v prvním kole minulé kvalifikace. Elian si 6-dan uhrál teprve nedávno a ratingově je nejslabší ze startovní listiny. Na druhou stranu v jedné z partií na minulé kvalifikaci Lukáše po jeho overplayi pěkně proháněl po gobanu a Lukáš vyhrál jen s pořádnou dávkou štěstí. Já jsem s Elianem zatím dvakrát prohrál, ale jeho hra mi přišla nevyrovnaná. Nejspíše u něj hodně záleží na náladě a míře snaživosti v daném momentu. Myslím, že pokud Lukáš vyhraje první hru, bude druhá o to lehčí. V opačném případě bych měl o našeho reprezentanta obavy. Vzájemné skóre Lukáš-Elian 2:0.

Jan Šimara si vylosoval druhého nejsilnější soupeře Óscara Vázqueze. Tento houževnatý mladík ze Španělska nedávno překročil hranici 2650 a uhrál si 7-dan. Jeho ambice jsou však nejspíše mnohem dál. Oscar mi přijde jako chytrý a houževnatý hráč. Umí dobře pracovat s časem a vybírá tahy nejen dle toho, který mu přijde nejlepší, ale i které pokračování bude méně sedět jeho soupeři. Oscar i Honza jsou klidní poziční hráči, takže hry se budou pravděpodobně rozhodovat v koncovce. Vzájemné skóre Honza-Oscar 1:0.

Narozdíl od zápasů výše, odehrál Jan Prokop s Dominikem Bövízem celou řadu partií a dobře se na gobanu znají. Hrát proti Dominikovi není nikdy snadné. Hraje netypické go (v partii vás několikrát zaskočí), vždy se dostává do byoyomi a hrává tahy na poslední vteřinu. Je jeden z odpůrců Fisherova času a preferoval by hrát s japonským byoyomi. Myslím si, že Jankovi nebude Dominikův styl nějak více vadit a rozhodně bude mít psychologickou převahu. Vzájemné skóre Jan-Dominik 8:3.

V souboji veteránů se utká Cornel Burzo s Benjaminem Teuberem. Cornel v posledních letech zažívá lehký úpadek: ztratil 7-dan a pomalu spadl k ratingové hranici 2600 bodů. Na druhou stranu na nedávném Finále Evropské Grand Prix podal fenomenální výkon. Skončil pátý a porazil dva evropské profesionály (Tanguy Le Calvé a Ali Jabarin). I z tohoto důvodu jde do zápasu proti Benjaminovi jako velký favorit. Ten naopak za loňský rok odehrál pouze jeden turnaj. V čem může Benjamin hledat naději, je jeho znalost AI – přecijen známý analyzátor partií AI sensei patří jemu. Vzájemné skóre Cornel-Benjamin 5:3.

Turnaj bude možné sledovat na KGS i OGS pod přezdívkami EGF1-4. Partie budou na Twitchi rozebírány evropskými profesionály a na YouTube kanále OhMyGo bude přenos z hracího místa (pokud to wifi dovolí). Ve facebookové skupině budeme zveřejňovat výsledky, fotky a různé odkazy. Další informace můžete najít na stránkách EGF.

Za možnost turnaj uskutečnit jsme vděčni nejen Evropské federaci go, ale také našim sponzorům! Obec Mokrá-Horákov nám ve všem vyšla vstříc a umožnila turnaj uskutečnit ve velice důstojných prostorech její obecní knihovy, kde se v minulosti hrála i Mistrovství republiky. Michal Kovařík se postaral o finanční podporu, bez které by turnaj nemohl v této podobě proběhnout a So-Imba Go klub ve svých řadách našel zapisovače a „starače“ o občerstvení. V neposlední řadě se našel ještě jeden tajný sponzor, který se rozhodl hráče a organizátory pozvat na sobotní večeři, a tak budou mít naši hráči i společenské vyžití. Děkujeme všem!