Již po dvacáté druhé proběhl letos festival deskových her Deskohraní, a stejně tak po dvacáté druhé se v jeho rámci konal turnaj v go. Ano, první ročník se konal v roce 2001 a s výjimkou roku 2020, kdy plány nejen festivalu zrušil Covid-19, se pořádá každoročně až do letošního roku. Go bylo vždy u toho.

Letošním rokem začala zřejmě nová éra Deskohraní. Po dvaceti jedna letech, kdy mělo Deskohraní zázemí v Tyršově domě na Újezdě, přesídlil letos festival do prostor Národní knihovny v Klementinu.

Pro go to znamenalo, že jsme byli schopni uspořádat první kolo Grand Slamu pro šestnáct hráčů ve výstavních prostorech Galerie Klementina a že se hlavní turnaj konal v bývalé studovně Technické knihovny. Co se týče prostor a zázemí, jednalo se rozhodně o zlepšení po všech stránkách.

Kvůli GS se letos nekonaly malé doprovodné turnaje na 9×9 ani na 13×13. Víkendový turnaj ale proběhl jako obvykle, a navíc měl status doprovodného turnaje GS. Čekalo se proto více hráčů. Nakonec jich ale přišlo „jen 72“. Možná trochu negativně zafungovala konkurence velkého turnaje ve Varšavě, který se konal jen týden před naší akcí. Turnaje se nakonec zúčastnilo i pět vypadnuvších hráčů z prvního kola GS, jmenovitě Andrii Kravets, Benjamin Drean-Guenaizia, Jonas Welticke, Cornel Burzo a Vsevolod Ovsiienko. O favoritech turnaje tak bylo rázem rozhodnuto. K mírnému překvapení přeci jen došlo, když se celkovým vítězem stal Cornel Burzo před Jonasem Weltickem a až na třetím místě skončil Andrii Kravets. Nejlepším českým hráčem byl Zbyněk Dach na šestém místě. Jedinými hráči s plným počtem pěti bodů byli Michal Poláček z Frýdku-Místku a mladá naděje z Blanska – Matouš Babka.

Za zmínku na závěr jistě stojí, že Cornel se zúčastnil i prvního ročníku Deskohraní v roce 2001, kde skončil na čtvrtém místě. Pravda, nebyl tam ze současných účastníků sám, byli tam i David a Jirka Holečkovi, Zbyněk Dach a Jarek Jiruše. Přeci jen ale musíme připustit, že to má Cornel z Rumunska poněkud dále.

Nakonec bych ráda poděkovala všem za účast. Doufám, že Deskohraní bude nadále pokračovat a že v nových prostorách Klementina strávíme minimálně tolik ročníků, jako v těch starých na Újezdě, a že go bude toho nadále nedílnou součástí.

Konečné výsledky

pro goweb napsala Jana Hricová