Adriana Tomšů a Lukáš Podpěra se umístili na krásném 14. místě! Pro tento rok se stali nejlépe umístěným neasijským párem těsně před úřadujícímí mistry Evropy. Gratulujeme!

Konečné výsledky

Po delší odmlce (pomineme-li trochu diskutabilní organizaci minulého ročníku soutěže) si můžeme opět začít zvykat na to, že se začátkem prosince koná trochu opomíjené Mistrovství světa amatérů v párovém go. A přemítat, zda se České republice poštěstí moct na něj vyslat své zástupce. Letos tomu tak je, a tak můžeme své zraky upřít do dalekého Tokia na Adrianu Tomšů 2-dan a Lukáše Podpěru 7-dan, kteří již dnes zasednou ke gobanům podrobeným zkoumavým pohledům hned čtyř párů očí.

Přednostní právo reprezentovat Českou republiku měli na základě bodového systému novomanželé Krumlovi, ti však své místo přenechali dalším v pořadí. Tuto šanci si nenechali naši reprezentanti ujít, už jen proto, že by to mohla být poslední možnost Lukáše zúčastnit se této soutěže jako amatér. Aktuálně nejsilnější český hráč, čerstvě posílen o cennou studijní zkušenost na prestižní čínské goistické škole, přistupuje k turnaji velmi zodpovědně a jistě udělá vše pro to, aby si domů přivezl co nejvíce hodnotných skalpů. V kombinaci se svojí snoubenkou, zkušenou párovou hráčkou, k tomu mají ty nejlepší předpoklady, tak jim držme palce! Do karet jim hraje i fakt, že se v minulosti již dvakrát zúčastnili Studentského světového mistrovství v párovém go, které se koná vždy paralelně s hlavním turnajem, a nejsou tedy v nejvyšších kruzích této oblíbené varianty go žádnými nováčky.

Letošní ročník je poznamenán stále se snižující finanční podporou, která se odrazila mimo jiné i na počtu vyslaných párů z Evropy, který je oproti předchozím ročníkům poloviční. Kromě České republiky zabojují na šampionátu zástupci Izraele, Polska, Španělska a Velké Británie doplněni o Evropské mistry Manju Marz 4-dan a Johannese Obenause 6-dan. Poprvé se také neproplácí polovina nákladů na letenky, což dost možná ubírá na atraktivitě turnaje.

Proslýchá se, že se v létě roku 2025 chystají Japonci uspořádat velký mezinárodní párový turnaj v rámci výstavy Expo v Ósace. Ta by měla být poslední akcí takového formátu v Japonsku, zejména kvůli jeho ekonomické krizi a obrovské finanční ztrátě z „nepovedených“ olympijských her v Tokiu v roce 2021. Přestože by zmíněná velká párová akce mohla znamenat vynechání Mistrovství světa amatérů v párovém go v roce 2024, vynakládají jeho pořadatelé velké úsilí na hledání významných sponzorů a snaží se opět pozvednout jeho prestiž. Doufáme, že se jim to podaří a že se akce stane metou českých párů a bude pro ně v budoucnu představovat velkou motivaci účastnit se Mistrovství republiky a Evropy párů. Jako tomu bývalo kdysi.

1. kolo
Tomšů / Podpěra – JAP: Arai Naoko 6d / Nishikawa Takatoshi 6d (o 3,5)

2. kolo
Tomšů / Podpěra – USA: Liya Luk 1d / Tian Zhang 6d

3. kolo
Tomšů / Podpěra – JAP: Yoshida Miho 6d / Kuboniwa Takashi 6d (Č+4.5)

4. kolo
Tomšů / Podpěra – THA: Weerin Tanpisuth 4d / Wichrich Karuehawanit 6d

5. kolo (3. 12., 6:30)
Tomšů / Podpěra – JAP: Nakamura Taiko 6d / Michikawa Iori 6d (na čas)