Realizováno za podpory města Sokolov

 

Sokolovský turnaj, aktuálně nejmladší české goistické klání, si o tomto víkendu zapíše druhý „zářez“. A doporučení pro ty, kteří ještě zvažují účast, je jasné: 1. Chcete-li vyhrát a nejste alespoň 7. dan, nejezděte! 2. Chcete-li kvalifikační body na MR, určitě dorazte! 3. Začínáte-li s go, dorazte také!

K prvnímu bodu: Na listině zaregistrovaných kromě naší elitní dvojky Jan Šimara (1. profi-dan) & Lukáš Podpěra (7. dan) figuruje také Korejec Kim Do-hyup (7. dan). Ten občas zavítá do Evropy za účelem vítězství na nějakém turnaji. Pravidelně se účastní například evropských kongresů, ale poslední dva roky hrál i v Praze (1. a 2. místo). Uvidíme, jestli se mu bude dařit stejně jako před týdnem na TIGGRE Ellie Cupu v Grenoblu, kde si na něm vylámala zuby evropská špička.

Svá želízka v ohni ale bude mít na turnaji v Sokolově také Japonsko zastoupené Murakamim Tadashim (6. dan) a Čína reprezentovaná Li Hanmo (5. dan). Pokud je účast Kima překvapivá, pak přihlášení těchto dvou borců je jedna velká záhada. Ani jeden zatím není v EGD. Murakami dal o sobě vědět, že je studentem na výměnném pobytu v Sofii. Li zase jako klub uvedl Řím. Sokolov asi musí být zajímavé město se zajímavým turnajem, když se hodlají zúčastnit…

Tím se dostáváme k druhému doporučení: Z této elitní pětky bude brát body do kvalifikace na MR pouze Jan Šimara, který je navíc už kvalifikovaný z Olomouce. Lukáš Podpěra jako úřadující mistr jede na MR automaticky. Z toho plyne, že už za dva body v top skupině je při troše štěstí možné vzít slušnou porci bodů. A případné tři body by se mohly rovnat pozvánce na MR. S tím zřejmě kalkuluje desítka ostatních danových hráčů, kteří se zaregistrovali.

A k poslednímu bodu: Organizátorům se podařilo sehnat několik začínajících hráčů z řad dětí. To zvláště na menších turnajích nebývá poslední dobou bohužel pravidlem a začátečník si často musí projít turnajovým očistcem proti mnohem silnějším hráčům. Pokud tedy s go začínáte, je sokolovský turnaj vhodný právě pro vás.

 

Shrnutí 1. dne:

Do Sokolova skutečně přijeli všichni tři přihlášení Asiaté, což je u turnaje této velikosti a tradice rarita. Nakonec ale nenastoupil Jan Šimara, přestože se nachází v Sokolově. České barvy však narychlo přijel hájit Vladimír Daněk.

Po třech kolech mají plný počet bodů dva největší favorité: Kim Dohyup a Lukáš Podpěra. V závěsu za nimi jsou s jednou prohrou František Čáha, Jan Šebela, Vladimír Daněk a Petr Cipra. Ti se také zítra porvou o největší porci kvalifikačních bodů na MR. A jeden, ale možná i dva, budou rovnou slavit také postup.

Překvapivě až na konci první desítky jsou Li Hanmo z Číny a Murakami Tadashi z Japonska. Pravděpodobně ještě nepřivykli českému stylu go.

Výsledky viz komentáře.

 

Shrnutí 2. dne:

Hned ranní kolo přineslo v podstatě finálovou partii – mezi Lukášem Podpěrou a Kim Dohyupem. Štěstí stálo na straně korejského reprezentanta, který zvítězil nejtěsnějším rozdílem půl bodu. Svou pozici v tomto kole notně vylepšili také Vladimír Daněk a Petr Cipra, kteří šli do posledního kola s nadějnými třemi body.

Poslední kolo už moc změn nepřineslo. Kim i Lukáš si už jen jistili své pozice, když porazili Vláďu s Petrem. Do skupiny tříbodových se pak dotáhli Jan Šebela a Bronislav Snídal.

Konečné pořadí:

1. Kim Dohyup – 5 bodů
2. Lukáš Podpěra – 4 body
3. Vladimír Daněk – 3 body
4. Petr Cipra – 3 body
5. Jan Šebela – 3 body

Kvalifikace na MR:

Průběžný stav bude určitě brzy zveřejněn. Nicméně kromě Jana Šimary, který si pozvánku zajistil v Olomouci, se může začít na MR balit Vláďa Daněk (100 bodů) a také Petr Cipra (36 bodů z Olomouce + 77 bodů ze Sokolova). Ten dokonce kvalifikaci aktuálně vede; ostatně bez jeho tradiční účasti by se snad nemohlo MR ani konat. O zbývající čtyři pozvánky se ještě povede lítý boj ve Frýdku-Místku. Tam zatím nemá jisté nikdo nic.

 

Stream první desky můžete sledovat na youtubovém kanálu ČAGo: www.youtube.com/@ceskaasociacegocago6278

Zároveň první deska bude přenášena na OGS: online-go.com/player/1459103/

1. kolo
2. kolo
3. kolo
4. kolo

Konečné výsledky