Při přípravě tohoto článku proběhla mezi některými redaktory mírumilovná debata o tom, kdo to má v životě těžší, zda ženy nebo muži. Obecný závěr si necháme pro sebe, ale jedno je jasné – co se týče go, mají ženy o dost větší šanci startovat na zajímavých a štědře dotovaných turnajích. A jedním takovým je právě amatérská sekce při ženském profesionálním turnaji Senko Cup.

Jedná se o turnaj, na který je pozváno 8 amatérských hráček a hraje se systémem knock-out. Zajímavý je časový systém – 30 vteřin na tah a dodatečných 10 period po jedné minutě. Vše se tedy stihne odehrát v jednom dni. Účastnice mají proplacené nejen ubytování, ale také veškeré náklady spojené s dopravou dle vlastního výběru. Ceny se udělují od prvního místa (300 000 JPY) až po poslední (50 000 JPY), což jsou podmínky vskutku nadstandardní.

Kromě reprezentantek z Malajsie, Singapuru, Thajska, USA a Vietnamu dostaly šanci startovat také tři Evropanky. Pořadatel požaduje účast jedné Němky, jedné Francouzky a volbu třetí reprezentantky nechává na EGF. Minulý rok přesvědčily po velmi sporné nominaci třetí Evropanky francouzské goistky prezidenta EGF, aby se na další ročníky řídil výsledky ME žen. A protože mistryní Evropy se minulý rok stala Li Ting 1-pro, která se jako profesionálka tohoto turnaje zúčastnit nemůže, usmálo se štěstí na české barvy. Na výsledkové listině totiž figurovaly jen francouzská a německá jména a hned poté ta česká. První v pořadí, Jitka Bártová 3-dan, se práva na reprezentaci vzdala, a tak si svoji světovou premiéru odbyde Dita Vášová 1-dan. Kromě ní byly za Evropu vyslány Francouzka Milena Boclé 3-dan a Němka Barbara Knauf 3-dan.

Hlavní atraktivita klání nespočívá jen v hýčkání účastnic, ale hlavně ve spojení s hlavním turnajem, kde se mezi sebou utkají čtyři nejsilnější profesionálky z Japonska společně s reprezentantkami z Číny, Koreje, Taiwanu a Austrálie. Dostat se mezi takovou smetánku se nepoštěstí hned tak někomu. Minulý rok byl zpestřen oslavou čtrnáctých narozenin slavné mladičké profesionálky Sumire Nakamury 3-pro. Letos se účastnice mohou těšit například na přítomnost legendy Xie Yimin 7-pro. Vítězka vedlejšího turnaje pak získá právo nastoupit v hlavním turnaji, což se minulý rok jen těsně nepovedlo Manje Marz 4-dan. Veškeré informace o akci naleznete zde.

Dita vzala svoji reprezentaci velice zodpovědně a připravovala se na ni s ratingově nejsilnějším českým hráčem Lukášem Podpěrou. V prvním kole se utká Wu Xinyuan 3-dan ze Singapuru. Partie bude pravděpodobně možné sledovat na serveru WBaduk. Přejeme hodně štěstí!