Když se na konci ledna odehrálo v Praze tradiční Mistrovství republiky juniorů, veřejnost byla informována o rozsáhlých změnách v evropském juniorském go. Tento týden se tedy juniorský evropský šampionát uskuteční podle nových pravidel – v kategoriích U12 a U18 pod vedením Tonyho Claasena v německém Hamburku. V posledních týdnech však byl po nátlaku mnoha evropských asociací zrušen nesmyslný projekt European Youth Elite Team a jeho vedoucí Catalin Taranu je nyní pod velkým tlakem. Nejsou proto jasně daná pravidla pro kvalifikaci na Mistrovství světa. I to však neodradilo většinu nejsilnějších evropských nadějí ve výpravě do Hamburku a celkově se počet účastníků vyšplhá vysoko přes stovku.

Přestože je Německo sousední zemí, česká výprava je po hříchu velmi skromná. Stejně jako v loňském roce ji tvoří pouze mistři republiky ve svých kategoriích Jan Komín a Bartoloměj Dach, které doprovází Zbyněk Dach. Českým teamleaderem však bude Lukáš Podpěra, který byl zároveň pozván na turnaj jako hlavní lektor.

Jedenáctiletý Bártík 2-dan bude v kategorii do 12 let opět patřit k hlavním favoritům a mít tedy velkou šanci konečně urvat medailové umístění. V posledních měsících ukazuje na českých turnajích velmi dobrou formu, takže by se mu mohl tento cíl podařit. V předchozích dvou letech již byl velmi blízko. Společnost mu budou dělat například Alper Sulak 3-dan (TR), Ryan Zhang 3-dan (UK), Bende Barcza 2-dan (HU) či Oliver Skočić 1-kyu (HR).
Za nedlouho čtrnáctiletý Honza 2-dan se před pár dny jakožto nejmladší český hráč přímo kvalifikoval na Mistrovství republiky, a tak také vyráží do Hamburku povzbuzen pozitivními výkony. K hlavním favoritům kategorie do 18 let však nepatří, a tak by byla medailová pozice spíše příjemným překvapením. Při neúčasti obhájce titulu Vsevoloda Ovsijenka 5-dan má cestu k vítězství otevřenou domácí Yuze Xing 5-dan, ale v konkurenci mnoha danových hráčů (zejména z Chorvatska, Rumunska a Ukrajiny) nebude mít úlohu favorita snadnou.
Kategorie do 20 let se nekoná z důvodu zrušení turnaje Globis Cup v Japonsku. Byla nahrazena neoficiální kategorií do 21 let, jejíž vítěz získá jako cenu divokou kartu na Mistrovství Evropy v Toulouse. Dobrou šanci na medailové umístění by mohl mít Ondrej Králik 4-dan ze Slovenska.

Přenosy bude možná sledovat na OGS a doufejme tedy, že se na předních deskách budou pohybovat i čeští hráči!

1. kolo:
Komín – Karlo Vlahović 1-kyu (HR)
Dach – Olle Wille 4-kyu (DE)

2. kolo:
Komín – Yuze Xing 5-dan (DE)
Dach – Litao Mei 3-kyu (DE)

3. kolo:
Komín – Ferdinand Marz 1-dan (DE)
Dach – Ryan Zhang 3-dan (UK)

4. kolo:
Komín – Anna Melnyk 2-dan (UA)
Dach – Bende Barcza 2-dan (HU)

5. kolo:
Komín – Stjepan Medak 3-dan (HR)
Dach – Jakov Sičić 4-kyu (HR)

6. kolo:
Komín – Adam Dottan 2-dan (DE)
Dach – Lilian Huang 3-kyu (FR)

Konečné výsledky: U12, U18

Česko si odváží z tohoto mistrovství hned dvě medaile. Zlato získal v kategorii do 12 let Bartoloměj Dach 2-dan a bronz vybojoval Jan Komín 2-dan!! Gratulujeme oběma a děkujeme za vynikající reprezentaci.