14.2. v 19:00 hrajeme na IGS proti Rusku.

Po smutné prohře nad Ukrajinou (0:4) se českému týmu staví do cesty další z titánů, Rusko. Pro zajímavost jsme si dali práci vyhledat, jak se našemu týmu proti Rusům dařilo v minulosti.  Je nutné podotknout, že v dřívějších ročnících byl český tým posílen o duo špílmachrů Ondřeje Šilta a Jana Šimaru.

2010/2011 1:3 (výhra Šimary nad S. Shikshinou)

2011/2012 1:3 (výhra Hory nad O. Mezhovem)

2012/2013 2:2 (výhry Hory a Podpěry nad S. Shikshinou a O. Mezhovem)

2013/2014 3:1 (výhry Šimary, Hory, Podpěry nad Dinerchteinem, Shikshinou a Dmitrievem)

2014/2015 2:2 (výhry Hory, Šimary nad Sankinem a Fioninem)

2015/2016 1:3 (výhra Hory nad Dinerchteinem)

Celkové skóre proti Rusku máme tedy 1 výhra, 2 remízy a 3 prohry (žádná však nebyla 0:4!). Toto nepříznivé skóre má na svědomí především první deska ruského týmu Ilya Shikshin. Za posledních šest let klukům nedopřál jediný bod a dle výsledků profesionálního turnaje z minulého víkendu je teď ve fantastické formě. Na druhé desce hraje v ČR nepopulární Alexander Dinerchstein. Je těžké soudit, jestli jsou nesympatie k jeho osobě oprávněné, ale jeho go je v posledních letech obdivuhodné. Alexander byl dříve znám betonováním území na druhé lince a těsnými výhrami v koncovce. Před několika lety však došlo k renesanci jeho go a rozletu ke středu gobanu. V tuto chvíli je jeho hra velice originální a plna chytrých plánů. Navíc jeho solidní umístění na výše zmíněném pro-turnaji poukazuje, že rozhodně ještě nepatří do starého železa.  Třetí a čtvrtá deska Ruska budou nejpravděpodobněji Gregory Fionin a Timur Sankin. Gregory je 18 letý hráč, který se v posledních měsících vyhoupl až na neuvěřitelných 2629 bodů ratingu. Na posledním turnaji porazil Pavla Lisého a zdá se, že je žíznivý po dalších úspěších. Timur je dobrý kamarád „SI klanu“ a jednoznačně nejsympatičtější z ruské sestavy – možná také proto, že s ratingem 2560 je nejhratelnější ze soupeřů.

Náš tým zůstává na tento zápas ve stejné sestavě jako minule. Doufejme, že se kluci nechají inspirovat Janem Horou, který má proti Rusku neuvěřitelné skóre 5:1. Je škoda, že se náš „Russian Slayer“ nemůže utkat s Ilyou Shikshinem a sebrat mu jeho neporazitelnost. Tato práce spadne na Lukáše. O jeho formě vládly po turnaji v Olomouci pochybnosti, ale jeho rychlý nástup na go serveru specializovaném na 9*9 „GoQuest“, mu do jisté míry navrátil kredit.

Ondřej Kruml (5-dan) se pokusí udělat online komentovaný stream. Více na glogu.

Pojďte kluci!

Česko Rusko 0:4
1. Lukáš Podpěra 7-dan (Lukan) Ilya Shikshin 1-pro ( Roln) B+R
2. Jan Hora 6-dan (JanHora) Alexander Dinerchtein (breakfast) W+R
3. Jan Prokop 6-dan (krabicka) Gregory Fionin  6-dan (grisharoot) B+R
4. Martin Jurek 5-dan (FieldMouse) Timur Sankin  6-dan (SanKingTim) W+R